e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Φανάρι σήμερα: Συλλειτούργησαν Μητροπολίτης Ταμασού και Ιεράρχης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας


Σχόλιο του Αρχιμανδρίτου Ρωμανού Αναστασιάδη

Είναι γεγονός πλέον: Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας εκ της Εκκλησίας της Κύπρου συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Βίσχοροντ κ. Αγαπητό της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Καρδιογνώστης είναι μόνον ο Θεός. Εκείνος γνωρίζει εάν οι πράξεις και τα λόγια μας ανταποκρίνονται στα αισθήματα των καρδιών μας. Εμείς βλέπουμε μόνο ό,τι ομολογεί και μαρτυρεί ο καθένας με τις εξωτερικές εκδηλώσεις του. Και εν προκειμένω, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο και αναντίρρητο είναι ότι ο Πανιερώτατος κ. Ησαΐας εν τοις πράγμασιν εκδήλωσε την μετάνοιά του για όσα είχε πει και πράξει στο παρελθόν, εναντιούμενος στις κανονικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το πώς και το γιατί θα το κρίνει η ιστορία και θα το φανερώσουν τα μελλούμενα.

Εγώ προσωπικά, ως τέκνο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την δοξολογία μου προς τον Θεόν, ο Οποίος αυθεντικώς και κυριαρχικώς εκφράζεται διά των Σεπτών Αποφάσεων του Ιερού Κέντρου της Ορθοδοξίας, του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και αυτές οι Αποφάσεις δεν είναι εντάλματα ανθρώπων αλλά βουλές του Ουρανού, όπως πάλιν και πολλάκις έχω καταγράψει.

Η σημερινή ιστορική συλλειτουργία στο Φανάρι αυτό καταδεικνύει. Διότι η κανονικότητα της Εκκλησίας εκφράζεται με το Κοινό Ποτήριο. Όλα τα άλλα είναι απλά λόγια άνευ σημασίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: