e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Πληρωμένες οι κινητοποιήσεις κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο

Μια από τις «πρωτοβουλίες» του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας για την υπονόμευση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία είναι η διεξαγωγή διαμαρτυρίας με την χαρακτηριστική ονομασία «Βαρθολομαίε – δεν σε καλέσαμε», μια ιδέα που γεννήθηκε στο Κρεμλίνο και εκτελείται υπάκουα από τους ιερείς και τους πιστούς του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία από τις 9 Αυγούστου.

Πιστοί από ενορίες που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας μίλησαν σχετικά με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο «Πνευματικό Μέτωπο» εξηγώντας ότι τους υποχρέωσαν να συμμετάσχουν σε αυτήν ενώ αναφέρθηκαν και σε άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Για ευνόητους λόγους το «ΠΜ» δεν δημοσιεύει τα προσωπικά στοιχεία των πηγών του. 

Συγκεκριμένα, οι συνομιλητές μας αναφέρουν ότι οι ιεράρχες των Μητροπόλεων της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας υποχρέωσαν σε συμμετοχή στην «πρωτοβουλία» «Βαρθολομαίε – δεν σε καλέσαμε» τους κατά τόπους ιερείς και κατ’ επέκταση τους πιστούς. Μάλιστα, για αυτό τον σκοπό διατέθηκαν και ορισμένα οικονομικά κονδύλια

Μια πηγή μάλιστα μοιράστηκε μαζί μας ακόμα και φωτογραφία από την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου κοντά στην Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο. Στη φωτό φαίνεται πως εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας μετράνε και μοιράζουν χρήματα μετά την διεξαγωγή διαδήλωσης κατά της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο. Όπως φαίνεται λοιπόν από την φωτογραφία, η «συνήθεια» των φιλο-ρωσικών κομμάτων στην Ουκρανία -δηλαδή οι πληρωμένες διαδηλώσεις- χρησιμοποιείται και από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία.

Πηγές του «ΠΜ» αναφέρουν ότι όλες οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει κατά της επίσκεψης Βαρθολομαίου στην Ουκρανία καθώς και εκείνες που σχεδιάζονται είναι πληρωμένες. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις κινητοποιήσεις δεν γνωρίζουν καν τον λόγο της συγκέντρωσης στις οποίες μετέχουν. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο στην Ελλάδα ωστόσο είναι μια συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν ορισμένοι πολιτικοί στην Ουκρανία εδώ και χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι «μπροστάρης» στην συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν ο υπερασπιστής του «ρωσικού κόσμου», σκανδαλώδης Μητροπολίτης Λουκάς της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. Οι δηλώσεις του, που πολλές φορές χαρακτηρίζονται από ακραίες εκφράσεις, αποτελούν συνηθισμένο υλικό για τα «ρεπορτάζ» των φιλο-ρωσικών ΜΜΕ.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: