e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Αργύρης Ποντικάκης, εκ Τενέδου απόφοιτος Χάλκης, διατελέσας Θεολόγος εν Ζακύνθω


Με λύπη πληροφορηθήκαμε σήμερα την αδόκητη εκδημία προς τον Κύριο της Ζωής του αγαπητότατου καθηγητή μας στο Γυμνάσιο Αρρένων Ζακύνθου ΑΡΓΥΡΗ ΠΟΝΤΙΚΑΚΗ, ετών 74, απόφοιτο της περιώνυμης Θεολογικής Σχολής της Χαλκης. 
     Η κηδεία του έγινε σήμερα, Κυριακή του Τυφλού, 24 Μαΐου 2020, στις 12 το μεσημέρι, στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Τενέδου Χαλκιδικής. 
     Θερμά συλλυπητήρια απευθύνουμε στην σύζυγό του Γιούλη εκ μέρους όλων των μαθητών του στη Ζάκυνθω τω καιρώ εκείνω. Ας είναι αναπαυμένος εν ειρήνη κοντά στον Κύριο της Δόξης! Καλή Ανάσταση!!!
Ταπεινός μαθητής του 
π. Παν. Καποδίστριας


Κυριακή του Τυφλού 2020 στη Φανερωμένη εν Βανάτω Ζακύνθου [photos]


Πρωί Κυριακής, 24ης Μαΐου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, έγινε η Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων για την μη εξάπλωση του φονικού Κορονοϊού, που ταλαιπωρεί φέτος την ανθρωπότητα. Ο περιορισμένος αριθμός των 30 ατόμων παρέμεινε -κατά τα προβλεπόμενα- εντός του Ναού, ενώ μια παρέα πέντε ατόμων εκκλησιάστηκε έξω. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς τους πιστούς, αναφέρθηκε δι' ολίγων στην αναγκαιότητα να νικηθεί, όχι μόνον ο κάθε λογής Ιός, έξωθεν και έσωθεν της ψυχής, αλλά και η πάσης φύσεως και επικινδυνότητος Τυφλότητα, η οποία κατορθώνει -αλίμονο- να μας απομακρύνει από τον κατεξοχήν στόχο κάθε Χριστιανού: τη θέα των Αθεάτων και την όραση των μη Ορωμένων!
     Προ της Απολύσεως αναπέμφθηκε Δέηση ενώπιον του σεπτού και περίπυστου Εικονίσματος της Φανερωμένης υπέρ φανερώσεως επιτέλους φωτεινής διεξόδου από την πλεκτάνη του Κορονοϊού και υπέρ αναπαύσεως των εξ αυτού τελειωθέντων.
     Στο ψαλτήρι ήταν ο εκ των Ιεροψαλτών της Ενορίας κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης.
[Για τις φωτογραφίες που ακολουθούν κοπίασε ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Κυριακή του Τυφλού 2020 στην Μονή αββά Γερασίμου Ιορδανίτου [video]


Τήν Κυριακήν, 11ην /24ην Μαΐου 2020, ὁ Μακαριώτατος Πατήρ ἡμῶν  καί Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ἐλειτούργησεν εἰς τήν ἱεράν Μονήν τοῦ ἀββᾶ Γερασίμου τοῦ Ἰορδανίτου, τήν κειμένην εἰς τήν Δυτικήν Ὄχθην τοῦ Ἰορδάνου πρό τῶν ἐκβολῶν αὐτοῦ εἰς τήν Νεκράν Θάλασσαν.

Ἡ θεία Λειτουργία αὕτη ἐτελέσθη πρός ὁλοκλήρωσιν  τοῦ ἑορτασμοῦ τῆς μνήμης τοῦ ἀββᾶ Γερασίμου, τήν 4ην /17ην Μαρτίου, τελεσθέντος  τότε ἁπλῶς καί ἄνευ πιστῶν, λόγῳ τῆς ἔκτοτε ἀρξαμένης λοιμώδους νόσου τοῦ Covid -19.

Ἐπί τῷ γεγονότι τούτῳ ὁ Μακαριώτατος ἀπέστειλε τό κάτωθι Μήνυμα, ἴδε:

Κυριακή του Τυφλού 2020 στη Μονή και Σχολή της Χάλκης [photos]


Μονή και Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σήμερα, 24.5.2020. ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ Από του Πάσχα (του Τυφλού). Του Οσίου Πατρος ημων Συμεών του εν τω Θαυμαστώ Όρει. Λειτούργησε μόνος, κεκλεισμένων των θυρών, ο Ηγούμενος, Θεοφ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός.

Κυριακή του Τυφλού 2020 υπό τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο Drabinko στο Κίεβο [πλήρες video - photos]


Κυριακή του Τυφλού 2020 (11/24 Μαΐου 2020) και εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στον περικαλλή Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιέβου. Σημειωτέον, αυτός ο Καθεδρικός ναός βρίσκεται σε μιαν όμορφη τοποθεσία πάνω από μια μικρή τεχνητή λίμνη στο πάρκο Yelizavetinsky. 
     Εκεί έγινε, με ελάχιστους πιστούς, λόγω Covid-19, η κυριακάτικη θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος (Drabinko), Ιεράρχης προσχωρήσας στη νεοπαγή Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενο Μακ. κ. Επιφάνιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή του Τυφλού 2020 και εορτή Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Βίνιτσα Ουκρανίας [video - photos]


Σήμερα, Κυριακή του Τυφλού, 11/24.5.2020, εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας. Στον εκεί Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος λειτούργησε ο οικείου Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών (Ιεράρχης και Συνοδικό Μέλος της νεοπαγούς Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας), ο οποίος εντέλει ανέπεμψε ειδική Δέηση για την απαλλαγή πάντων και πασών από την απειλή του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Κυριακή του Τυφλού 2020, με Μνημόσυνο Θυμάτων Γενοκτονίας Ποντίων, στο Σίδνεϊ [video - photos]


Κυριακή του Τυφλού, 24 Μαΐου 2020 στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σίδνεϊ.
Sunday of the Blind Man: Matins and Divine Liturgy presided by His Eminence Archbishop Makarios at the Cathedral of the Annunciation of Theotokos at Sydney.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 

Κυριακή του Τυφλού 2020 στη Μητρόπολη Αυστρίας [video]


Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία, 24.5.2020 | Orthros und Göttliche Liturgie. 
 Καθεδρικὸς Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίας Τριάδος Βιέννης | Kathedrale zur heiligen Dreifaltigkeit, Wien

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή του Τυφλού 2020 στη Μητρόπολη Νιγηρίας, κεκλεισμένων των θυρών [live]


Κυριακή του Τυφλού 2020 στο Lagos της Νιγηρίας, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω Covid-19.
24th May, 2020 - Sunday of the Blind Man

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή του Τυφλού 2020 στο Κίεβο, κεκλεισμένων των θυρών [live - photos]


Κυριακή του Τυφλού, 11/24.5.2020, στον περικαλλή Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, έδρα της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Κορονοϊού. 
     Προέστη του Συλλείτουργου ο Προκαθήμενος της επίσημης αυτής Εκκλησίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. Στο τέλος αναπέμφθηκε Δέηση υπέρ απαλλαγής από τον Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή του Τυφλού 2020 στο Φανάρι, κεκλεισμένων των θυρών [live - photos]


Σήμερα, Κυριακή 24η Μαΐου 2020, τελείται η Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Τυφλού στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου από του Παραθρονίου και ψαλλόντων των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής.
Η Θ. Λειτουργία τελείται κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς εξαιτίας των μέτρων για την μη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. 
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ και ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή του Τυφλού 2020 στην Beit Jala Παλαιστίνης, με απαγόρευση κυκλοφορίας [live]


Πρωί Κυριακής του Τυφλού, 11/24.5.2020, στον Ναό της Παναγίας της μικρής πόλης Beit Jala της Παλαιστίνης, πλησίον της Βηθλεέμ, έγινε η κυριακάτικη θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή ελαχιστότατων πιστών της αραβόφωνης αυτής περιοχής, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ τετραήμερη αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στα παλαιστιανιακά εδάφη, λόγω του ραμαζανίου των Μουσουλμάνων, σε συνδυασμό με τον φόβο του Covid-19. Έτσι, δεν κατόρθωσε να παραστεί ο Πατριαρχικός Επίτροπος Γέροντας Ιγνάτιος Καζάκος - Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ: