e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Εκδήλωση Μνήμης, για την Μικρασιατική καταστροφή, από τη Μητρόπολη Ηλείας και τους Πρόσφυγες της Ν. Μανωλάδας

Σε μια λαμπρή και συγκινητική εκδήλωση μνήμης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, η οποία διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και την δραστήρια προσφυγική ενορία του Αγίου Γεωργίου Νέας Μανωλάδας, ξανάνθισαν οι ζοφερές εκείνες μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922.

100 χρόνια μνήμης για τη βίαιη και βάρβαρη απομάκρυνση από την πατρογονική γη ενός ακμαίου Ελληνισμού 2.500.000 ανθρώπων που περίπου το 1.000.000 από αυτούς εξοντώθηκε με τραγικό τρόπο. Έτσι δόθηκε η ωραία Πολιτιστική ευκαιρία στους παρισταμένους, να θυμηθούν τα τραγικά και αποτρόπαια εκείνα γεγονότα της πιο σκληρής περιόδου της σύγχρονης Ελλάδας και να τιμήσουν τόσο τις χαμένες πατρίδες όσο και τους ανθρώπους που ήρθαν ως Πρόσφυγες, εγκαταστάθηκαν ως πένητες και βοήθησαν με την τεχνογνωσία τους την Ελλάδα να ανασυνταχθεί, να ενισχυθεί και να προχωρήσει πιο δυνατή! Ο πληθυσμός της Μικράς Ασίας ήταν ένα σύμπλεγμα λαών. Κυρίαρχο όμως στοιχείο στα παράλια ήταν πάντα το Ελληνικό!

Η αξιόλογη εκδήλωση τιμής και μνήμης με θέμα: «Μικρά Ασία μία αλησμόνητη Πατρίδα», πραγματοποιήθηκε με τις ευχές και την τιμητική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2022, με Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, για την απόδοση της εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ακολούθως αναγνώσθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Χριστοφόρο Κωλέτη, η συγχαρητήρια επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εκφράζοντας την ευαρέσκεια του ιδίου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς τον ακούραστο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και την φίλεργη τοπική μας Εκκλησία, για την επιτυχή διοργάνωση μιας σειράς αξιόλογων Πολιτιστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων κατά το παρόν έτος, που έχει ως θέμα την Μικρασιατική καταστροφή, τιμώντας παράλληλα και την μνήμη των σφαγιασθέντων αδελφών μας των οποίων πολλοί απόγονοι κατοικούν σε διάφορες περιοχές της Ηλείας.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας με θέμα: «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΕΜΟΥΖΝΤΕΡΕ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ (1922)», εκφώνησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Χατζηχαραλάμπους Αρχιερατικός Επίτροπος Λεχαινών και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως (απόγονος προσφυγικής και λευιτικής οικογενείας), ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά ότι: Το 1922 συντελέστηκε μια από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμών του 20ού αιώνα που, εκτός των άλλων, προκάλεσε ανακατατάξεις και διαμόρφωσε σε πολλά επίπεδα το σύγχρονο Ελληνικό κράτος. Οι μεγάλες ιδέες και τα οράματα είναι αυτά που καθορίζουν την υπεραξία ενός λαού. Είναι όμως ευθύνη του ίδιου του λαού και κάθε λαού να μην παρασυρθεί από όσους καπηλεύονται τα οράματά του για δικό τους όφελος, για ιδιοτελείς σκοπούς. Η μνήμη δεν πρέπει να σβήνει. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται και η μνήμη μπορεί να μας διδάξει πώς να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Μόνον έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και με τη βοήθεια του Θεού, να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα!"
Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του νεόδμητου Πνευματικού Κέντρου της ενορίας και ακολούθησε δεξίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προαύλιο του Ιερού Ναού εκτέθηκαν Ιερές Εικόνες, Ιερά Σκεύη και Εκκλησιαστικά Βιβλία, τα οποία έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες αδελφοί μας κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών, από Ιερούς Ναούς του Ντεμουζντερέ της Τουρκίας στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Μανωλάδας. Ο εν λόγω συνοικισμός που στήθηκε η νέα τους ζωή, μακριά από τις πατρίδες τους, από τις οποίες εκδιώχθηκαν βίαια και αθέλητα, αποτελεί ένα πρότυπο διότι παρόλες τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και μέσα από καταστάσεις εξαθλίωσης, πέτυχαν να ριζώσουν στον τόπο αυτό και να μεγαλουργήσουν, όπως και άλλοι συνοικισμοί προσφύγων στην Ηλεία, οι οποίοι είναι κυρίως εγκατεστημένοι σε αγροτεμάχια της τοπικής μας Εκκλησίας.
Παρόντες στην επετειακή αυτή εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Νέας Μανωλάδας κ. Ξενοφώντας Ανδρέου, ο πρώην Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωσήφ Ναμπίλ και ο πρώην Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κώστας Λούρμπας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών κ. Θεόδωρος Λεβέντης, ο Καθηγητής της Καινής Διαθήκης του Τμήματος Θεολογίας στην Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος και η Δρ. Θεολογίας, Διδάσκουσα Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Αθηνά Κονταλή, καθώς επίσης πλήθος κόσμου, απόγονοι κυρίως των προσφύγων οι οποίοι στο όνομα των προγόνων τους, με την εγκατάστασή τους στην Νέα Μανωλάδα βοήθησαν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη αυτής της περιοχής, όπως επίσης συνέβη και σε άλλες περιοχές της Ηλείας. Αξίζουν τέλος θερμά
συγχαρητήρια
στον κατά πάντα άξιο Εφημέριο του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Νέας Μανωλάδας Αιδεσ. π. Ιωάννη Πανουτσακόπουλο και τα εκλεκτά μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, για την κατά πάντα άψογη διοργάνωση της θαυμάσιας εκδήλωσης και την Αβραμιαία φιλοξενία τους!
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.




























Δεν υπάρχουν σχόλια: