e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Οπτική ταυτότητα Έτους Αγίου Διονυσίου 2022, 400 χρόνια από την οσιακή κοίμησή Του (1622)

Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 400 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Διονυσίου (1547-1622), οργανώνει διάφορες επετειακές δράσεις για το έτος που διανύουμε, με το εορταστικό πρόγραμμα «Άγιος Διονύσιος 400 χρόνια † 1622→2022». Για τους σκοπούς αυτού του προγράμματος δημιούργησε μια νέα οπτική ταυτότητα που θα συνοδεύει όλες τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΒΛΕΠΟΝ ΟΙ ΜΑΓΟΙ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ;


ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«Οἱ οὐρανοί διηγοῦνται δόξαν Θεοῦ, ποίησιν δέ χειρῶν αὐτοῦ ἀναγγέλλει τό στερέωμα» (Ψαλμ. 18, 2)

Πολλά ἔχουν λεχθεῖ καί γραφεῖ διά τήν προστασίαν τοῦ περιβάλλοντος καί τήν διατήρησιν τῆς δημιουργίας: τοῦ ὕδατος, τῆς ἀτμοσφαίρας, τοῦ χώματος, τῆς χλωρίδος καί πανίδος κ.λ.π. Φαίνεται ὅμως ματαίως, καί ἴσως τώρα εἶναι ἀργά πλέον.

Θετικός Covid-19 ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της 15ης Ιανουαρίου 2022, ο Μητροπολίτης Κιέβου και Ουκρανίας κ. Επιφάνιος βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Πέρσι, ο Μητροπολίτης είχε κάνει το εμβόλιο.

Λόγω της ασθένειάς του, ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος θα τεθεί σε καραντίνα και θα λάβει την κατάλληλη θεραπεία και δεν θα πραγματοποιήσει λειτουργίες ούτε θα δεχτεί επισκέπτες για την επόμενη εβδομάδα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτησε από τον κλήρο και τους πιστούς να προσευχηθούν για την ταχεία ανάρρωση του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Νικήθηκε από τον Covid-19 ο 44χρονος ιερέας Χρήστος Τσιοτίκας από τα Γρεβενά

Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου σε ηλικία 44 ετών ο ιερέας Χρήστος Τσιοτίκας.

Θεοφάνια 2022 στη Νέα Ηρακλείτσα Παγγαίου

Με εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στη Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως. Το πρωί της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος Ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσας πλαισιωμένος υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Μπένου, του Εφημερίου της ενορίας Αρχιμανδρίτου π. Χριστοδούλου Αναγνωστόπουλου και του Διακόνου της Μητροπόλεως.

Η Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως για την εκλογή του π. Κοσμά Θασίτη ως Επισκόπου Κωνσταντιανής


Μέ αἰσθήματα εἰλικρινοῦς χαράς ὑποδέχθηκε ἡ Μητρόπολη Ἐλευθερουπόλεως τήν εἴδηση γιά τήν εἰς Ἐπίσκοπο προαγωγή τοῦ τέως καλοῦ ἐφημερίου της Ἀρχιμανδρίτου π. Κοσμᾶ Θασίτη.

Παραπονεμένα λόγια («Οὐχ εὑρέθησαν ὑποστρέψαντες δοῦναι δόξαν τῷ Θεῷ»)

 «Οὐχ εὑρέθησαν ὑποστρέψαντες δοῦναι δόξαν τῷ Θεῷ εἰ μὴ ὁ ἀλλογενὴς οὗτος;» (Λουκ. 17, 18) 

«Κανεὶς δὲν βρέθηκε νὰ ἐπιστρέψῃ γιὰ νὰ δοξάσῃ τὸν Θεὸ παρὰ αὐτὸς ὁ ἀλλοεθνής;» 

Παραπονεμένα λόγια τα λόγια του Χριστού για τους εννέα πρώην λεπρούς που καθαρίστηκαν με την θαυματουργική παρέμβαση του Υιού του ανθρώπου. Κανείς τους σκέφτηκε να πει ένα «ευχαριστώ» στον ιατρό τους. Πρυτάνευσε η χαρά να γυρίσουν στους δικούς τους ανθρώπους, να μοιραστούν την χαρά τους με τους οικείους κατά σάρκα, να επανενταχθούν στην κοινότητα της καταγωγής τους, στην κοινότητα την επί γης. Το αίσθημα του ανήκειν στους υγιείς είχε αντικατασταθεί από ένα αίσθημα θανάτου, αποφοράς, καταστροφής και, ταυτόχρονα, ένταξης, σε μιαν άλλη κοινότητα: αυτή των καταδικασμένων, των απόβλητων, των ζωντανών νεκρών. Το μόνο κοινό τους σημείο ήταν η ασθένεια, η λέπρα, η οποία ήταν ο σταυρός της ζωής τους, αλλά και αυτό το οποίο τους ένωνε στην πορεία στον χρόνο, με γνώμονα την απελπισία του θανάτου. Και ο Χριστός τους δίνει πίσω την ζωή. Αρκούσε ένα «ελέησον ημάς», για να ξαναβρούνε το «ανήκειν» εκεί όπου επιθυμούσαν.