e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Βρυξέλλες: Έναρξη κύκλου ομιλιών «Ορθόδοξος Λόγος» και ακαδημαϊκού έτους Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας «Απόστολος Παύλος»

Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επίσημη έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου «Απόστολος Παύλος» και πραγματοποιήθηκε η πρώτη για το φετινό έτος ομιλία του κύκλου ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως «Ορθόδοξος Λόγος».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα διαλέξεων της Μονής των Δομινικανών, κατά την οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και την έναρξη των μαθημάτων του Ινστιτούτου, και παράλληλα την έναρξη του νέου κύκλου ομιλιών «Ορθόδοξος Λόγος». Ακολούθως, έλαβε τον λόγο, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους και τον προσκεκλημένο ομιλητή Ιερομόναχο Ιάκωβο Σιμωνοπετρίτη.

Στην συνέχεια ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης παρουσίασε το πρόγραμμα των μαθημάτων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, καθώς επίσης και τους διδάσκοντες, οι οποίοι είναι άρτια καταρτισμένοι θεολόγοι, ιερείς των διαφόρων Ορθοδόξων παρουσιών, καθώς και λαϊκοί, που φροντίζουν να καλύψουν κάθε πτυχή της θεολογικής επιστήμης, για την καταλληλότερη προετοιμασία των μελλοντικών καθηγητών του ορθοδόξου μαθήματος στα βελγικά σχολεία.

Η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και ο επικεφαλής αυτής, ο εκάστοτε Μητροπολίτης Βελγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων εκ της αναγνωρίσεως από το Βελγικό Κράτος, έχει την δυνατότητα διορισμού καθηγητών για το ορθόδοξο θρησκευτικό μάθημα στα δημόσια σχολεία του Βελγίου. Το προνόμιο αυτό γέννησε την ανάγκη δημιουργίας Ινστιτούτου για τον καταρτισμό των υποψηφίων καθηγητών του μαθήματος, αλλά και κληρικών και κατηχητών. Το Ινστιτούτο λειτουργεί από το έτος 1991 και έχει 2 τμήματα. Στην Γάνδη για τις ανάγκες των φλαμανδόφωνων περιοχών και στις Βρυξέλλες για τις ανάγκες των γαλλόφωνων περιοχών.

Ακολούθως, παρουσίασε τον εκλεκτό προσκεκλημένο ομιλητή Ιερομόναχο Ιάκωβο Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Χαίρετε, κρατάτε την πίστη και κάντε απλά πράγματα για τον Θεό», ρητό του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας (495-589 μ.Χ.).

Ο πατήρ Ιάκωβος στην ομιλία του προσομοίασε την ρήση του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας με τον χαιρετισμό του Αναστάντος Χριστού προς τις Μυροφόρες όταν είπε το «Χαίρετε!», ενώ η δεύτερη προτροπή του ρητού να τηρούμε την πίστη είναι κάλεσμα εμπιστοσύνης στον Θεό και τρόπος κατανόησης του στίχου του προφητάνακτος Δαβίδ, «Σχολάσατε και γνώτε ότι εγώ ειμί Θεός». Δηλαδή, οι δικές μας πράξεις δεν είναι τίποτα χωρίς την συνεργία του Θεού.

Ακολούθως, η τρίτη συμβουλή του αγίου θυμίζει τον λόγο του Κυρίου προς τον πλούσιο άρχοντα στον κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (19: 16-19), όπου ο Χριστός ζήτησε από τον άρχοντα να τηρήσει τα απλά πράγματα από τις δέκα εντολές και, με αυτά, φτάνει για να σωθεί. Ενώ το δεύτερο μέρος της διδαχής του Χριστού (19: 20-21) είναι η προτροπή για το πως να γίνει ο άνθρωπος τέλειος.

Ο π. Ιάκωβος ανέφερε πολλά παραδείγματα από τις διδαχές και τα βιώματα των Γερόντων και των νέων αγίων του Αγιωνύμου Όρους, όπως επίσης και από τον μακαριστό Μητροπολίτη Διοκλείας, Κάλλιστο (Ware), που υποστηρίζουν τα λόγια του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας. Ενός αγίου, ο οποίος έζησε προ του Σχίσματος (495-589 μ.Χ.) και η βιωτή του ήταν εμπνευσμένη από τους ασκητές της ερήμου.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα, όπου ο πατήρ Ιάκωβος είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει λεπτομερέστερα κάποιες πτυχές του θέματος, αλλά και του βίου του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ελισαίο ο οποίος έδωσε την ευλογία να έρθει ο πατήρ Ιάκωβος ως ομιλητής στην Συνάντηση της Νεολαίας της Benelux και στον κύκλο ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως «Ορθόδοξος Λόγος», όπως και τον πατέρα Ιάκωβο για τον κόπο του να έλθει στο Βέλγιο κομίζοντας την αγάπη του και την εμπειρία του από την ζωή του ως υποτακτικός του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, καθώς και τους συμμετέχοντες σε αυτήν την εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τέλος, υπενθύμισε την μεγάλη εκδήλωση βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, η οποία οργανώνεται από την Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βέλγιο, στις 28 Οκτωβρίου 2022 στις 19:30 και θα λάβει χώρα στο Θέατρο W:Halll – Centre Culturel de Woluwe-Saint-Pierre, υπό τον τίτλο «Η Παναγία των Ύμνων – Ύμνοι, χοροί και τραγούδια των Ελλήνων προς την Θεοτόκο».






Δεν υπάρχουν σχόλια: