e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Παράκληση προς την Παναγούλα Μπανάτου και Λιτάνευσή της εντός του Ναού


Μια ασυνήθιστη βραδιά Πανηγυριού της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου έλαβε χώραν απόψε, εσπέρας Δεκαπενταύγουστου 2020. Άλλες χρονιές, μεγάλη Λιτανεία, πολύς κόσμος, μουσικές και χοροί εκ της τοπικής Παραδόσεως και εκ του λαϊκού ή έντεχνου ρεπερτορίου, ψητά και πάσης φύσεως πανηγυριωτισμοί!...

Φέτος, εξαιτίας του θανατηφόρου Κορονοϊού, όλα πραγματοποιήθηκαν αλλιώς: Έγινε μεν η Παράκληση προς την Παναγία, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, η δε λιτάνευση της περίπυστης μεγαλομάτας Εικόνας της Παναγούλας πραγματοποιήθηκε εντός του Ναού τρις, στο δε τέλος της λιτής αυτής, εξήλθε το Εικόνισμα στο πλατύσκαλο του Ναού και ΜΟΝΟ. Από εκεί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Εφημέριος, "χαιρέτησε κι ευλόγησε την Ενορία και την Κωμόπολη, όπως παρόμοια πράττουν οι νοικοκυρές, που βγαίνουν στην εξώπορτα όταν δέχονται ή αποχαιρετούν δικούς και φίλους!".

Αρχιερατική Παράκληση και Εγκώμια προς την Παναγία στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου


Το εσπέρας του Δεκαπενταύγουστου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Πεφανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ προέστη των ιερών Ακολουθιών της Παρακλήσεως και των Εγκωμίων προς την Θεομήτορα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2020 στην Cordoba της Αργεντινής [video - photos]


Κατά την επίσημη ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 15η Αυγούστου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες, και Έξαρχος Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ μετέβη στην πόλη Κόρδοβα της Αργεντινής και προέστη της εόρτιας Ευχαριστιακής Συνάξεως στον εκεί ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. 
     Στο τέλος της θείας Λειτουργίας προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο τον άξιο Εφημέριο της Κόρδοβα π. Γαβριήλ Ντίαζ ως επιβράβευση του μέχρι τώρα έργου του και ως ενίσχυση για καλή ποιμαντική συνέχεια, όπως είπε ο Μητροπολίτης. "Η διάκριση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον ιερέα", είπε χαρακτηριστικά. Ο τιμηθείς ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη, την Οικογένειά του και την Κοινότητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Δεκαπενταύγουστος 2020 στα Αγρίδια της Ίμβρου με Αρχιερατική Λειτουργία


Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο 2020, γιορτάστηκε στα Αγρίδια της Ίμβρου, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Ευαγγελιστρίας, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Κεκλεισμένων των θυρών η εορτή του 15αύγουστου 2020 στην Pretoria, South Africa [video]


Ερημικό Δεκαπενταύγουστο 2020 στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην μεγαλούπολη Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. "Ερημικό", εξαιτίας του διαρκούντος και ογκουμένου φόβου του Covid-19. Τη θεία Λειτουργία τέλεσε ο Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης μόνος, με Αρτοκλασία για την εορτή!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2020 στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης


Σεμνοπρεπῶς καὶ κατανυκτικῶς ἑωρτάσθη ἡ μεγάλη ἑορτὴ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου εἰς Σμύρνην, εἰς τὸν Ἱ. Ναὸν Ἁγ. Φωτεινῆς, ὅπου ἐτελέσθησαν ὁ Μέγας Ἑσπερινὸς τῆς ἑορτῆς, ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Τὸ εὐάριθμον Ὀρθόδοξον ποίμνιον τῆς Κοινότητος τῆς πρωτευούσης τῆς Ἰωνίας προσῆλθε, παρὰ τὴν ραστώνην τοῦ θέρους καὶ τὸν φόβον τῆς πανδημίας, καὶ μετέσχε τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, μεταλαβὸν τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων. 

Δεκαπενταύγουστος 2020 στο Νυμφαίο της Φλώρινας


Το χωριό Νυμφαίο (παλαιότερα Νιβέστα ή Νέβεσκα) είναι ορεινός οικισμός (υψόμετρο 1.350) που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Υπάγεται στο Δήμο Αμυνταίου του Νομού Φλώρινας, εκκλησιαστικά δε στην Ι. Μητρόπολη Καστορίας.

Βαρθολομαίος: "Επιβιώσαμε, ανασυγκροτηθήκαμε, ξανασταθήκαμε στα πόδια μας και συνεχίζουμε"


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ίμβρο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον φερώνυμο Ιερό Ναό στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους. Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλος και Μύρων κ. Χρυσόστομος, και εκκλησιάστηκαν πλήθος συγχωριανών του, αλλά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών κ. Στέλιος Πούλαδος και Ίμβριοι που ζουν στο εξωτερικό και επιστρέφουν τα καλοκαίρια στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. 

Η Λειτουργία του 15αύγουστου 2020 στον Ναό Παναγίας της Μανδρακίνας πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Δεκαπενταύγουστου 2020, στον Ναό της Παναγίας της Μανδρακίνας πόλεως Κερκύρας. Ο εν λόγω καλαίσθητος Ναός ονομάστηκε έτσι, εξαιτίας της θαυματουργικής εύρεσης της ιερής εικόνας της Θεομήτορος στην θαλάσσια περιοχή, όπου το μικρό λιμανάκι του Μανδρακίου, μέσα στα δικτυα των ψαράδων.
     Εφέτος η πανήγυρις έγινε υπό τους περιορισμούς για την μη διάδοση του θανατηφόρου νέου Κορονοϊού. Κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη λειτούργησε ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς, ο οποίος ομίλησε προς το ικανό εκκλησίασμα περί της Κεκοιμημένης Μητέρας Θεού και ανθρώπων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Δεκαπενταύγουστο 2020 στη Μονή Παναγίας Πελεκητής των Αγράφων


Στην γενέτειρά του βρέθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος για λίγες ημέρες, όπου προεξήρχε της πανηγύρεως της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής Αγράφων, μετά από πρόσκληση της Ιεράς Μονής και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμοθέου.

Τιμήθηκε δεόντως η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, ανήμερα του 15αύγουστου 2020


Το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 το πρωί εορτάστηκε με λαμπρότητα η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου. 
Στο πανηγυρικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος νωρίτερα χοροστάτησε στον όρθρο της εορτής, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και το θείο Λόγο. 
Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες βραβεύσεις και δόθηκαν οι υποτροφίες σε αριστούχους του Μακροχωρίου εις μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών του ατυχήματος των Τεμπών (2003).
Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων τόνισε: 

Δεκαπενταύγουστο 2020 στον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων


Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων χοροστάτησε και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ κατά την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Λαμπρή Λειτουργία του 15αύγουστου 2020 στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Την Παναγία Μητέρα του Θεού και της Ανθρωπότητας, την Κεκοιμημένη και Αιωνιζομένη, τιμήσαμε σήμερα,ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου 2020, στον πανηγυρίζοντα ανθομυρτοστόλιστο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω. 

Αρχιερατική Λειτουργία 15αύγουστου 2020 στον πανηγυρίζοντα Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Δεκαπενταύγουστου 2020 στον πανηγυρίζοντα Ναό Παναγίας της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, προεστώτος της θείας Λειτουργίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Η προσέλευση των πιστών στον Ναό έγινε κατά τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, για την αποφυγή διάδοσης του θανατηφόρου νέου Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Η Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου 2020 στην Ενορία Φαγιά Ζακύνθου


Κατά τάξιν τιμήθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην φιλοπρόοδη Ενορία του Φαγιά Ζακύνθου. Στον Ναό της Αγίας Μαρίνης λειτούργησε ο Εφημέριος π. Ιωάννης Ρένεσης, όπου -σύμφωνα με τις υγειονομικές προδιαγραφές, λόγω Κορονοϊού- εκκλησιάστηκαν οι Ενορίτες και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Δεκαπενταύγουστο 2020 στην Παναγία τη Σκοπιώτισσα Ζακύνθου


Πρωί Δεκαπενταύγουστου 2020 επί του όρους της Ζακύνθου Σκοπός τιμήθηκε η Κυρά του Βουνού, η εντός του βυζαντινού ναού της θησαυριζόμενη Παναγία η Σκοπιώτισσα, ιδιοκτησίας των Αρχόντων Λογοθετών. Παρότι δεν επετράπη να γίνει η καθιερωμένη πανήγυρις λόγω του φόβου εκ του Covid-19- ευάριθμοι αντεταδόροι ανέβηκαν στον ανηφορικό και δυσχερή δρομίσκο προς τα άνω!
[Φωτογραφίες: Γρηγόρης Μακρυπόδης - Τάσης Κουρούμαλος]

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στη Χρυσοσπηλιώτισσα για τη θεία Λειτουργία του 15αύγουστου 2020


15.8.2020, 11:30 | Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Όταν η Παναγία κυριαρχεί μέσα μας τότε μας ενισχύει ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ι. ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης Αιόλου, όπου τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Στο ναό τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του νέου κορονοϊού, ενώ οι πιστοί προσέρχονταν κρατώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις και κάνοντας χρήση της μάσκας.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο Δεκαπενταύγουστου 2020 στην Παναγία Σουμελά του Πόντου [video]


Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία σήμερα, Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, επι τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Πόντο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου  Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Σηλυβρίας κ. Μαξίμου και Ζάμπιας κ. Ιωάννη, Ιεράρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Πατριαρχική Λειτουργία του 15αύγουστου 2020 στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου [live]


Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σήμερα, Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του χωριού Άγιοι Θεόδωροι Ίμβρου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μοσχονησίων κ. Κυρίλλου και Μύρων κ. Χρυσοστόμου.