e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

200ή Επέτειος Μνήμης του Εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στο Μόναχο

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την θλιβερή επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ο οποίος -ως γνωστόν- απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821 και το τίμιο σώμα του κρεμάστηκε στην κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία μας τέλεσε μια σύντομη ακολουθία στα Προπύλαια του Μονάχου, όπου είναι γραμμένα ονόματα των αγωνιστών και ηρώων της επανάστασης 1821 και ως πρώτο το όνομα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.

Σχόλιο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για την απώλεια του Νίκου Μαγγίνα


You left too soon, Niko, but you will never leave our beloved City and Fanari, nor our Patriarch. You served them all with exemplary, effective, and sacrificial devotion. Eternal is your memory and example. Your camera’s flash may be extinguished, but your gaze lives on.

Έφυγες νωρίς Νίκο, μα δεν μπόρεσες να φύγεις από την αγαπημένη μας Πόλη και το Φανάρι, ούτε από τον Πατριάρχη μας. Τους υπηρέτησες όλους με υποδειγματική, έμπρακτη, θυσιαστική αφοσίωση. Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ μας Μαγγίνα, ή «Νικάκη», όπως συνήθιζα να σε λέω στην Πολίτικη διάλεκτο. Ο φακός σου έσβησε, η ματιά σου όμως παραμένει ζωντανή. Θα σε θυμόμαστε πάντα.
 

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον Νίκο Μαγγίνα. Συγκινητική η προπομπή της σορού του από το Φανάρι

Ο αείμνηστος Νικόλαος Μαγγίνας, επίσημος φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκοιμήθη το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021, τα ξημερώματα, στο κατάλυμά του, στο Φανάρι.
Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, πληροφορηθείς τον αιφνίδιο θάνατο του στενού συνεργάτου του, τέλεσε, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.
Αργότερα, η Πατριαρχική Αυλή με επικεφαλής τον Μ. Πρωτοσύγκελλο κ. Θεόδωρο, συμπαραστατούμενο από τον Αρχιμ. κ. Γρηγόριο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και τον Μ. Αρχιμανδρίτη κ. Αγαθάγγελο, προέπεμψε τον αείμνηστο Νικόλαο Μαγγίνα, τελώντας Τρισάγιο στον Αυλόγυρο του Πατριαρχείου, ενώπιον του πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού.
Η εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου Νικολάου Μαγγίνα θα τελεστεί την Τρίτη το μεσημέρι από το Κοιμητήριο του Σισλή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε'

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως διακοσίων ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε', σήμερα, 10 Απριλίου 2021, χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, και ανέγνωσε την ευχή των κολλύβων, τα οποία «προετέθησαν εις τιμήν και μνήμην» του εορταζομένου Αγίου. 

Με νέο ΦΕΚ ανοίγουν για τους πιστούς από αύριο, 11.4.2021, όλοι οι Ναοί της Ελλάδας έως 19.4.2021

Εκδόθηκε το ΦΕΚ που θα έχει ισχύ μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι ημέρες που θα μπορούν οι πιστοί να εκκλησιαστούν.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ σημειώνεται ότι αύριο Κυριακή Δ΄ των Νηστειών 11η Απριλίου, την Τετάρτη 14η Απριλίου, την Παρασκευή 16η Απριλίου (ημέρα του Ακαθίστου Ύμνου), το Σάββατο της Ακαθίστου 17η και την Κυριακή Ε΄ των Νηστειών 18η Απριλίου, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 20 άτομα, ανεξαρτήτως επιδημιολογικής κατάστασης της περιοχής κατά την τέλεση Λειτουργιών. 

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ

10.4.2021, 2:12:12 PM


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι τριών ετών από την κοίμησή του, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο Α' κοιμητήριο Αθηνών.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Σεραφείμ, κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας, είχε γεννηθεί το 1913 στο Αρτεσιανό Καρδίτσας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1938 χειροτονήθηκε διάκονος και τέσσερα χρόνια μετά, το 1942, πρεσβύτερος. Το 1949 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Αρτης και το 1958 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος στις 13 Ιανουαρίου 1974. Εκοιμήθη τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου 1998.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19


10.4.2021, 12:58:23 PM

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Το θέμα του εμβολιασμού πρέπει να το δούμε σαν τείχος προστασίας. Ιδιαίτερα εμείς οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τρέξουμε, για να εμβολιαστούμε, όχι απλώς να πάμε» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε ότι «έτσι προστατεύουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους ανθρώπους. Και η χριστιανική αγάπη αυτό λέει». Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και στους ειδικούς και να μην διστάσουμε να εμβολιαστούμε, ώστε να γίνουμε ο τείχος που θα μπορέσει να εμποδίσει την περαιτέρω ακμή της ασθενείας του κορονοϊού».

10η Απριλίου. "Και ούτοι επιπεσόντες έσυρον προς την κρεμάστραν"

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ως Έμφρων

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: "Να αγωνιζόμαστε, όπως μας έμαθε ο Άγιος Γρηγόριος ο 5ος" [video-photos]


10.4.2021 12:40:04 PM

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στο σημαντικό έργο που επιτελούσε παρά τις σοβαρές δυσκολίες και απειλές που αντιμετώπιζε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο 5ος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του από τον μητροπολιτικό ναό Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας μπροστά από το ιερό σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου χαρακτήρισε σημαντική την σημερινή ημέρα, κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του μεγάλου ιερομάρτυρος Γρηγορίου του 5ου, τονίζοντας πως έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνούμε το ιερό λείψανό του.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην στενή σχέση που είχε ο Πατριάρχης Γρηγόριος με τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα σημειώνοντας ότι έχει σωθεί ένα γράμμα από την αλληλογραφία μεταξύ τους, το οποίο παρουσιάζει ποιες ήταν οι θέσεις του Πατριάρχη και πώς ενεργούσε.

Ασκητική και Μετάνοια στην εποχή μας

«Πάτερ Ἰωάννη ἔνδοξε, ταῖς τῶν δακρύων πηγαῖς τήν ψυχήν καθαιρόμενος καί παννύχοις στάσεσι τόν Θεόν ἱλασκόμενος, ἀνεπτερώθης πρός τήν ἀγάπησιν τούτου, Μάκαρ, καί ὡραιότητα. Ἧς ἐπαξίως νῦν ἀπολαύεις ἄληκτα χαρμονικῶς μετά τῶν συνάθλων σου, θεόφρον Ὅσιε» (από τα στιχηρά του Εσπερινού της εορτής του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος, Κυριακή Δ’ Νηστειών)

«Πάτερ Ιωάννη όσιε, με τις πηγές των δακρύων καθάρισες την ψυχή σου και με την αγρυπνία παρακαλούσες τον Θεό και έτσι πέταξες με ουράνια φτερά προς την αγάπη Του, μακάριε, και την ωραιότητά Του. Την αγάπη και την ωραιότητα του Θεού απολαμβάνεις πλέον χωρίς τέλος και με μεγάλη χαρά, μαζί με όσους συνασκήτεψαν με σένα, Όσιε που φρονούσες τα του Θεού»

Εκοιμήθη λόγω Covid-19 ο Νίκος Μαγγίνας, ο αφοσιωμένος φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 

Εκοιμήθη πριν λίγη ώρα σήμερα, 10 Απριλίου 2021, ο Νίκος Μαγγίνας, ο αφοσιωμένος και φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπήρξε ο άνθρωπος που αφιλοκερδώς έχει καταγράψει ιστορικά και φωτογραφικά όλη σχεδόν την Πατριαρχία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά πληροφορίες μας, χτυπήθηκε και νικήθηκε από τον φονευτή Κορωνοϊό. Αιωνία αυτού η μνήμη!


Πατριαρχική Χοροστασία εν Φαναρίω τιμώντας τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ [live]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επί τη σημερινή μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, 200 συναπτά έτη από τον απαγχονισμό Του (1821-2021), χοροστατεί στην Θεία Λειτουργία εν τω πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αρχιερατική Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για τον μαρτυρικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ [live]


Αρχιερατική Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών τελείται ΤΩΡΑ για τον μαρτυρικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄. Εκεί θησαυρίζεται το λείψανο του Ιερομάρτυρος, εντός σαρκοφάγου. Σήμερα συμπληρώνονται 200 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα του Πάσχα του 1821 (10 Απριλίου), τότε που ο Πατριάρχης του Γένους απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς στην κεντρική πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.
     Σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών προεξάρχει ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παρίσταται συμπροσευχόμενος ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.
     Όλα τελούνται υπό τις υγειονομικές προβλέψεις και οδηγίες έναντι του φονικού Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Συλλυπητήρια Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για εκδημία Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου

Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την εις Κύριον εκδημία της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

Κατά γενική ομολογία, ο αείμνηστος Πρίγκιπας Φίλιππος υπηρέτησε επί δεκαετίες με αφοσίωση το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία, υπήρξε ακλόνητο στήριγμα των μελών της βασιλικής

οικογένειας και αφιερώθηκε με ζέση σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, διακριθείς για την ευαισθησία του σε θέματα περιβάλλοντος και για τον πολύτιμο επιστηριγμό των νέων ανθρώπων.

Για τους λόγους αυτούς, κέρδισε αναμφισβήτητα τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων, συμπεριλαμβανομένης της αυστραλιανής κοινωνίας.

Εκ μέρους των Επισκόπων, του ιερού Κλήρου και των μοναστικών αδελφοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, και διερμηνεύοντας τα αισθήματα του χριστεπώνυμου πληρώματός της, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια προς την Αυτής Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα Ελισάβετ, προς τη βασιλική οικογένεια, καθώς επίσης προς τον αυστραλιανό και τον βρετανικό λαό και προς άπαντες τους πολίτες των χωρών της Κοινοπολιτείας που σήμερα πενθούν για την απώλειά του.

Αιωνία αυτού η μνήμη. 


Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου για τα 200χρονα από το μαρτύριο του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε´ (+10.4.1821)

Εἰς τήν μακράν ἀλυσῖδα τῶν Ἀρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως, εἰς τούς ὁποίους ἐνωρίς ἡ Μία, Ἁγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ἐκκλησία ἀνέθεσε, πλέον τῶν συνήθων ἐπισκοπικῶν εὐθυνῶν, μείζονας καί καιριωτέρας, ὡς «ζυγόν χρηστόν καί φορτίον ἐλαφρόν», κατά τήν φωνήν τοῦ Κυρίου (πρβλ. Ματθ. ια´, 30), συγκαταριθμοῦνται προσωπικότητες, αἱ ὁποῖαι, αἴρουσαι μετά χαρᾶς καί βαθείας συναισθήσεως τόν σταυρόν τοῦ χρέους, παρέδιδον αὐτόν ἀλληλοδιαδόχως μέ μαρτυρικήν αὐτεπίγνωσιν, συμφώνως καί πρός τάς ἐπιταγάς τῆς καθ᾽ ἕκαστα ἱστορικῆς στιγμῆς. Οὕτως, ἔχομεν Ἁγίους Ἀρχιεπισκόπους καί Οἰκουμενικούς Πατριάρχας, οἱ ὁποῖοι, ἀναλόγως τοῦ χαρίσματός των καί τῶν ἀναγκῶν τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ σώματος, ἠνάλωσαν ἑαυτούς εἰς τήν διακονίαν τῆς σωτηρίας τοῦ ποιμνίου των ποικιλοτρόπως καί ἐν παντί, ἀμετακίνητοι εἰς τήν πίστιν καί στερροί εἰς τήν ὁμολογίαν, μέχρι καί αὐτοῦ τούτου τοῦ δι᾽ αἵματος μαρτυρίου, καί τῶν ὁποίων ἡ μνήμη ἀναζωπυρώνει εἰς τήν συνείδησιν τῆς Ἐκκλησίας τήν διαρκῆ παρουσίαν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί ἐνδυναμώνει τό Ὀρθόδοξον φρόνημα ὅλων μας.