e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Ας θησαυρίσουμε θησαυρούς αιωνίους εν ουρανοίς

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής Στ΄ Λουκά 

25 Οκτωβρίου 2020 

(Λκ. η΄ 27-39)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης 


«Φόβω μεγάλῳ συνείχοντο» οι Γαδαρηνοί της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Γιατί εφοβούντο όμως τόσο πολύ οι κάτοικοι των Γαδάρων;

Ο Κύριος δεν πέρασε από εκεί για να τους βλάψει, ούτε να τους τρομάξει. Αντιθέτως, τους ευεργέτησε πολλαπλώς, θεραπεύοντας πλήθος ασθενών και δύστυχων ανθρώπων, που προσέφυγαν σε Αυτόν. Προς τί, λοιπόν, τόσος φόβος; Η θεραπεία του δαιμονισμένου από τον Κύριο, ο οποίος αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο της περιοχής τους, θα έπρεπε να τους χαροποιεί και να αισθάνονται ασφαλέστεροι. Απαλλάχθηκαν από μεγάλο βραχνά, διότι ο άνθρωπος αυτός ήταν τόσο επιθετικός και επικίνδυνος, που μήτε τα σιδερένια δεσμά του δεν μπορούσαν να τον συγκρατήσουν. Βλέποντάς τον τώρα “ιματισμένον και σωφρονούντα” στα πόδια του Κυρίου Ιησού, θα έπρεπε να αγάλλονται...

Κιέβου Επιφάνιος προς Κύπρου Χρυσόστομο: "Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για τη μνημόνευση στα Δίπτυχα"


«За мир усього світу, за добрий стан святих Божих Церков і за з’єднання всіх Господу помолимось», – ці слова під час сьогоднішнього богослужіння по-особливому звучали в моєму серці, адже Господь наш Ісус Христос далі єднає нас всіх у любові. Сьогодні через літургійне поминання кіпрським Предстоятелем у Диптиху імені Митрополита Київського – Кіпрська Церква офіційно визнала автокефалію Православної Церкви України. Тобто 5 з 15 диптихіальних Церков вже визначили свою позитивну позицію. Думаю, що незабаром ми будемо говорити про більшість з числа Помісних Церков, які послідують Томосу про автокефалію ПЦУ, але цей процес, безперечно, вимагає часу. Найважливішим є те, що хоча пандемія коронавіруса дещо уповільнила фізичну комунікацію між Церквами, процес визнання православним світом автокефалії Православної Церкви України вже очевидно є не зворотній.

Κύπρος: Τέσσερις Μητροπολίτες σήκωσαν Ρωσικό μπαϊράκι


Μανώλης Καλατζής
- Λευκωσία 24/10/2020, 19:35 | protothema.gr

Οι τέσσερις Μητροπολίτες θεωρούν επίσης άκαιρη την απόφαση του Αρχιεπισκόπου λόγω των εξελίξεων στα εθνικά θέματα με την τουρκική επιθετικότητα που στοχεύει στη συρρίκνωση του έθνους

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαΐας και Αμαθούντος Νικόλαος με ανακοίνωση του υποστηρίζουν ότι η μνημόνευση του Μητροπολίτη Κίεβου Επιφανίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του συνοδικού, συλλογικού και δημοκρατικού πολιτεύματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου». Οι τέσσερις Επίσκοποι αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε στην ιερά Σύνοδο και δεν λήφθηκε απόφαση και επισημαίνουν ότι μόνο η Εκκλησία της Ελλάδας και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας έχουν αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Δήλωση Αρχιεπισκόπου Αμερικής για αναγνώριση Επιφανίου Κιέβου από την Κύπρο


Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έκανε την ακόλουθη δήλωση στο facebook, για την σημερινή αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄:

Ιστορική η απόφαση του Κύπρου Χρυσοστόμου να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησίας της Ουκρανίας


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

“Η Εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας” δήλωσε σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μετά την χειροτονία του Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, που τελέστηκε στην Μονή Χρυσορρογιατίσσης. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανέπεμψε Τρισάγιο στον τάφο του προκατόχου του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου [video]

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος γονατιστός αναπέμπει Τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου στον περίβολο της Θεολογικής Σχολής. Διακρίνονται η πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου, ο Επίσκοπος Αμισού Ιωακείμ, ο Πρόεδρος της Σχολής Γεώργιος Καντώνης, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος και ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Αναγνώρισε την εκκλησία της Ουκρανίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - Ενόχληση Μητροπολίτη Λεμεσού


Πηγή: sigmalive.com | ΚΥΠΕ

Η Εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μετά την χειροτονία του Παγκράτιου σε Επίσκοπο Αρσινόης στη Μονή Χρυσορρογιατίσσης.

Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Αρσινόης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, προκαλώντας αντιδράσεις και ανάμεσα σε μέλη της Ιεράς Συνόδου, που δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος αποχώρησε λίγο πριν ολοκληρωθεί η λειτουργία, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να εκφράζει τη θέση ότι η αντίδραση του ήταν δικαιολογημένη.

Πνευματική παιδεία και εξουσία


«Μαθηταί καί ὁπαδοί γεγονότες τοῦ τῆς ὁμοουσίου Τριάδος ὁμολογητοῦ καί κήρυκος, καί σύν αὐτῷ ὑπέρ αὐτῆς διωκόμενοι μακάριοι, τόν διά ξίφους θάνατον, τῶν αἱρετικῶν γλωσσαλγιῶν προεκρίνατε» (Από το Δοξαστικό των Στιχηρών του Εσπερινού της εορτής των αγίων Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων, 25 Οκτωβρίου)

«Μαθητές και οπαδοί αφού γίνατε του ομολογητή και κήρυκα της Αγίας και ομοουσίου Τριάδος (Παύλου του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως), προτιμήσατε να λάβετε τον δια ξίφους θάνατο αφού διωχτήκατε για την Αγία Τριάδα, μακάριοι, από το να ακολουθήσετε τις αιρετικές φλυαρίες».

Η παράδοση της Εκκλησίας μας περιλαμβάνει αγίους οι οποίοι προέρχονται από διάφορες κοινωνικές τάξεις. Η πίστη δεν είναι προνόμιο ούτε των απλών ανθρώπων ούτε των σκεπτομένων, αλλά δωρεά σε όλους και απόφαση ανταπόκρισης από όσους το θέλουν.

Στις 25 Οκτωβρίου κάθε χρόνο εορτάζουμε την μνήμη των αγίων Μαρκιανού και Μαρτυρίου. Έζησαν στην Κωνσταντινούπολη στα χρόνια του αρειανόφρονος αυτοκράτορα Κωνσταντίνου (337-361). Ήταν αρχοντικής καταγωγής και ξεχώριζαν για την παιδεία τους, για την πραότητα των τρόπων τους, για την ευλάβειά τους. Έγιναν νοτάριοι, που εκείνα τα χρόνια σήμαινε γραμματείς ή στενογράφοι και αργότερα συμβολαιογράφοι, του πατριάρχη Παύλου του ομολογητού, ο οποίος εξορίστηκε αργότερα στην Αρμενία και μαρτύρησε από οπαδούς του Αρείου (γιορτάζει στις 6 Νοεμβρίου). Ο Μαρκιανός και ο Μαρτύριος, άφοβοι μπροστά στο μαρτύριο, διακήρυτταν στον λαό ότι ο Χριστός είναι Υιός του Θεού, ομοούσιος με τον Πατέρα και φύσει Θεός. Οι λέξεις αυτές ήταν για εκείνους πολυτιμότερες και από την ίδια τη ζωή τους. Παρέμειναν σταθεροί μέχρι τέλους και αποκεφαλίστηκαν κοντά στην πύλη Μελανδησία, όπου αργότερα ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ως πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ανήγειρε ναό πάνω από τον τάφο τους, αφιερωμένου σ’ αυτούς. («Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ, τόμος 2ος-Οκτώβριος).

Μπορούμε να σταθούμε σε τρία σημεία στην ζωή των Αγίων.

Ми дякуємо нашим православним братам і особисто Блаженнійшому Архієпископу Хризостому


Православна Церква України

Дорогі брати і сестри! З радістю повідомляємо вам добру новину: Предстоятель Православної Церкви Кіпру Архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостом II у суботу, 24 жовтня, під час синодальної спільної Божественної літургії у монастирі Богородиці Хрісоррогіатісса, що у м. Пафос, вперше під час Великого входу пом’янув у Диптиху ім’я Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія як Предстоятеля автокефальної Православної Церкви України. 

НАДВАЖЛИВА НОВИНА!!!


Andrii Yurash

Сьогодні Блаж. Хризостом ІІ, глава Кіпрської Церкви, очолюючи Божественну Літургію при рукоположенні нового єпископа Арсіноаса Паграті, в монастирі Панагія Chrysorroiatissi Paphos, згадав Первоієрарха Української Православної Церкви (Православної Церкви України) - Блаж. Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, фактично завершивши процес визнання автокефалії Української Церкви з боку Кіпрської Архієпископії!

Таким чином, Кіпрська Церква через свого Главу стала третьою Церквою, яка визнала УПЦ (ПЦУ) - після Грецької Архієпископії та Олександрійського Патріархату.

Аксіос!
Аксіос!
Аксіос!!!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πρωτομνημόνευσε σήμερα τον "Επιφάνιο Κιέβου" της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας


Ρεπορτάζ: π. Παν. Καποδίστριας

Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, προεξάρχοντας σήμερα (24.10.2020), κατά την Θεία Λειτουργία επί τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, στη Μονή Παναγίας της Χρυσορροϊιατίσσης Πάφου, μνημόνευσε πριν από λίγο, για πρώτη φορά, τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, αναγνωρίζοντας έτσι de facto τη νέα αυτή Εκκλησία. Έτσι η Εκκλησία της Κύπρου διά του προκαθημένου της, έγινε η τρίτη Εκκλησία που την αναγνώρισε, μετά την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Πρόκειται για μιαν αξιοσημείωτη και ιστορική εξέλιξη, η οποία έχει βαρύνουσα σημασία και -όπως είναι φυσικό- θα συζητηθεί πολύ, αναζωπυρώνοντας το θέμα της εν Ουκρανία Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, που φαινόνταν να "υπνώττει", εξαιτίας της σφοδρής λαίλαπος του Covid-19.