e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Ἡ Ἐκκλησία Κωνσταντινουπόλεως καὶ ἡ μεγάλη Ἐπανάστασις τοῦ 1821

 
Υπό ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, "Ἡ Ἐκκλησία Κωνσταντινουπόλεως καὶ ἡ μεγάλη Ἐπανάστασις τοῦ 1821" (Α´ και Β΄ Μέρη) ["Θεολογία" ΚΑ΄ (1950) 305-324 και 477-505]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΕΤΗΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ἡ εἰς τὴν Ἐκκλησίαν τῆς Ἑλλάδος ὑπαγωγὴ τῶν ἐν Διασπορᾷ ἑλληνικῶν ἐκκλησιῶν καὶ ἀνάκλησις αὐτῆς


Βαρνάβα Δ. Τζωρτζάτου, Μητροπολίτου Κίτρους, "Ἡ εἰς τὴν Ἐκκλησίαν τῆς Ἑλλάδος ὑπαγωγὴ τῶν ἐν Διασπορᾷ ἑλληνικῶν ἐκκλησιῶν καὶ ἀνάκλησις αὐτῆς" [περιοδικό "Θεολογία", ΜΗ΄ (1977) 21-32]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Νεότερο "Lectures Αληθώς": Ο π. Μιχαήλ Σταθάκης περί των Ιερατικών Αμφίων (Β΄ Μέρος) [Πρεμιέρα: 3.3.2021, 7μμ]

Η νεότερη (15η) διαδικτυακή διάλεξη του "Lectures Αληθώς", έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" εν τω καιρώ της Πανδημίας, είναι έτοιμη και προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021, με πρεμιέρα στις 7 το βράδυ

Φιλοξενούμενος θα είναι ο Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης, Αρχαιολόγος και ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού. Ο π. Μιχαήλ έχει αναλάβει να παρουσιάσει σε δύο μέρη το ενδιαφέρον θέμα: 

"ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΑΜΦΙΑ. 

Η εξέλιξη των Ιερατικών Αμφίων. Θεολογικές και πρακτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις".

Στις 3.3.2021 θα προβληθεί το β΄ μέροςδιάρκειας μιας ώρας, διανθισμένο με πλούσιο εποπτικό υλικό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την βιντεοδιάλεξη αυτήν, είτε κατά την πρεμιέρα, είτε και μετέπειτα, μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σήμερα στην Άγκυρα, παρέστη σε ομιλία του Ερντογάν


Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, μετέβη σήμερα, Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021, στην Άγκυρα, όπου παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία ο Πρόεδρος της χώρας, Εξοχ. Recep Tayyip Erdoğan, παρουσίασε ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, αποτελουμένου από πολιτικούς, διπλωμάτες, εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων και μειονοτήτων, Ανώτατους Δικαστικούς, Ακαδημαϊκούς κ.ά. - σειρά πολιτικών μεταρρυθμίσεων υπό τον τίτλο "Πρόγραμμα Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα". 

Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως, ο Εξοχ. κ. Πρόεδρος χαιρέτισε θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους άλλους παρισταμένους επί κεφαλής και εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων. Ειδικότερα στον Παναγιώτατο, με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του, του ευχήθηκε εγκαρδίως και του προσέφερε ένα συμβολικό δώρο. 

Τον Παναγιώτατο, ο οποίος πρόκειται να επιστρέψει αυθημερόν στην Πόλη, συνόδευσε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.


Επιδεινώθηκε η υγεία του πάσχοντος από Covid-19 Επισκόπου Αθανασίου Γιέβτιτς


Ο συνταξιούχος Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέβτιτς, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Σερβίας, γνωστός και διαπρεπής θεολόγος παγκοσμίως, εισήχθη στο Νοσοκομείο Δημόσιας Υγείας Trebinje στις 19 Φεβρουαρίου 2021, πάσχοντας από Covid-19, με επιβάρυνση των πνευμόνων του

Σήμερα, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της οικείας Επισκοπής, όντας ακόμη στο νοσοκομείο, βρίσκεται σε σοβαρή γενική κατάσταση, με φλεγμονή και των δύο πνευμόνων, με μη επεμβατική αναπνευστική υποστήριξη. 

Επίσκεψη εκπροσώπων των Αρχών στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, 3.2.2021, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Νήσων στην Θεολογική Σχολή. Οι ἐκπρόσωποι των αρχών έγιναν δεκτοί υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού και της περί αυτόν αδελφότητος, και ξεναγήθηκαν στο ναΰδριο, τις αίθουσες διδασκαλίας, την ιστορική βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής. Ενημερώθηκαν, επίσης, από τον Καθηγούμενο περί της ιστορίας της Σχολής, της σημασίας της για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και για το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της.

Και το “Γλάρος” σαλπάρισε


Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Η Μπουρού ακούστηκε τρεις φορές, ενημερώνοντας όλους ότι το Πλοιάριο "Γλάρος", που έκανε δρομολόγια Αθήνα - Πάτρα - Ζάκυνθος, έτοιμο να αποπλεύσει από την Πάτρα. Έτοιμοι και οι επιβάτες για το ταξίδι, βολεμένοι όπως μπορούσε ο καθένας, οι περισσότεροι τρίτη θέση κατάστρωμα, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν λίγο χώρο σε παγκάκι, ώστε να μην μείνουν όρθιοι!

Σαλπάρισε λοιπόν το "Γλάρος", αποχαιρετώντας το Λιμάνι της Πάτρας, αφήνοντας πίσω τη στεριά. Μερικούς από τους επιβάτες με ευαίσθητα στομάχια,  τους έπιασε η θάλασσα   και μαζεύτηκαν όπως μπορούσαν, ενώ άλλοι έβγαζαν τα... άντερά τους στη θάλασσα ακουμπισμένοι στο καράβι. Μέσα στους επιβάτες, ένας άνδρας μεγαλούτσικης ηλικίας, που συνόδευε μια νέα κοπέλα και μίαν άλλη που είχε τα χρονάκια της. Ήταν ο Πέτρος ο Ξερακιανός, με την κόρη και την αδελφή του. 

Δεν είχε περάσει πολλή ώρα αφότου σαλπάρισε το καράβι που ακούστηκαν έντονες  φωνές διαμαρτυρίας και καβγάς. Ένας άνδρας εκτός εαυτού, έβριζε τις δυο γυναίκες που συνόδευε, απειλώντας θεούς και δαίμονες!  Ήταν ο Πέτρος ο Ξερακιανός με την κόρη και την αδελφή !