e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Μιλώ και πληγώνω...

«Επειδή έχετε παρρησία μεταξύ σας, γι’ αυτό και δεν έχετε σεβασμό και μιλάτε άσχημα και πληγώνετε ο ένας τον άλλο» (Αββάς Δωρόθεος)

Οι άνθρωποι θαυμάζουμε εκείνους που τα λένε «έξω από τα δόντια», που έχουν το θάρρος να μην κρύβουν τα αισθήματά τους, τις σκέψεις τους, να μην αφήνουν να πέσει τίποτα χαμαί. Έχουμε στον νου μας ή στο βάθος της ψυχής μας την εφηβική ηλικία, της αμφιθυμίας, της αμετρίας και της αφοβίας. Αυτή που βγάζει τη γλώσσα κοροϊδευτικά σε κανόνες και όρια. Αυτή που ξεσκεπάζει το ψέμα και την υποκρισία. Αυτή που διαλύει τους τύπους στο όνομα της αλήθειας, ακόμη κι αν η αλήθεια της είναι μονόπλευρη, ανολοκλήρωτη, χωρίς αντιπρόταση. Αυτή που φτάνει να αρνείται την πραγματικότητα επειδή δεν είναι κατά το θέλημά της. Κι επειδή οι μεγαλύτεροι έχουμε συμφέροντα και φόβους ή επειδή δεν θέλουμε να έρθουμε σε ρήξη με τους άλλους, ιδίως σε όσους έχουν εξουσία επάνω μας, νοσταλγούμε ή χειροκροτούμε όσους έχουν παρρησία, χωρίς να υπολογίζουμε ότι τα λόγια πληγώνουν και δεν γιατρεύουν πάντοτε, αν δεν είναι δεμένα με την αληθινή αγάπη και έχουν ως στόχο μόνο την αυτοδικαίωση.

Μνήμη Ιταλίας Γενναδίου και Ηλιουπόλεως Γενναδίου στην Θεολογική Σχολή Χάλκης

Επ' αφορμή της εορτής του Αγίου Γενναδίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, αναγνώσθη σήμερα υπό του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών Μητροπολιτών Ηλιουπόλεως και Θείρων κυρού Γενναδίου και Ιταλίας κυρού Γενναδίου, αμφοτέρων αποφοίτων της Σχολής.
    Ο Ηλιουπόλεως Γεννάδιος, λόγιος ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και συγγραφεύς πολλών βιβλίων και μελετών, απεφοίτησε το 1905, ενώ ο Ιταλίας Γεννάδιος, ο οποίος εκοιμήθη προ έτους, απεφοίτησε το 1961.

Ο επιστήμονας και Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως [video]

 Άγιος Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, Καθηγητής ανατομίας και χειρουργικής

• Το επαναστατικό έργο του στις επεμβάσεις
• Οι πρωτοποριακές μέθοδοι στις εγχειρήσεις μεταμόσχευσης
• Η προσφορά του στους τραυματίες πολέμου
• Οι συλλήψεις, φυλακίσεις και εξορίες του
• Οι δοκιμασίες, οι αντίπαλοί του, τα προβλήματα υγείας
• Το συγγραφικό έργο του, η φιλανθρωπία, η πνευματικότητα, η τιμή από τον Θεό και τους ανθρώπους

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος μάς γνωρίζει τον κορυφαίο επιστήμονα και θαυματουργό Άγιο, στην διαδικτυακή εκπομπή «Πέρασμα» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η συζήτηση κινηματογραφήθηκε στον μουσειακό χώρο του Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, στα Λευκάκια Ναυπλίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Έκκληση των Ορθοδόξων Επισκόπων της Μπενελούξ για εμβολιασμό των πιστών

Ἡ εἰκοστὴ τρίτη συνεδρίασις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐπισκοπικῆς Συνελεύσεως τῆς Μπενελοὺξ (CEOB-OBB) ἐπραγματοποιήθη μὲ τηλεδιάσκεψιν, λόγῳ τῆς ὑγιειονομικῆς κρίσεως, τὴν Τρίτην 16 Νοεμβρίου 2021, ὑπὸ τὴν Προεδρίαν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Βελγίου κ. Ἀθηναγόρου (Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον) καὶ μὲ τὴν συμμετοχὴν τοῦ Θεοφ. Ἐπισκόπου κ. Λουκᾶ (Πατριαρχεῖον Σερβίας), τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ (Πατριαρχεῖο Ρουμανίας), τοῦ Θεοφ. Ἐπισκόπου Νέαμτς κ. Μάρκου, ἐκπροσώπου τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ἰωσὴφ (Πατριαρχεῖον Ρουμανίας), τοῦ Θεοφ. Ἐπισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχεῖον Γεωργίας) καὶ τοῦ Θεοφ. Ἐπισκόπου Ἀπολλωνιάδος κ. Ἰωακεὶμ (Βοηθοῦ Ἐπισκόπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Βελγίου - Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον).

Μονή Ασωμάτων Πετράκη: ένας πνεύμονας ζωής με ιστορία 12 αιώνων [video]

Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη: ένας πνεύμονας ζωής με ιστορία 12 αιώνων

·        Όαση περιβάλλοντος και πνευματικότητας στο κέντρο της Αθήνας

·        Ο ιατροφιλόσοφος Πέτρος εκ Πελοποννήσου ως Ιερομόναχος Παρθένιος, κτήτωρ της Μονής Πετράκη

·        Η προσφορά της Μονής στον αθηναϊκό λαό, την κοινωνία και το έθνος

·        Η παιδεία, η φιλανθρωπία, η περίθαλψη των αστέγων, των προσφύγων, των φοιτητών,  η προσφορά στα χρόνια της κατοχής ·        Η διακονία στο σύγχρονο άνθρωπο
Στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκπομπής «Πέρασμα» του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συζητούμε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θαυμακού κ. Ιάκωβο, Ηγούμενο της Ι. Μονής, ο οποίος συμπληρώνει 40 χρόνια εγκαταβίωσης στην Πετράκη.
Η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής και μεταδίδεται τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, εορτή των Ταξιαρχών, ημέρα της πανηγύρεως της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: