e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Πατριαρχικά Εσπέρια Εγκαινίων Ναού Αγ. Tρύφωνος στο Σχοινούδι της Ίμβρου [photos]

Συγκίνηση για την Ίμβρο 

Ευρισκόμενος ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη γενέτειρά του Ίμβρο, την παραμονή της εορτής του Αγίου Τρύφωνος (31.1.2022), χοροστάτησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης Σχοινουδίου, όπου με θερμούς λόγους ο επιχώριος Μητροπολίτης καλωσόρισε τον Ίμβριο Πατριάρχη. 

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την βαθιά του αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του και τους συμπατριώτες του, χαρακτηρίζοντας “ευλογία Θεού” κάθε προσκύνημά του στην Ίμβρο. Αναφερόμενος στην ανακαίνιση του εξωκλησίου του Αγίου Τρύφωνος ο Πατριάρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι συνέβαλαν για τον σκοπό αυτό και πρόσθεσε:

“Όπως με υπενθύμισε ο καλός μας Ποιμενάρχης είναι συμβολικός ο τόπος ο οποίος βρίσκεται ο Άγιος Τρύφων. Είναι πολύ κοντά στο σημείο απ’ όπου άρχισε ο ξεριζωμός μας, απ’ όπου άρχισε να εφαρμόζεται το επαίσχυντο “Πρόγραμμα Διαλύσεως”. Εκεί άνοιξαν οι αγροτικές φυλακές για να διώξουν τους αγρότες. Οποία ειρωνεία!”. 

Ο Παναγιώτατος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επεσήμανε ότι οι κάτοικοι της νήσου προσπαθούν να επιβιώσουν, να συνεχίσουν την ανασυγκρότησή τους. Και σε αυτή την προσπάθεια, όπως είπε, έχουν την στήριξη της Κυβερνήσεως της χώρας, κάτι για το οποίο τον διαβεβαίωσαν τόσο ο Έπαρχος όσο και ο Δήμαρχος της νήσου, με τους οποίους συναντήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας, αλλά έχουν και τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον της ελληνικής Κυβερνήσεως, έμπρακτη έκφραση των οποίων αποτελεί η επίσκεψη στην Ίμβρο του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κατσανιώτη και της Γενικής Προξένου κ. Σουλτανοπούλου, γεγονός για το οποίο ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τόσο τους ιδίους όσο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Απευθυνόμενος προς τους συμπατριώτες του, θέλοντας να τους δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ο Πατριάρχης είπε:

“Επ’ ουδενί λόγω δεν τελείωσαν όλα στην Ίμβρο και για την Ίμβρο. Έχουμε μέλλον διότι έχουμε πίστη στον Θεό. Έχουμε και πρέπει να έχουμε ομόνοια και ενότητα μεταξύ μας. Τα παιδιά των σχολείων μας είναι ό,τι δυνατότερο για να τονώσουμε την αισιοδοξία μας. Και εύχομαι ο Θεός να μην διαψεύσει τις ελπίδες μας. Να μας εξαγάγει εις αναψυχήν. Και όπως μας βοήθησε να γίνουμε από τριακόσιοι, εξακόσιοι, να μας βοηθήσει να γίνουμε πολλοί περισσότεροι. Να γίνουμε άξιοι της Ίμβρου, της ιστορίας μας, των κόπων και των μόχθων των πατέρων μας”.

Μήνυμα για την επικράτηση της ειρήνης

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην ένταση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην ανατολική Ευρώπη και ευχήθηκε να επικρατήσει η ειρήνη.

“Ευρισκόμεθα ακόμα στις αρχές ενός νέου έτους. Οι κλαγκές των όπλων ηχούν σε διάφορα μέρη του πλανήτου. Στην καρδιά της Ευρώπης, στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, σχεδόν μαίνεται ο πόλεμος. Έχει αρχίσει προ πολλού στην ανατολική Ουκρανία. Εάν θυμάμαι καλά, από τα Μ.Μ.Ε., δέκα χιλιάδες νέοι, κυρίως Ουκρανοί, έχουν σκοτωθεί, και όλος ο κόσμος απεύχεται την γενίκευση του πολέμου. Η Εκκλησία μας, το Ιερό μας Κέντρο, στο Φανάρι, εύχεται και προσεύχεται για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, να μην έρθει και πάλι το μοιραίο κατά το οποίο θα χάσουν την ζωή τους χιλιάδες νέοι άνθρωποι, θα αφήσουν ορφανά παιδιά και χήρες γυναίκες και χαροκαμένες μάνες. Ποτέ ο πόλεμος δεν είχε αγαθά αποτελέσματα.”

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο





















Δεν υπάρχουν σχόλια: