e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

"Προς Εκκλησιασμόν" με την Έλση Δημουλά, κόρη δύο Ποιητών

Στην διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», που είναι μία παραγωγή της Ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, προσκεκλημένη η κα Έλση Δημουλά, κόρη των ποιητών Άθω και Κικής Δημουλά.

Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. Κάμερα – ήχος: Κατερίνα Λεονάρδου, Μαργαρίτα Στασινού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αυτοκέφαλη Εκκλησία Ουκρανίας: Δεν φοβόμαστε! Αυτή είναι η απάντησή μας στην επιθετικότητα της Ρωσίας

Έκκληση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας σχετικά με την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Ουκρανικέ Λαέ και άνθρωποι καλής θέλησης από όλο τον κόσμο,

Ηγέτες της Ρωσίας και οι οπαδοί τους!

Πολλές αξιόπιστες αναφορές επιβεβαιώνουν τη μεγαλύτερη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορά μας από την έναρξη του ακήρυκτου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας το 2014. Ο πρώτος και προφανής στόχος μιας τέτοιας συσσώρευσης είναι ο εκφοβισμός του Κρεμλίνου προς την ουκρανική κοινωνία, η πίεση στο κράτος μας και στους συμμάχους της Ουκρανίας στον ελεύθερο κόσμο, προκειμένου να επιτύχουν τα δικά τους συμφέροντα.

Δεν φοβόμαστε! Αυτή είναι η απάντησή μας σε μία ακόμη επιθετική πρόθεση των ρωσικών αρχών. «Πρέπει να δοθούμε ψυχή τε και σώματι με σκοπό να πετύχουμε την ελευθερία μας», δεν είναι μόνο λόγια από τον Εθνικό Ύμνο της Ουκρανίας. Αυτή η πεποίθηση είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Ουκρανικού Έθνους, που ανατράφηκε από την εποχή του Πριγκιπάτου του Κιέβου, που επιβεβαιώθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα της εποχής των Κοζάκων και κατά τον εικοστό αιώνα. Δεν διεκδικούμε από τους άλλους και δεν επιδιώκουμε να αποκτήσουμε ό,τι ανήκει σε άλλους. Ο Ουκρανικός Λαός θέλει να ζήσει με ειρήνη και αρμονία με όλους, πρώτα απ’ όλα με τους ιστορικούς γείτονές μας. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να ξαναπέσει στα κεφάλια μας ο αυτοκρατορικός ζυγός, από τον οποίο ο Ουκρανικός λαός απελευθερώθηκε πριν από τρεις δεκαετίες!

Εκπρόσωπος Τύπου ΔΙΣ: Περιμένουμε την ΚΥΑ που θα αποτυπώσει το πλαίσιο λειτουργίας των ναών [video]

Για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και η Ανάσταση μίλησε στο LIVE NEWS ο μητροπολίτης Ιλίου και εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας.

Όπως τόνισε, μεταξύ των προτάσεων που έχουν συζητηθεί ανάμεσα στην Εκκλησία και την πολιτεία, είναι να γίνει η Ανάσταση στις 21:00 το βράδυ του Μ. Σαββάτου, να μπορεί να παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος τις λειτουργίες στους ναούς και να γίνονται self tests στους ιερείς και το προσωπικό των ναών.

Ο π. Παν. Καποδίστριας ανιχνεύοντας όψεις και πρόσωπα του 1821 στο έργο του ιστορικού Ντίνου Κονόμου [video]

Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου, μέσω του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Βανάτου “Αληθώς” και στο πλαίσιο της δέσμης διαδικτυακών διαλέξεων για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821, παρουσίασε την Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021, διαδικτυακή ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι. Μ. Ζ., με θέμα: “Όψεις και πρόσωπα του Εικοσιένα στο έργο του Ντίνου Κονόμου”.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο νέος Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στην Πόλη

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στην Πόλη Εντιμ. κ. Vassil P. Valchev.
Ο κ.Valchev έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχαν μακρά συζήτηση για θέματα της ζωής της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της εδώ Βουλγαρικής παροικίας, καθώς και για τις σχέσεις των δύο αδελφών Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Βουλγαρίας.
Να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτατος και ο κ. Γενικός Πρόξενος γνωρίζονται πολλά χρόνια, από την εποχή που ο κ. Valchev υπηρετούσε ως Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Αδριανούπολη.
Στη συνάντηση παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ενώ τον νέο Γενικό Πρόξενο συνόδευε ο συνεργάτης του κ.Ivaylo Stanev.
_________
Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η μαθητική συμπεριφορά του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Προσβλητικός έως βλάσφημος εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη εμφανίστηκε και πάλι σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων. 
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μάλλον ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση για τον εορτασμό της 30ής επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας χρησιμοποιεί και πάλι ένα σωρό απρεπών χαρακτηρισμών για τον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας ότι «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πετά στα σύννεφα των ψευδαισθήσεων, των αξιώσεων, των συναισθημάτων του, ένας άνθρωπος, ο οποίος έχασε προφανώς την επαφή με την πραγματικότητα, διότι παρουσιάζει τις φαντασιώσεις του ως πραγματικότητα». 

Ανάσταση στις 9 το βράδυ του Μ. Σαββάτου αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος λόγω Πανδημίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, κατά την πραγματοποιηθείσα μέσω τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή Της, της Τρίτης 20ής Απριλίου 2021, ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, οι οποίες έγιναν Συνοδική εντολή και εξουσιοδοτήσει κατά το διάστημα από την τελευταία συνεδρίαση μέχρι και σήμερα, κυρίως ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Πασχάλια περίοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στα εγκαίνια της έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά»

19.4.2021     Ώρα ανάρτησης: 7:41:09 PM  | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά». Η τελετή των εγκαινίων έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Εθνικής Αντιπροσωπείας, στις 18:00, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ενώ μίλησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο Καθηγητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Έκθεσης κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Την έκθεση παρουσίασε ο εκ των Επιμελητών της κ. Θεόδωρος Κουτσογιάννης., ενώ παρέστησαν, επίσης, ο Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος –Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα– κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρέσβης της Ρωσίας κ. Andrey Maslov, ο Πρέσβης της Γαλλίας κ. Patrick Maisonavve και η Πρέσβης της Πορτογαλίας –χώρας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο– κυρία Helena Alexandra Andrade, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση –μέγα χορηγού της έκθεσης– κ. Αντώνης Παπαδημητρίου.

Παράλληλα, κατά την συνάντηση που είχαν το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πρωθυπουργό συζήτησαν τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Μητροπολίτου Κλεόπα, Εγκύκλιος Κυριακής των Βαΐων 2021 | M. Cleopas, Palm Sunday Encyclical

Επισκοπική Εγκύκλιος Κυριακής των Βαΐων 2021

Σεβαστοί Πατέρες, Εξοχώτατοι και Εντιμότατοι Άρχοντες, Περιούσιε του Θεού λαέ, Φίλοι, ευεργέτες και υποστηρικτές της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας,

Αιώνες πέρασαν, Αδελφοί μου, από τότε που ο Κύριος της δόξης εισήλθε στα Ιεροσόλυμα θριαμβευτικά, “ἐπί πώλου ὂνου καθήμενος”, όπου Τον υποδέχτηκε ο λαός με το “Ωσαννά”, για να ακολουθήσει, λίγες ημέρες μετά, μια άλλη ιαχή, το “Σταυρωθήτω”!

Οι απλοί άνθρωποι της εποχής εκείνης Τον υποδέχτηκαν με θριαμβευτικό τρόπο, ο δόλος όμως, το μίσος κι οι μεθοδεύσεις των Ιουδαίων και των Ρωμαίων τον μετάλλαξαν σε όχλο και άκριτη μάζα. Επευφήμησε την Κυριακή των Βαΐων ο λαός Εκείνον, που λίγες ημέρες μετά εγκαταλείφθηκε ακόμα κι από τους μαθητές Του κι έμεινε μόνος και σιωπηλός απέναντι στον Πιλάτο. Τις κρίσιμες ώρες της καταδικαστικής απόφασης για τη σταυρική Του θυσία έμεινε αβοήθητος κι ανυπεράσπιστος.