e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Στο Κάιρο εόρτασε τα Ονομαστήριά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας [πλήρες video-photos]


Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ

Με τις καμπάνες του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου να κτυπούν χαρμόσυνα και τις σημαίες Ελλάδος και Αιγύπτου να διαλαλούν τις πανάρχαιες αδελφικές σχέσεις των δύο κρατών, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός τίμησε σήμερα, Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021, τα Σεπτά Ονομαστήρια του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, τα οποία εόρτασε με την ομογένεια της Αιγύπτου, και όχι με το Αφρικανικό ποίμνιο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Επικίνδυνα όμορφο το χιόνι στην Αγία Μαρίνα Εκάλης [photos]


Απόγευμα 17ης Φεβρουαρίου 2021, στα πέριξ του Ναού Αγίας Μαρίνης Εκάλης. Το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα, ογκώδες και κυριαρχικό. Το θέαμα είναι υπέροχο, αλλά οι κίνδυνοι πάμπολλοι και τα προβλήματα άλλα τόσα. Κρατάμε την όμορφη αίσθηση, ευχόμαστε καλή διέξοδο στους προβληματισμένους των βορείων προαστίων κι ευχαριστούμε τους καλούς Εφημερίους, αγαπητούς πατέρες Νικόλαο Μωραΐτη και Γεώργιο Τσιμπουξή για την ευγενική και τόσο λευκή φωτο-ανταπόκριση!

Τα Ονομαστήρια του Αλεξανδρινού Προκαθημένου τιμήθηκαν στην Addis Ababa της Αιθιοπίας

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Φρουμεντίου Αδδίς Αμπάμπα, εορτάσθηκε μεγαλοπρεπώς η Ιερά μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, ημέρα κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήρια ο 124ος διάδοχος στο Θρόνο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού, Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.
Χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η ακολουθία της Αρτοκλασίας, με την τιμητική παρουσία της Ελληνίδος Πρέσβεως στην Αιθιοπία, Εξοχ. κ. Άννας Φάρρου και του Εντιμ. Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Αδδίς Αμπάμπα, κ. Δημητρίου Συκά.
Ο Μητροπολίτης εξέφρασε τις εγκάρδιες εόρτιες ευχές του και το βαθύτατο σεβασμό της Τοπικής Εκκλησίας προς τον εορτάζοντα Προκαθήμενο, ενώ άπαντες μετά το πέρας των ακολουθιών έψαλλαν τη "Φήμη" του Μακ. Πατριάρχου.
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης και η Ελληνική Κοινότητα παρέθεσαν κέρασμα προς τιμήν του εορτάζοντος Πατριάρχου προς όλους τους παρευρισκόμενους, στον προαύλιο χώρου του Ναού.

Οφειλετικά τα γραφόμενα εις τον κλεΐζοντα Θρόνον Αποστολικόν Μάρκου του Ευαγγελιστού


T
ου Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ

"… Αγαπώμεν Αυτώ ότι πρώτος ευηργέτησεν ημάς!..."

Στα Ονομαστήρια ενός Προκαθημένου σταματά για λίγο ο νους κι αρχίζει να μιλάει η καρδιά. 

Άλλωστε πάντοτε μέσα στην εκκλησία μιλάμε τη γλώσσα της καρδιάς, ιδιαίτερα κάθε φορά που θέλουμε να αναφερθούμε σ’ έναν Εκκλησιαστικό ηγέτη που πρώτος αγωνιά και πρώτος πηδαλιουχεί το σκάφος της "νοητής νηός" όπως λέγεται και μάλιστα του Ιερού σκάφους της εν Αλεξανδρεία Εκκλησίας

Έτσι σήμερα που "άγει" τα Ονομαστήρια Του, ο της Αλεξανδρείας Πρώτος – ο Πατριάρχης Θεόδωρος χρέος οφειλετικής ευγνωμοσύνης θεώρησα πρέπον αντί άλλων τυπικών γραμμάτων να καταθέσω στη "δημόσια τράπεζα" των σκέψεων την καρδιά μου ολόκληρη εν ευγνωμοσύνη προς το σεπτό πρόσωπο Του δι’ όσα "ειργάσατο εις εμέ…"

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Χιονοσκεπής και ο Άι Γιώργης Νέου Ψυχικού


Φωτο-ανταπόκριση από Ενορίτες του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, 16.2.2021. Ευχαριστούμε τον ιερατικώς προϊστάμενο π. Μιχαήλ Σταθάκη!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα χιόνια της αυλής του Φαναρίου


Φανάρι, σήμερα, 17.2.2021. Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας

Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω: ΑΡΝΗΤΙΚΑ όλα τα rapid tests έναντι Covid-19


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 17.2.2021, από την Κ.Ο.Μ.Υ. Ζακύνθου, tapid tests για την ανίχνευση ενδεχομένων κρουσμάτων Covid-19, στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου πόλεως Ζακύνθου. Εξετάστηκαν οι Πατέρες και οι εργαζόμενοι στη Μονή, όπως και όποιοι άλλοι θέλησαν να συμμετάσχουν. Όλα τα tests ήταν αρνητικά. Προς τούτο εργάστηκαν φιλότιμα οι κυρίες Σοφία Κακαέ και Σπυριδούλα Βλασσοπούλου. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ:

Το Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννης Χτυπητού Μεταμόρφωσης Αττικής χιονισμένο

 
Φωτο-αποτυπώσεις σημερινές, 12.2.2021: π. Σωτήριος Αλεβιζάκης

Γιατί είσαι αναίσθητος;


«Η αναισθησία είναι πολυκαιρισμένη και μονιμοποιημένη αμέλεια, ναρκωμένη σκέψη, γέννημα των κακών συνηθειών που έχουν παγιωθεί» 
(Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Η αναισθησία στην πνευματική ζωή έχει να κάνει με τον άνθρωπο ο οποίος ενώ ξέρει, μιλά, συμβουλεύει, κρίνει με βάση το θέλημα του Θεού, δεν το πράττει. Το ζητά για τους άλλους, το αφήνει στην άκρη για τον εαυτό του. Το ίδιο συμβαίνει με τον αναίσθητο άνθρωπο στην σχέση. Ενώ έχει άποψη, ενώ βλέπει τι συμβαίνει, ιδίως όταν η σχέση περνά κρίση, φαίνεται ότι κλείνει και τα μάτια και τα αυτιά στο τι μπορεί να κάνει. Είναι εύκολος στην κριτική. Απορρίπτει την συμπεριφορά του άλλου, δικαιολογεί τον εαυτό του, κάποτε μπορεί και να τον επικρίνει, κάνοντας δηλώσεις μετανοίας, αλλά δεν διορθώνεται. Και προχωρεί στην ζωή του σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό το "βάρος" της λευκότητας του χιονιού


Πρωί 17ης Φεβρουαρίου 2021 εν τω Φαναρίω. Ο Νίκος Παπαχρήστου φωτο-αποτυπώνει τις πανυπέροχες λευκότητες εκ της χιόνος, οι οποίες έχουν επικαλύψει τα κτήρια των Πατριαρχείων! 
Θαυμάστε τες:

"Lectures Αληθώς": Γοήτευσε η e-διάλεξη του π. Μιχαήλ Σταθάκη περί Ιερατικών Αμφίων (α΄ μέρος)


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρόσφατη πρώτη από τις δύο τηλε-διαλέξεις του Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Σταθάκη, Αρχαιολόγου και Ιερατικώς Προϊσταμένου της δραστήριας Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο πρόγραμμα "Lectures Αληθώς", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου Ζακύνθου "Αληθώς" εν ημέραις Πανδημίας. 

Ο π. Μιχαήλ, ανέλαβε να παρουσιάσει, σε δύο ωριαίες e-διαλέξεις, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: "ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΑΜΦΙΑ. Η εξέλιξη των ιερατικών αμφίων. Θεολογικές και πρακτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις".

Πρωινή χιονόπτωση στις αυλές του Φαναρίου


Φανάρι, 17 Φεβρουαρίου 2021: Πρωινή χιονόπτωση στις αυλές του Φαναρίου, με τη ματιά του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.