e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Αρχιερατικό Συλλείτουργο νέων Επισκόπων στη Μονή Παρηγορήτισσας Μόντρεαλ Καναδά


Πρωί Παρασκευής, 31ης Αυγούστου 2020, στην Μονή Παναγίας της Παρηγορήτισσας, βορειοδυτικά του Μόντρεαλ Καναδά, λειτούργησε για πρώτη φορά ως Αρχιερέας ο Θεοφ. Επίσκοπος Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβος, με συλλειτουργό τον Θεοφ. Επίσκοπο Κεράμων κ. Βαρθολομαίο. Παρούσες η Ηγουμένη και η Αδελφότητα της λαοφιλούς αυτής Μονής.

ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΙΣΜΑ;


Αρκετά συχνά μου απευθύνουν την ερώτηση για το «ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων;» Πρόκειται για μία ερώτηση που με φέρνει, συνήθως, σε δύσκολη θέση καθώς, αν εκείνος που ρωτάει είναι ορθόδοξος, πιθανόν να μη συμφωνήσει με την απάντησή μου, ενώ αν είναι καθολικός μπορεί και να τον απογοητεύσω.

Η απάντηση στο ερώτημα, για να είναι πλήρως τεκμηριωμένη, θα απαιτούσε τόμους ολόκληρους (και πράγματι, εκατοντάδες τόμοι έχουν γραφτεί σχετικά). Εμείς, για όποιον έχει διάθεση να διαβάσει αυτό το κείμενο, θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε ορισμένα από τα συμπεράσματα αυτών των μελετητών, για τους λόγους που οδήγησαν στο Σχίσμα, με τα οποία -βέβαια- δεν περιμένω πως θα συμφωνήσουν όλοι.

Τρεις βοηθοί Επίσκοποι για την Ι. Αρχιεπισκοπή Καναδά | Three Auxiliary Bishops for the Greek Orthodox Archdiocese of Canada


Μετά από παράκληση του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου και πρόταση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος, στη Συνεδρία της 13ης Φεβρουαρίου 2020, εξέλεξε παμψηφεί τρεις Αρχιμανδρίτες, βοηθούς Επισκόπους ως κάτωθι:

Εξοργίζουν οι εικόνες βεβήλωσης του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας


Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες βεβήλωσης του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας η οποία μετατράπηκε σε τζαμί με απόφαση Ερντογάν.

Υποχρεωτικές πλέον οι μάσκες στους Ναούς


Νέα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του λοιμού εκ του Covid-19 ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά την αυξητική στάση των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας.

Ανακοίνωση Φαναρίου περί fake συνέντευξης Οικουμενικού Πατριάρχου στην Τένεδο


Ανακοίνωση περί φερόμενης συνεντεύξεως του Οικουμενικού Πατριάρχου

Με αφορμή δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας CTPAHA.UA, στις 28 Ιουλίου 2020, σύμφωνα με το οποίο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος φέρεται, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τένεδο, να παραχώρησε συνέντευξη στον εν λόγω ιστότοπο και σε συνεργάτιδα αυτού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δηλώνει τα ακόλουθα:

Объявление касательно приписываемого Вселенскому Патриарху «интервью»


По поводу публикации информационной страницы СТРАНА.UA от 28 июля 2020 г., согласно которой Всесвятейшему Вселенскому Патриарху Варфоломею приписывается «интервью», которое он якобы дал вышеупомянутому ресурсу и его сотруднице во время своего недавнего визита в Тенедо, Вселенский Патриархат заявляет следующее:

Оголошення щодо «інтерв’ю», яке приписують Вселенському Патріарху


З приводу публікації інформаційної сторінки СТРАНА.UA від 28 липня 2020 р., згідно якої Всесвятішому Вселенському Патріарху Варфоломею приписується «інтерв’ю», яке він нібито дав вищезгаданому ресурсу та його співробітниці під час свого нещодавнього візиту в Тенедо, Вселенський Патріархат заявляє наступне:

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς για Αγία Σοφία και μάσκες εντός των ναών


Για το τι σηματοδοτεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, τα αντίμετρα στα οποία θα έπρεπε να προβεί η Ελλάδα αλλά και για τη χρήση της μάσκας στους ναούς, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ.

Επείγουσα ανακοίνωση για το Μπαϊράμ στην Ελλάδα λόγω Covid-19. Μόνο μέσα στα Τζαμιά


Σε επείγουσα ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, ενόψει της σημερινής και αυριανής μουσουλμανικής εορτής "Κουρμπάν Μπαϊράμ", τονίζει τα εξής, σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό του κορονοϊού: 

Άγγελμα βιβλιοπαρουσίασης Τόμου εις μνήμην Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γεράσιμου Φωκά


Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Κεφαλληνίας, τό Ἳδρυμα Γεωργίου καί Μάρης Βεργωτῆ καί ὁ κ. Ἀθανάσιος Φωκᾶς Καθηγητής τοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Cambridge καί Ἀκαδημαϊκός, ἀνακοινώνουν ὃτι τήν Κυριακήν 2α Αὐγούστου 2020 καί ὣρα 9:00 μ.μ. θά πραγματοποιηθεῖ στόν αὒλειο χῶρο τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τοῦ Ἱδρύματος Γεωργίου καί Μάρης Βεργωτ στα Κουρκουμελάτα, ἐκδήλωσις «Ἀγάπης ἀντίδωρον» βιβλιοπαρουσίασης τοῦ ὁμωνύμου τόμου εἰς μνήμην τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου κυροῦ Γερασίμου (Φωκᾶ).