e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Επίσκεψη στον ανακαινισμένο χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου

Τον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης επισκέφτηκαν χθες το πρωί οι Μητροπολίτες Ζακύνθου Διονύσιος και Δωδώνης Χρυσόστομος υπογραμμίζοντας τόσο με την παρουσία τους εκεί, όσο και με όσα ανέφεραν ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους, την μεγάλη σημασία της Βιβλιοθήκης για τον τόπο μας αλλά και την ανάγκη να επισκευής και αποκατάστασης σε ολόκληρο το Πνευματικό Κέντρο.

1η Ιερατική Σύναξη του Κλήρου της Μητροπόλεως Ιταλίας υπό τον νέο Μητροπολίτη Πολύκαρπο


Μέσα σέ πνεῦμα ἀναστάσιμης χαρᾶς πραγματοποιήθηκε σήμερα 2 Ἰουνίου στήν ἓδρα τῆς Ἱ. Μητροπόλεως στή Βενετία καί στήν ἱστορική αἲθουσα Συνεδριάσεων (Sala del Capitolo) τοῦ Ἰνστιτούτου Βυζαντινῶν καί Μεταβυζαντινῶν Σπουδῶν ἡ πρώτη σύναξη τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου τῆς Ἱ. Μητροπόλεώς μας ὑπό τήν προεδρία τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Ἰταλίας κ. Πολυκάρπου. 
Στήν ἐμπεριστατωμένη εἰσήγησή του ὁ Σεβασμιώτατος ἀνἐλυσε καί ὁριοθέτησε ὃλες τίς παραμέτρους τῆς παρουσίας καί διακονίας τῶν Κληρικῶν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως στήν εὐαίσθητη αὐτή ἒπαλξη τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί ἒδωσε τίς κατάλληλες κατευθύνσεις καί ἀπαραίτητες διευκρινήσεις. 

Προσκύνημα στη Μονή Αγίου Θεοδοσίου Κιέβου | Церковь Феодосия Печерского, Киев


Ταξίδεψε λίγο πριν την Επανάσταση του 2013, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο ναός - μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου βρίσκεται έξω από τα τείχη της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, διακόσια μόλις μέτρα μακριά. Ένας δρόμος μόνον βρίσκεται ανάμεσά τους. Λέγεται μάλιστα ότι, αν η Λαύρα αποτελούσε ξεχωριστό πλανήτη, η Μονή Αγίου Θεοδοσίου θα την συντρόφευε! 

Παλαιότερα, έως το 1830, η Μονή, στην οποία βρισκόμαστε, εθεωρείτο και ήταν προέκταση της Λαύρας, σήμερα όμως τους χωρίζει μια μεγάλη διαφορά: Ενώ η Λαύρα ανήκει ακόμη στην Εκκλησία της παρουσίας του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Ουκρανία, η Μονή του Αγίου Θεοδοσίου ανήκει στην επίσημη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Προκαθήμενο, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

Δρ Νικολάου Κ. Κουρκουμέλη: "Ο Ιωάννης Α.-Μ. κόμης Καποδίστριας ως διπλωμάτης (1809-1827)"

Κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τα Πρακτικά της Επιστημονικής Ημερίδας του 2019, με θέμα: "Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831), ο διπλωμάτης, ο πολιτικός, ο πρώτος Κυβερνήτης του Ελληνικού Κράτους" , Αθήνα 2021, με την επιμέλεια του Ομοτ.  Καθ. κ. Γεώργιου Ν. Λεοντσίνη.  

Σε αυτά περιλαμβάνεται η ανακοίνωση του Δρ Νικολάου Κ. Κουρκουμέλη: "Ο Ιωάννης Α.-Μ. κόμης Καποδίστριας ως διπλωμάτης (1809-1827)",  σ. 61-79.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ". Έκθεση του εικαστικού Χρήστου Μπάρλου στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς"

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου «Αληθώς», διευρύνοντας το φάσμα των δράσεών του και σε εικαστικό επίπεδο ήδη από το προηγούμενα δύο έτη, σας προσκαλεί στην:

Έκθεση Εικαστικών του Χρήστου Μπάρλου "Συνομιλίες".

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Βιβλιοθήκη της Ενορίας Μπανάτου, αρχίζοντας από το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021, στις 20.30 και με διάρκεια έως τις 11 Ιουλίου.