e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας στη γιορτή του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης

Το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης, στην οποία συμμετείχαν ο Πρέσβυς της Κύπρου στη Στοκχόλμη Εξοχώτατος κ. Σόλων Σάββα, ο Πρόξενος της Ελλάδος Εντιμώτατος κ. Νικόλαος Καραλέκας, ο πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου με τη σύζυγό του Μαρία και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας.
        Ο Μητροπολίτης χαιρέτησε τη γιορτή των μαθητών του σχολείου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο του Σχολείου κ. Δημήτρη Σιώτη, για την ευγενική πρόσκληση του ιδίου και των μελών της εφορείας του σχολείου και των καθηγητών, και αναφερθείς στη διπλή γιορτή του Ελληνισμού, ανέφερε τα εξής:
        “Σήμερα, πανηγυρίζουμε μία επέτειο, η οποία έμεινε γνωστή στην παγκόσμια ιστορία. Είναι η επέτειος του “ΟΧΙ” των Ελλήνων προς τους Ιταλούς κι ενώ συνήθως κάθε χώρα γιορτάζει τη λήξη ενός πολέμου, αντίθετα εμείς, με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την αρχή ενός πολέμου.
        Η Ιταλία ζήτησε από την Ελλάδα την άδεια να περάσει ο στρατός από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και να της παραχωρηθούν κάποια σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως λιμάνια και αεροδρόμια. Ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος απάντησε με ένα μεγάλο “ΟΧΙ” κι αυτό βέβαια σήμανε την είσοδο της πατρίδος μας στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
        Μαζί, όμως, με τη μεγάλη αυτή γιορτή, στην Εκκλησία μας πανηγυρίζουμε το ιερό πρόσωπο της Παναγίας μας, την Αγία Σκέπη, όπου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες πολλών στρατιωτών του ”40, εμφανίστηκε μπροστά τους η Παναγία και τους προστάτευε, τους σκέπαζε, όταν πολεμούσαν τους κατακτητές.
        Ο πόλεμος είναι αποτέλεσμα της κακίας και της πλεονεξίας των ανθρώπων. Ας προσευχηθούμε στο Χριστό κι ας επαναλάβουμε το λόγο των ψαλμών: “Ὑπόταξον Κύριε πάντα τά βάρβαρα ἔθνη τά τούς πολέμους θέλοντα.”
        Ας απολαύσουμε τη γιορτή που έχετε ετοιμάσει και ας δώσουμε σε όλους ένα μήνυμα, μέσω της προσευχής μας, να σταματήσουν οι πόλεμοι και να επικρατήσει στον κόσμο η ειρήνη του Χριστού.”
        Στο τέλος, ο μεν Ποιμενάρχης συνεχάρη όλους όσοι συντελούν στην πρόοδο του σχολείου και τους κάλεσε να παραστούν αύριο, Κυριακή, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στη Θεία Λειτουργία και στη δοξολογία που θα ακολουθήσει, ο δε πρόεδρος του σχολείου διένειμε τα πιστοποιητικά ελληνομάθειας σε μαθητές του σχολείου.







Δεν υπάρχουν σχόλια: