e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

«Πέρασμα στο Φως». Ξεκινά η διαδραστική ψηφιακή έκθεση της Αθωνικής Πολιτείας


Ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, αύριο 16 Οκτωβρίου 2020 και για εννέα ημέρες, η ψηφιακή διαδραστική έκθεση «Πέρασμα στο Φως» που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην υπερχιλιετή ιστορία του Άθω ψηφιοποιημένους θησαυρούς από Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

5ετές Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου


Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης το 5ετές μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου. Το μνημόσυνο τελέσθηκε στην Μεγάλη Παναγία Νεαπόλεως από τους Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. Τρισάγιο τελέσθηκε και στον τάφο του μακαριστού Νεκταρίου που βρίσκεται στον περίβολο της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επέστρεψε από την Αθήνα στην έδρα του


Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Οκτωβρίου 2020, επέστρεψε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή από ολιγοήμερη παραμονή στην Ελληνική Πρωτεύουσα.

Τη Ρώμη θα επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη, προκειμένου να συμμετάσχει, στις 20 Οκτωβρίου 2020, σε Διαθρησκειακή Συνάντηση, που διοργανώνει η κοινότητα Sant' Egidio, με κεντρικό θέμα: «No one is saved alone – Peace and fraternity – Ουδείς σώζεται από μόνος του – Ειρήνη και Αδελφοσύνη».

Covid-19. Νεότερα για τους εκκλησιαζόμενους στη Ζάκυνθο: Ένας πιστός ανά 15 τ.μ. επιφανείας του Ναού

 


Νεότερες εξελίξεις στους περιορισμούς εκκλησιαζομένων στους Ναούς μας τίθενται με την υπ' αριθμ. 3027 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 14ης Οκτωβρίου 2020. 

Εκείνο που ενδιαφέρει τους Ζακυνθινούς είναι ότι, δεδομένου του επιπέδου 3 (δηλ. υψηλού), στο οποίο βρίσκεται το νησί μας, από τούδε και στο εξής και μέχρι νεωτέρας, επιτρέπεται ένας πιστός ανά δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα επιφανείας του Ναού, με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση δε, κατά την οποία η επιφάνεια του Ναού (δίχως τους βοηθητικούς χώρους) υπερβαίνει τα 500 τ.μ. (π.χ. ο Ναός του Αγίου Διονυσίου), ο μέγιστος αριθμός εκκλησιαζομένων θα είναι μόνο πενήντα (50).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Τελετή Ανακομιδής Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο


Την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς και κατανύξεως και με την συμμετοχή πλειάδος αγίων Αρχιερέων η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του  Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης.

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την αποκατάσταση των Στροφάδων | Στην τελική ευθεία το έργο


Θετικές εξελίξεις είχαμε όσον αφορά την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις 12 Οκτωβρίου η διακήρυξη ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών συμβάσεων. Το έργο «Συντήρηση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων» είναι εκτιμώμενης αξίας 11.209.677,42 ευρώ. Οι υποβολές των προσφορών θα κατατεθούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου του 2020 και ώρα 10.00, ενώ στις 20 Νοεμβρίου του 2020 και ώρα 10.00 ορίζεται ημερομηνία και ώρα για την ηλεκτρονική αποσφράγισης των προσφορών. Από εκεί και πέρα αναμένεται να βρεθεί ο ανάδοχος προκειμένου να ξεκινήσει ένα έργο πολύ σημαντικό.

Εγκάρδια συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής και νέου Μητροπολίτου Σάρδεων


Τον Σεβ. Μητροπολίτη Σάρδεων κ. Ευάγγελο δέχθηκε σήμερα (14.10.2020) ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος και τον συνεχάρη για την εκλογή του στην ιστορική αυτή μητρόπολη του  πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου.

Archbishop of America Elpidophoros meets with Metropolitan of Sardes Evangelos


Today, 14.10.2020, His Eminence Archbishop Elpidophoros received Metropolitan Evangelos of Sardes, and congratulated him on his election to this historic Metropolis of the All-Venerable Ecumenical Throne.