e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Ψηφιακή Συναυλία Πρωτοχρονιάς στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς" [Πρεμιέρα: 1.1.2021, 7 μμ]


Δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις θα παρουσιασθούν κατά το εορταστικό διήμερο της Πρωτοχρονιάς 2021 στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς" της Ενορίας μας. Διαδικτυακές και μόνο, δεδομένου ότι οι απαγορεύσεις -χάριν της κοινής υγείας- συνεχίζονται έναντι του Covid-19.

Η δεύτερη θα έχει πρεμιέρα ανήμερα την Πρωτοχρονιά 2021, στις 7 το βράδυ. Πρόκειται για μια μικρή (15λεπτη) Συναυλία με κάλαντα και ψάλματα (βυζαντινά και ζακυνθινά), της οποίας την ευθύνη παραγωγής και πραγματοποίησης έχει ο εκ Βανάτου Ζακύνθου μουσικός Δημήτρης Παπαδάτος και οι Φίλοι του: Θοδωρής Λειβαδάς, Διονύσης Πόθος, Δημήτρης Πέττας και Λεωνίδας Πέττας.

Μπορείτε να δείτε την εν λόγω συναυλία ακολούθως, από την ημερομηνία και ώρα της πρεμιέρας και μετέπειτα.


Παραμονή Πρωτοχρονιάς με το "Αληθώς". Ψηφιακή Έκθεση Χαρακτικής Άριας Κομιανού [31.12.2020, 7 μμ]


Δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις θα παρουσιασθούν κατά το εορταστικό διήμερο της Πρωτοχρονιάς 2021 στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς" της Ενορίας μας. Διαδικτυακές και μόνο, δεδομένου ότι οι απαγορεύσεις -χάριν της κοινής υγείας- συνεχίζονται έναντι του Covid-19. 

Η πρώτη θα έχει πρεμιέρα την παραμονή της πρωτοχρονιάς, 31.12.2020, στις 7 το βράδυ. Πρόκειται για Ψηφιακή Έκθεση Χαρακτικών Έργων της ΑΡΙΑΣ ΚΟΜΙΑΝΟΥ, διάσημης και αξιομνημόνευτης Καλλιτέχνιδος του Νέου Ελληνισμού. Η παρουσιαζόμενη έκθεση έλαβε χώραν καθ΄όλο το περασμένο καλοκαίρι στην έδρα του "Αληθώς", στο πλαίσιο της συμπλήρωσης πενταετίας από τον θάνατό της (+2015).

Μπορείτε να δείτε την εν λόγω Έκθεση ακολούθως, από την ημερομηνία και ώρα της πρεμιέρας και μετέπειτα.


Σάλος από το κήρυγμα του Μητροπολίτη Κυθήρων για τα εμβόλια – Παρενέβη εισαγγελέας


30.12.2020 | 17:18

Την ώρα που οι εμβολιασμοί στη χώρα συνεχίζονται και παραμονές της Πρωτοχρονιάς έχουν φέρει ένα κύμα αισιοδοξίας για οριστική νίκη στη μάχη με τον κορωνοϊό, ορισμένοι όχι μόνο εμφανίζονται δύσπιστοι αλλά ζητούν με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και αφίσες να σταματήσει η διαδικασία στη χώρα.

Δύο νέοι μοναχοί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Λίγο πριν την εκπνοή του 2020 και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου, δύο ακόμη νέοι μοναχοί προστέθηκαν στη μοναστική οικογένεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, στο Yellow Rock της Νέας Νοτίου Ουαλίας, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, τις Μοναχικές Κουρές των έως πρότινος δοκίμων μοναχών Χαραλάμπου Χατζηγεωργίου και Aaron Eastick, οι οποίοι έλαβαν τα ονόματα Παϊσιος και Ιωσήφ αντίστοιχα, προς τιμήν δύο συγχρόνων Αγίων της Εκκλησίας μας, που αμφότεροι δραστηριοποιήθηκαν στο Άγιον Όρος, του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου και του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού.

Μνήμη τίμιου, αφιλάργυρου, ανεξίκακου, ταπεινού, ελεήμονος, φιλάγιου και φιλόπατρη Μακεδόνα Ιεράρχη

 
Ελληνική Ορθόδοξος Ενορία Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου Φλωρεντίας

Χρέος ιερό, αλλά και καρδιακή επιταγή σεβασμού και αγάπης πολλής, μας παρακινούν επιτακτικά να καταθέσουμε ετούτη τη σύντομη και ολιγόγραφη ταπεινή αλλά ειλικρινή μαρτυρία μας. Ένα νοερό κερί και μια αγκαλιά με άνθη ευλάβειας στη μνήμη ενός ανθρώπου που έφυγε από κοντά μας για τον Ουρανό, μιάς και γι’ αυτόν υπήρξε σ' όλη του τη ζωή. 

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ [live]


Παρακολουθήστε σε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από την Καστοριά και τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστοριάς κυρού Σεραφείμ. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ψηφιακή Πρωτοχρονιά με το "Αληθώς": Εορταστική Συναυλία και Έκθεση Χαρακτικής


Δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις θα παρουσιασθούν κατά το εορταστικό διήμερο της Πρωτοχρονιάς 2021 στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς" της Ενορίας μας. Διαδικτυακές και μόνο, δεδομένου ότι οι απαγορεύσεις -χάριν της κοινής υγείας- συνεχίζονται έναντι του Covid-19.

Έτσι, δύο δράσεις να κάνουν πρεμιέρα κατ' αυτές τις εορταστικές και φανταχτερές ημέρες:

Α) Θυμάστε την καλοκαιρινή έκθεση ξυλογραφιών της γνωστής χαράκτριας ΑΡΙΑΣ ΚΟΜΙΑΝΟΥ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του "Αληθώς", με την ευκαιρία συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τον θάνατό της; Εε, λοιπόν, όλοι οι φιλότεχνοι θα μπορέσουν τώρα να την δουν και να την θαυμάσουν ψηφιακά. Η δράση θα έχει πρεμιέρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 31.12.2020, στις 7 το βράδυ.

Β) Ανήμερα την Πρωτοχρονιά 2021, στις 7 το βράδυ, θα έχει πρεμιέρα μια μικρή Συναυλία με κάλαντα και ψάλματα (βυζαντινά και ζακυνθινά), της οποίας την ευθύνη παραγωγής και πραγματοποίησης έχει ο εκ Βανάτου Ζακύνθου μουσικός Δημήτρης Παπαδάτος και οι Φίλοι του

Οι δυο ανωτέρω εορταστικές εκδηλώσεις παρουσιάζονται μέσω του καναλιού μας στο YouTube, η δε ειδική για την καθεμιά τους ηλεκτρονική διεύθυνση θα δημοσιοποιηθεί προσεχώς!


Πώς θα γίνει ο εορτασμός των Θεοφανίων στην Αυστραλία

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, αξιολογώντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των ειδικών και τους κείμενους κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ανακοινώνει μετά λύπης, αλλά με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ότι δε θα πραγματοποιηθούν φέτος ο Κοινός Εορτασμός των Θεοφανίων στην τοποθεσία Yarra Bay του Σύδνεϋ και οι καθιερωμένες τελετές Καθαγιασμού των Υδάτων και Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στις Πολιτείες της Βικτώριας και της Δυτικής Αυστραλίας.

Αντίθετα, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν κανονικά, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, με την παρουσία πιστών, οι αντίστοιχες τελετές για τον εορτασμό των Θεοφανίων στην Αδελαϊδα, στη Βρισβάνη, στο Gold Coast της Κουινσλάνδης και στο Ντάργουιν.

Announcement regarding the Celebration of Theophany in Australia

Μήνυμα Ελπιδοφόρου για το νέο Έτος: "Με πίστη και ελπίδα για καλύτερες ημέρες" [gr-en]


«Ὁ ἐν τῇ ἀφάτῳ σου μακροθυμίᾳ καταξιώσας ἡμᾶς εἰς νέον ἐνιαυτὸν εἰσελθεῖν· αὐτὸς πανάγαθε Δέσποτα, τὴν εἴσοδον ταύτην τῇ θείᾳ σου χάριτι εὐλόγησον»
(Εὐχὴ τῆς Δοξολογίας ἐπὶ τῇ Πρώτῃ τοῦ Νέου Ἔτους).

Πρὸς τοὺς Σεβασμιωτάτους καὶ Θεοφιλεστάτους Ἀρχιερεῖς, τοὺς Εὐλαβεστάτους Ἱερεῖς καὶ Διακόνους, τοὺς Μοναχοὺς καὶ τὶς Μοναχές, τοὺς Προέδρους καὶ τὰ Μέλη τῶν Κοινοτικῶν Συμβουλίων, τοὺς Ἐντιμολογιωτάτους Ἄρχοντες τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τὰ Ἡμερήσια καὶ Ἀπογευματινὰ Σχολεῖα, τὶς Φιλοπτώχους Ἀδελφότητες, τὴν Νεολαία, τὶς Ἑλληνορθόδοξες Ὀργανώσεις καὶ ὁλόκληρο τὸ Χριστεπώνυμο πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς.

Προσφιλεῖς ἀδελφοὶ καὶ ἀδελφὲς ἐν Χριστῷ,