e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

“Προς Εκκλησιασμόν” με τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο [video]


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης.

Στην πεντηκοστή πέμπτη εκπομπή προσκεκλημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου, Μαργαρίτα Κυρ. Στασινού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος γεννήθηκε στην Πάτρα (1968). Απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1986-1989), της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου (1991-1995), και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1997-2002), από το οποίο έλαβε διδακτορικό δίπλωμα με τη μελέτη «Το πρωτείο στην Εκκλησία από την Πρώτη στη Δεύτερη Βατικάνεια Σύνοδο: Μία Ορθόδοξη Προσέγγιση» («Primacy in the Church from Vatican I to Vatican II: An Orthodox Perspective», Πανεπιστημιακές εκδόσεις Northen Illinois University Press, 2014). Ενωρίς εντάχθηκε στις τάξεις του κλήρου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας χειροτονούμενος ως Διάκονος (1993), και με την ιδιότητα αυτήν υπηρέτησε έκτοτε στον Πατριαρχικό ναό, κατ’ αρχάς ως Διάκονος της Σειράς, στη συνέχεια ως Δευτερεύων, και τέλος (2008 κ.εξ.) ως Μέγας Αρχιδιάκονος. Υπήρξε επίσης, επί μίαν δεκαετία (1995-2005) Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ακόμη Γραμματέας της Επιτροπής των Επαρχιών του Θρόνου ανά τον κόσμο και της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, της Επιτροπής επί του Διαλόγου μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Επιτροπής Θείας Λατρείας. Υπεύθυνος, κατά την περίοδο της Αρχιδιακονίας του, των ιεροψαλτών της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέρα, συνέβαλε αποφασιστικά και στην επάνδρωση των ιεροψαλτικών Αναλογίων της Πόλης.

Στις 15 Ιουλίου 2014, εξελέγη Μητροπολίτης Σηλυβρίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Στις 27 Ιουλίου 2014 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τον όρισε και Πατριαρχικό Επόπτη της Περιφερείας Υψωμαθείων.

Στη σειρά «Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής» του Κέντρου Ερευνών και εκδόσεων του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, κυκλοφόρησε ένας ψηφιακός δίσκος (2011), όπου ο Σεβασμιώτατος – ως Μ. Αρχιδιάκονος τότε – εκφωνεί εμμελώς ευαγγελικά αναγνώσματα και ψάλλει κατά την παράδοση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: