e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Νέο "Lectures Αληθώς": Ο Δρ Γεώργιος Λέκκας για τον Πλατωνικό Ελύτη (γ΄ μέρος) [Πρεμιέρα: 24.2.2021]


Η επόμενη τηλεδιάλεξη του "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή της διαδικτυακής δράσης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" κατ' αυτή την επώδυνη περίοδο της Πανδημίας, είναι ήδη προγραμματισμένη!

Για τρίτη φορά, φιλοξενούμενος από τις Βρυξέλλες, όπου μόνιμα κατοικεί κι εργάζεται, είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ, Δρ Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Σορβόνης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Γαλλίας

Ο π. Γεώργιος έχει αναλάβει και ήδη παρουσιάζει μια σειρά τεσσάρων "μαθημάτων", τα οποία συνέγραψε κατ' αυτό αυτό τον καιρό της Καραντίνας, εμβαθύνοντας ανα-στοχαστικά στο διαρκώς επίκαιρο ποιητικό έργο του Ελύτη, με γενικό τίτλο: "Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΩΣ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ"

Το γ΄ μέρος του αφιερώματος Λέκκα στον Ελύτη, λοιπόν, κάνει πρεμιέρα στις 24 Φεβρουαρίου 2021, στις 19:00​ (ώρα Ελλάδος), μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube.

Μείνετε συντονισμένοι!


Δοξολογία για την Εθνική Εορτή της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Λουσάκα της Ζάμπιας

Το πρωί της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης στον Ιερό Ναό Αγίου Αλέξανδρου στην ελληνική κοινότητα της Λουσάκα, τέλεσε Δοξολογία για την Εθνική Εορτή της Δημοκρατία της Σερβίας, της Σερβίας. Παρευρέθηκαν από την Σερβική Παροικία στην Λουσάκα, ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Alexanter Marcovik, οι Γενικοί πρόξενοι της Ελλάδος κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, Κύπρου Χρίστος Σπάιρον και ο πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας στη Λουσάκα.

Ο Κιέβου Επιφάνιος μνημόνευσε τους Δολοφονηθέντες κατά την Ουκρανική Επανάσταση της Αξιοπρέπειας (+20.2.2014)


Στην 7η επέτειο της μνήμης των Ηρώων του Ουράνιου Λόχου, στις 20 Φεβρουαρίου 2021, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος προεξήρχε της επιμνημόσυνης δέησης που τελέστηκε στον χρυσότρουλο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων ειρηνικών διαδηλωτών που συμμετείχαν στην Επανάσταση της Αξιοπρέπειας.

Αρχή του Τριωδίου 2021 στη Μητρόπολη Δέρκων

«...πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται».

Τήν Δευτέραν, 22αν Φεβρουαρίου τρ. μ., λόγῳ τῶν περιοριστικῶν μέτρων τῶν Σαββάτων καί τῶν Κυριακῶν, ἐπί τῇ μνήμῃ τῆς εὑρέσεως τῶν ἱερῶν λειψάνων τῶν Ἁγίων Μαρτύρων τῶν ἐν τοῖς Εὐγενίου, ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ Ἁγίου Στεφάνου Γεσήλκιοϊ ἤρξατο τό Τριώδιον τελουμένης τῆς Θείας Λειτουργίας, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου ἡμῶν Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου.

"Προς Εκκλησιασμόν" με την Διοτίμα Λιαντίνη

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την νέα διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην τέταρτη εκπομπή προσκεκλημένη η καθηγήτρια Θρησκευτικής Τέχνης, στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Διοτίμα Λιαντίνη. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Η Διοτίμα Λιαντίνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κλασικό Λύκειο Αρσάκειου Ψυχικού και τελείωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Εξειδικεύτηκε στην Ιστορία της Τέχνης και στην Μουσειοπαιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Από το 2001 διδάσκει ως Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Θρησκευτική Τέχνη. Επίσης από το 2013 είναι Διπλωματούχος Ξεναγός.