e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Κυριακή, 1.8.2021, εορτάζοντας την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού στη Φανερωμένη Μπανάτου


Πρωί Κυριακής Στ΄ Ματθαίου, 1ης Αυγούστου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω της Ζακύνθου, η Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια και σεμνοπρεπώς ψαλλόντων των κ.κ. Σταματίου Ζούλα και Ιωάννου Καραβάνη. Ο κ. Ζούλας, εξάλλου, ομίλησε προς τους εκκλησιαζόμενους επί της ευαγγελικής περικοπής. 
     Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η Λιτή της εορτής της Προόδου του Τιμίου Σταυρού. Ο Εφημέριος θύμισε προς τους πιστούς ότι τω καιρώ εκείνω των Βυζαντινών, κατά την 1η Αυγούστου εξήρχετο ο Τίμιος Σταυρός από το Παλάτιον (ή, κατ' άλλους, από το Σκευοφυλάκιο της Μεγάλης Εκκλησίας), όπου θησαυριζόταν, στις οδούς και τα σοκάκια της Κωνσταντινουπόλεως προς ευλογίαν του λαού και για την απαλλαγή από τις επιδημίες. Που σημαίνει ότι τώρα, εν ημέραις νέας Πανδημίας και μεγάλου Θανατικού, η λιτή του Σταυρού χρειάζεται πάλι και πάλι! Η εορτή αυτή θεσπίστηκε εις ανάμνησιν της διασώσεως των Βυζαντινών από τους Σαρακηνούς διά του Σταυρού του Κυρίου.
     Τέλος, έγινε Αγιασμός επί τη 1η του μηνός και τη απαρχή του Αγίου Δεκαπενταύγουστου, από τον οποίον έλαβαν όλοι για να αγιάσουν τα σπιτικά τους!












































Δεν υπάρχουν σχόλια: