e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ρόλο «επόπτη» στις πρώην σοβιετικές χώρες διεκδικεί το Πατριαρχείο Μόσχας


 Του Κώστα Ονισένκο 

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, επικεφαλής του τμήματος της Ρωσικής Εκκλησίας για τις εξωτερικές σχέσεις, σχεδόν κάθε εβδομάδα προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων Εκκλησιών, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του «Εκκλησία και κόσμος» που προβάλλεται σε κρατικό κανάλι της Ρωσίας.

Ευωδίες βασιλικών κυκλώνουν τον Τίμιο Σταυρό για την αυριανή Ύψωσή Του στη Φανερωμένη Βανάτου


Πανέτοιμος κι ευωδιαστός είναι ο δίσκος (το πατροπαράδοτο "βατσέλι" του ναού), με το πανίερο Ξύλο του Σταυρού περιτριγυρισμένο από βασιλικούς, για την αυριανή ανάμνηση της Υψώσεως του Σταυρού του Χριστού. Αυτή η ημέρα -κατά την εκκλησιαστική παράδοση- φέρει τα ίσα της Μεγάλης Παρασκευής. 
     Καλές Ενορίτισσες κι Ενορίτες μας, αλλά από τα περίχωρα, έφεραν απόψε (13.9.2021) στον Ναό της Φανερωμένης μας (εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, όπου αύριο θα γίνει η Ευχαριστιακή Σύναξη), τις βασιλικές ευλάβειές τους σε γλάστρες με βασιλικούς, τις οποίες προσέφεραν σεβαστικά, είτε για την ετοιμασία του δίσκου της Τελετής της Υψώσεως του Σταυρού, είτε για τον στολισμό του Ναού.

ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ: 

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου στο G20 Interfaith Forum

Address by His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew 
at the G20 Interfaith Forum “OPEN LETTER TO COP 26: ASCETICISM, JUSTICE AND ENERGY” 
(September 13th, 2021)

Your Eminences, 

Your Excellencies,

Distinguished participants, 

Ladies and Gentlemen,

We are honored to be with you and to participate in the G20 Interfaith Forum to urge G20 members to step up and respond effectively to the most pressing challenges of our time. We are grateful to the organizers for their kind invitation to address this Forum here today. It is the minute before midnight for humanity to go forward together towards a sustainable and resilient future that promises to heal people and our planet. For that, we need to enhance the abundance of our best ideas and through faith to succeed in the decisive race to global net zero and to a culture of solidarity.

Αρχιερατικός Εσπερινός της Υψώσεως του Σταυρού στον Άγιο Νικόλαο Τόπκαπι [video]

Ο Πατριαρχικός Επίτροπος Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος χοροστάτησε απόψε, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον Ναό Αγίου Νικολάου της Κοινότητος Τόπκαπι (Περιφερείας Υψωμαθείων).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αγιασμός στο Νηπιαγωγείο Βανάτου Ζακύνθου για τη σχολική χρονιά 2021-22

13.9.2020, ώρα 10 το πρωί, στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βανάτου, ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας έκανε τον Αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά 2021-22. Τα νήπια, με τους γονείς του, έφεραν μάσκα, όπως ορίζουν οι υγειονομικές διατάξεις για τη μη διάδοση του νέου Κορονοϊού.

Αγιασμός στο Γυμνάσιο Βανάτου Ζακύνθου, για τη σχολική χρονιά 2021-22

13.9.2021, ώρα 9.30 πρωί, στο Γυμνάσιο Βανάτου Ζακύνθου, Αγιασμός για το νέο σχολικό έτος, από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια. 

Όλοι είχαν να εκφράσουν εγκάρδιες ευχές προς τους μαθητές για δύναμη και υγεία στη νέα χρονιά, σε πείσμα της περιρρέουσας παγκόσμιας ατμόσφαιρας εκ του Κορονοϊού. 

Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου, εν Βανάτω Ζακύνθου, για τη σχολική χρονιά 2021-2022

13.9.2021, ώρα 9 πρωί στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου "Παναγιώτης Χιώτης", στο Βανάτο, έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη του νέου έτους. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις και διατάξεις για την μη διάδοση του Covid-19. Λίγοι μαθητές παραστάθηκαν στο προαύλιο, αλλά ο τελέσας τον Αγιασμό π. Παναγιώτης Καποδίστριας μετέβη σε όλες τις τάξεις, όπου τον περίμεναν οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους, ούτως ώστε εκεί να αγιασθούν.

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον ΡΚαθολικό κλήρο της Μπολόνια | Il testo dell'intervento del patriarca alla Tre giorni i del Clero in San Domenico

Lunedì 13 settembre nella basilica di San Domenico Sua Santità Bartolomeo, arcivescovo di Costantinopoli – Nuova Roma e patriarca ecumenico, è intervenuto all’annuale Tre giorni del clero bolognese. 

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου στο 52ο Διεθνές Ευχαριστιακό Συνέδριο στη Βουδαπέστη

Address of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew to the 52nd International Eucharistic Congress 
(Budapest, 4-12 September 2021)

Your Holiness, 

Your Eminence Cardinal Péter Erdő,

Your Eminences, Excellencies,

Dear participants,

It is a great privilege and blessing for us to attend the closing ceremony of the 52nd International Eucharistic Congress at this historic and holy place, in the impressive city of Budapest.

Φαταλιστικαί και καλαί μολύνσεις

ΥΠΟ Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

“Τίποτε δέν εἶναι τό ἀληθές, διότι οὐδέν ἐστί ἀληθές” (Oscar Wilde)

            Ζῶμεν καί πάλιν μίαν ἐποχήν μολύνσεων προκαλουσῶν αὐτό τοτο πανδημίας βρωτολοιγούς, ἀλλά καί ἐπιδημίας, ἐνῶ ὀλίγαι τυγχάνουν αἱ “καλαί” μολύνσεις.

            Μεταξύ δέ αὐτῶν κυριαρχεῖ ἡ “πανδημία τοῦ ψεύδους” ἐνισχυομένη, ὡς μή ὥφελε, ἐκ τῆς πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ-19.

Δημόσια συγγνώμη από το ABC στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας | Public apology from the ABC to Archbishop of Australia

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας χαιρετίζει με ικανοποίηση την αναδίπλωση του ειδησεογραφικού Οργανισμού ABC και την έκφραση συγγνώμης προς τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο για τα όσα ψευδή, διαστρεβλωτικά και εντέλει συκοφαντικά είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε βάρος του Σεβασμιωτάτου, της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας και της Ελληνικής Ομογένειας της Αυστραλίας.

Έστω και καθυστερημένα, ο ειδησεογραφικός Οργανισμός προέβη σε παραδοχές, οι οποίες αποδομούν εκ βάθρων τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονταν σε εκείνη την οιονεί δημοσιογραφική του έρευνα.