e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Κυριακή προ των Φώτων 2022 στην Παναγούλα Βανάτου


Πρωί Κυριακής προ των Φώτων, 2 Ιανουαρίου 2022, στον ηλιοπερίχυτο Ναό της Παναγούλας Βανάτου, τελέσθηκε η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος. Τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου οι κ.κ. Αντώνιος Κλάδης, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης.
    Κατά χρέος μνημονεύτηκε από την οικογένειά του, ο μακαριστός Διονύσιος Παν. Κοντονής (συνταξιούχος επιπλοποιός), έξι μήνες μετά την κοίμησή του.

Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων «προανήγγειλε» εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας και στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Μετά την εισβολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην Κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας -με τη απόφαση για δημιουργία δύο επισκοπών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική- οι Ρώσοι ιεράρχες αποφάσισαν να μην σταματήσουν εκεί αλλά να προχωρήσουν στην καταπάτηση της δικαιοδοσίας και άλλων Τοπικών Εκκλησιών, οι οποίες αναγνώρισαν την Ουκρανική Εκκλησία.

Κυριακή προ των Φώτων 2022 στην πόλη Leeds της Αγγλίας

Τον Ναό των Τριών Ιεραρχών Leeds επισκέφτηκε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος την Κυριακή προ των Φώτων.

Ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος υπό του ιερατικώς Προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Σταύρου Μπόζου. Μετά τη Θεία Λειτουργία ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.

Τον Επίσκοπο Μελιτηνής υποδέχθηκε με θέρμη η Κοινότητα, παρέθεσε μάλιστα προς τιμήν του επίσημο γεύμα μετά τη Θεία Λειτουργία.

Κυριακή προ των Φώτων 2022, πανηγυρίζοντας μεθεόρτως τον Άγ. Βασίλειο Σ. Σ. Λιανοκλαδίου [photos-video]


Στο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο κάλεσμα, το οποίο μας απευθύνει το Ιερό Ευαγγέλιο, το κάλεσμα της μετανοίας, και στον δρόμο της αληθινής ζωής,  αναφέρθηκε σήμερα Κυριακή προ των Φώτων 2 Ιανουαρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ιερουργώντας μεθεόρτως στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Μεγάλου Βασιλείου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά:

Κυριακή προ των Φώτων 2022 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Κυριακή προ των Φώτων, 2 Ιανουαρίου 2022, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά και ψαλλόντων των μελών της εκκλησιαστικής Χορωδίας του Ναού, υπό την διεύθυνση του Χοράρχη κ. Ιωάννου Καρύδη. 
Στο τέλος, ευλογήθηκε η Βασιλόπιτα και μοιράστηκε στους εκκλησιαζόμενους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: 

Κυριακή προ των Φώτων 2022 στο Bristol της Αγγλίας

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μπρίστολ λειτούργησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος την Κυριακή προ των Φώτων, 2 Ιανουαρίου 2022. Συλλειτούργησαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Αναστάσιος Σαλαπάτας και π. Γεώργιος Νικολάου. Ο Επίσκοπος μετά τη Θεία Λειτουργία ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.

Κυριακή προ των Φώτων 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων στον Αγ. Βαρνάβα Λονδίνου


2.1.2022. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα Βορείου Λονδίνο λειτούργησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, την Κυριακή προ των Φώτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ομίλησε για την πνευματική προετοιμασία των πιστών για την μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανίων και την αξία της σωστής διαπαιδαγώγησης των τέκνων στις σύγχρονες οικογένειες.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Κολωνείας κ. Αθανασίου.

Δι’ ύδατος το Πνεύμα

Του π. Δημητρίου Μπόκου 

Με το βάπτισμα ο Χριστός αναδημιουργεί τον άνθρωπο και τον κόσμο. «Ξένον ήλθον κομίζων δημιουργίας τρόπον». Έφτιαξα (λέει με το στόμα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου) αρχικά τον άνθρωπο από γη και ύδωρ (πηλό). Όμως το δημιούργημα δεν υπήρξε εύχρηστο. Το σκεύος που έφτιαξα παραμορφώθηκε. «Ουκέτι λοιπόν από γης και ύδατος πλάσαι βούλομαι, αλλ’ εξ ύδατος και Πνεύματος». Ύδωρ και Πνεύμα (Άγιο) είναι τα δύο κύρια συστατικά του βαπτίσματος. Με αυτά γίνεται η αναδημιουργία, η νέα γέννηση του ανθρώπου. 

Η Κυριακή προ των Φώτων 2022 στο Φανάρι [video-photos]

Ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ συμπροσευχήθηκε σήμερα, Κυριακή προ των Φώτων, 2 Ιανουαρίου 2022, στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, ιερουργούντος του Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Θεοδώρου. 

Φωτογραφίες: Ν. Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πρωτοχρονιά 2022 και Κυριακή προ των Φώτων στη Σμύρνη

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ἡ πρώτη τοῦ ἔτους εἰς Σμύρνην

Κατὰ τὰ ἀπὸ μακροῦ εἰωθότα καὶ παραδεδομένα ἐν τῷ εὐσεβεῖ ἡμῶν Γένει ἑωρτάσθη εἰς Σμύρνην ἡ Δεσποτικὴ Ἑορτὴ τῆς Περιτομῆς τοῦ Κυρίου καὶ ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Βασιλείου καὶ ἐτιμήθη ἡ πρὸς αὐτὰς συμπίπτουσα ἔναρξις τοῦ νέου ἡμερολογιακοῦ ἔτους.

Κυριακή προ των Φώτων 2022 στην Pretoria, South Africa [video]


Κυριακή προ των Φώτων, 2 Ιανουαρίου 2022 στην πόλη Pretoria, South Africa και δη στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Βισβίνη. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ: 

Κυριακή προ Χριστουγέννων (2.1.2022) στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]


Την Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2022, Κυριακή προ των Χριστουγέννων με το ιουλιανό ημερολόγιο, έγινε η δέουσα Ευχαριστιακή Σύναξη στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ, καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, προεστώτος του οικείου προκαθημένου, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: