e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου Μονής και Αγρυπνία Υψώσεως του Σταυρού στα Καρπάθια Όρη, από τον Κιέβου Επιφάνιο [photos]

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, πραγματοποίησε τα Θυρανοίξια παρεκκλησίου του Αγίου Πνεύματος στη Μονή Μανιάβσκι, η οποία ιδρύθηκε το 1608 από τον Ιώβ Κνιαγυνίτσκι (Ιωβ Μανιάβσκι).

Ο Μακαριώτατος επικουρήθηκε από τον Μητροπολίτη Ιβάνο-Φράνκιβσκ και Χαλίχ Ιωάσαφ, τον επίσκοπο Ζυτόμιρ και Όβρουχ Παΐσιο και τους αδελφούς του μοναστηριού.

Θα υπενθυμίσουμε ότι το 1676 το μοναστήρι καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του πολωνοτουρκικού πολέμου. Και η αποκατάστασή του διήρκεσε δέκα χρόνια, από δε το 1700 ξεκινά μια άλλη δύσκολη περίοδος στη ζωή της σκήτης. Στην πραγματικότητα, παρέμεινε το μόνο ορθόδοξο μοναστήρι στη Δυτική Ουκρανία μέχρι το 1785, οπότε έκλεισε επίσημα με εντολή του αυστριακού αυτοκράτορα Φραντς Ιωσήφ.

Μετά από σημαντικές εργασίες αποκατάστασης το 1998, η προσευχή αντήχησε ξανά εδώ - περισσότερα από 200 χρόνια αργότερα. Και από σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου 2021, μια άλλη εκκλησία στο έδαφος αυτής της ιεράς μονής ανοίγει τις πόρτες της στους πιστούς.

















Ακολούθως, όντας παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, με το ιουλιανό ημερολόγιο, ήτοι απόψε, 26 Σεπτεμβρίου 2021, ο Μακ. Κιέβου κ. Επιφάνιος χοροστάτησε στην Αγρυπνία επί τη αυριανή εορτή της Υψώσεως στην πανηγυρίζουσα φερώνυμη Μονή Μανιάβσκι, περιστοιχούμενος από τον Μητροπολίτη Ιβάνο-Φράνκιβσκ και Χαλίχ Ιωάσαφ, τον επίσκοπο Ζυτόμιρ και Όβρουχ Παΐσιο και την Μοναστική Αδελφότητα.

Κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας, ο Προκαθήμενος λιτάνευσε τον Τίμιο Σταυρό στο κέντρο του Καθολικού της Μονής, όπου έγινε η Ακολουθία της Υψώσεως.
















 

Δεν υπάρχουν σχόλια: