e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

«Έφυγε» από Covid-19 ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας


Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. ΑΙΓΥΠΤΟΣ. Πέθανε σήμερα από επιπλοκές του κορονοϊού, σε ηλικλία 83 ετών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Εδμόνδος Κασιμάτης. Ο 22ος πρόεδρος της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας εξελέγη στις 27 Απριλίου του 2017 και παρέμεινε στη θέση του έως τις 16 Οκτωβρίου 2020.

Γενναδίου Αρχιερέως, ευγνωμόνως, αιωνία η μνήμη


Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΣ

Η πρώτη επικοινωνία μου με τον κεκοιμημένον από χθες Μητροπολίτη Ιταλίας κυρό Γεννάδιο, πραγματοποιήθηκε δι’ αλληλογραφίας τον Απρίλιο του 2001, όταν υπέβαλα αίτημα -κατά τα Εκκλησιαστικά ειωθότα- προς τον Ποιμενάρχη της Εκκλησίας της Ιταλίας, ώστε να λειτουργήσω στη Βενετία, όπου θα μετέβαινα για πρώτη φορά, σε αποστολή έρευνας και αναζήτησης των Αγίων Φανέντων. Στην ευγενική απάντησή του, παρείχε εκθύμως την Κανονική άδεια να λάβω μέρος στην Κυριακάτικη Λειτουργία «εις τον μεγαλώνυμον και ιστορικόν Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου των εν Βενετία Ορθοδόξων Ελλήνων». Έκτοτε κατά τα ταξίδια του γράφοντος στην πόλη των Δόγηδων συχνά συναντούσα τον πολιό Ιεράρχη, ελάμβανα την ευχή του και λειτουργούσα στον περιώνυμο Ορθόδοξο Ναό.

Πρόγραμμα Κηδείας και Ταφής Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης Γενναδίου στη Βενετία


Τό πρόγραμμα τῆς κηδείας καί ταφῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Ἰταλίας καί Μελίτης Γενναδίου ἔχει ὡς ἑξῆς:

1.      Τρίτη 20 Ὀκτωβρίου, ὥρα 14.00-15.30: Προσκύνησις τοῦ ἱεροῦ λειψάνου εἰς τό Παρεκκλήσιον τοῦ Νοσοκομείου Santi Giovanni e Paolo τῆς Βενετίας (Cappella di San Lazzaro dei Mendicanti). Ἐν συνεχείᾳ ἀναχώρησις τοῦ σεπτοῦ λειψάνου διά τόν Ἱερόν Καθεδρικόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Γεωργίου τῶν Ἑλλήνων διά ἀνἀγνωσιν τοῦ Ἱεροῦ Εὐαγγελίου καί Ἀγρυπνίαν.

2.      Τετάρτη 21 Ὀκτωβρίου, ὥρα 10.00: Ἐξόδιος Ἀκολουθία εἰς τόν Ἱερόν Καθεδρικόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Γεωργίου τῶν Ἑλλήνων. Ἐν συνεχείᾳ ταφή εἰς τό Ἑλληνορθόδοξον Κοιμητήριον Βενετίας.

 

Βενετίa, 17 Ὀκτωβρίου 2020

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΗΣ


Ο Μητροπολίτης Δωδώνης για π. Διονύσιο Καλαμπόκα: "Νόμιζε ότι είναι ο παγκόσμιος Πάπας" [video]


Στις 14 Οκτωβρίου 2020, στο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων "Ρομφαία" δημοσιεύεται εκτενέστατο άρθρο του κ. Κυριάκου Κυριαζόπουλου, με τίτλο "Η Μοναστική και Εκκλησιαστική προσωπικότητα και έργο του Γέροντα Διονυσίου (Καλαμπόκα)"

Απεβίωσε ο δικηγόρος ΙΩΑΝΝΗΣ Στεφάνου ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ


Εξεδήμησε προς Κύριον, όλως αιφνιδίως, σήμερα, 17 Οκτωβρίου 2020, ο πολυαγαπητός σε όλους τους Ζακυνθίους, Δικηγόρος Ζακύνθου ΙΩΑΝΝΗΣ Στεφάνου ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, ετών 74, τακτικό Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ενορίας Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί στον Ναό της Αναλήψεως, αύριο, Κυριακή, 18.10.2020, στις 4 το απόγευμα.

Αιωνία να είναι η μνήμη του! Συλλυπητήρια στην ευγενική Οικογένειά του!

Μη έχοντας εδώ “μένουσαν πόλιν”, αλλά επιζητώντας διακαώς την “μέλλουσαν”

 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακής, 18 Οκτωβρίου 2020,

εορτής του αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά

(Λκ. ι΄ 16-21)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Ο Ιησούς Χριστός δεν έπαψε ποτέ να τονίζει στους μαθητές του ότι είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού και γι' αυτό, επειδή είναι το δεύτερο πρόσωπο τής Αγίας Τριάδος, κάθε αμφισβήτηση και ασέβεια προς Αυτόν αντανακλά και στον Πατέρα, ο οποίος Τον απέστειλε για την σωτηρία των ανθρώπων και τη λύτρωσή τους από το προπατορικό αμάρτημα, με ό,τι τούτο επέφερε. Σε αυτούς όμως που Τον ακολουθούν, εφαρμόζουν και δεν αθετούν τις εντολές Του έδωσε εξουσία να πατούν πάνω σε φίδια ή σε σκορπιούς, δίχως να φοβούνται τίποτα, μήτε να πτοούνται από κανέναν. Τα φίδια και οι σκορπιοί νοούνται εδώ αλληγορικώς. Πρόκειται για τις εωσφορικές δυνάμεις, τους άρχοντες του σκότους, τις αντι-πνευματικές εξουσίες του κόσμου τούτου.