e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Πολιορκημένο Κίεβο: Η κατά παράδοσιν ανάγνωση του κατά Λουκάν Θείου Πάθους από τον Προκαθήμενο Επιφάνιο [video-photos]

ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟ ΚΙΕΒΟ. Απόγευμα Παρασκευής της Γ΄ Εβδομάδος της Τεσσαρακοστής, ήτοι την 25η Μαρτίου 2022, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, στον Καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ των χρυσών τρούλων, τέλεσε το λεγόμενο "Μικρό Δείπνο και το Πάθος", με την ανάγνωση του Ευαγγελίου του Πάθους από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, συνεπικουρούμενος από παρεπιδημούντες Ιεράρχες και Αδελφούς της Μονής.

Ευαγγελισμού 2022, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό Βαφεοχωρίου

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε την Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022, εορτή του Ευαγγελισμού, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Βαφεοχώρι του Βοσπόρου, γενέτειρα του αοιδίμου Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την Εθνική Εορτή της Ελλάδος

25.3.2022. Με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Ελλάδος η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης απέστειλε στο εν τη Πόλει Γενικό Προξενείο τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο οποίος τέλεσε την θεία λειτουργία και την Δοξολογία στο εν αυτώ Παρεκκλήσιο του Αγίου Σάββα και διεβίβασε στην Γενική Πρόξενο Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου τα συγχαρητήρια και τις ευχές του Πατριαρχείου και της περί αυτό εδώ Ομογενείας.

Γ' Στάση Χαιρετισμών της Θεοτόκου 2022 στην Παλαιά Μητρόπολη Βεροίας

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό της αποδόσεως της Θεομητορικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στον Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας. 

Εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 2022 στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό της Βεροίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στον ιστορικό Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας η Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου στον Ναό Αποστόλου Λουκά Έρντινγκτον βόρειου Μπέρμιγχαμ

Στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά Έρντινγκτον, στο Βόρειο Μπέρμιγχαμ, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος κατά την Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 

Μετά του Θεοφιλεστάτου συλλειτούργησε ο ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρήστος Στεφάνου. 

Μετά τη Θεία Λειτουργία ετελέσθη η Δοξολογία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, όπου ο Θεοφιλέστατος ομίλησε καταλλήλως, αναφερόμενος επίσης στους απελευθερωτικούς αγώνες του Ελληνικού Έθνους αλλά και τις πολλαπλές εθνικές τραγωδίες, με τελευταία αυτή της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου το 1974.

Ακολούθησε επίσημο γεύμα στην αίθουσα της Ελληνικής Κυπριακής Εστίας Μπέρμιγχαμ.

Εορτή του Ευαγγελισμού 2022 στην Πρίγκηπο (Θεία Λειτουργία - Γ΄ Χαιρετισμοί)

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ 2022

Μετά βαθείας συγκινήσεως και ιερού δέους εορτάσθη η Μεγάλη ημέρα της πίστεώς μας, η εορτή του Μυστηρίου του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Φανερωμένη Βανάτου: Εσπερινός Αποδόσεως Ευαγγελισμού και Γ΄ Χαιρετισμοί 2022


Εσπέρας εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 25ης Μαρτίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου εν Ζακύνθω, εψάλη ο Εσπερινός της Αποδόσεως της θεομητορικής σημερινής εορτής, στο τέλος του οποίου, κατά την τυπική διάταξη, αναπέμφθηκε προς την Μητέρα του Θεού, η Γ΄ στάση των Χαιρετισμών Της. 

"Χαίρε δι' ης ελύθη παράβασις, χαίρε δι' ης ηνοίχθη παράδεισος"

Δώρο Θεού η ελευθερία. Και επειδή είμαστε πλασμένοι κατ’  εικόνα Θεού, δεν μπορούμε να την στερηθούμε. Η χρήση της βεβαίως μπορεί να ακολουθήσει δύο δρόμους, κυρίως. Ο ένας είναι προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, να δεθεί δηλαδή με την αγάπη και να μας κάνει συνοδοιπόρους στην πορεία προς την βασιλεία του Θεού. Ο άλλος είναι η ζωή με κέντρο τον εαυτό μας, ο οποίος γίνεται ο θεός μας. Η σκέψη μας, η κρίση μας, τα όριά μας, οι προσδοκίες μας, τα κριτήριά μας διαμορφώνονται με μοναδικό γνώμονα το θέλημά μας, τις επιθυμίες μας, τις αντιλήψεις και πεποιθήσεις. Εύκολα οι άλλοι γίνονται αντικείμενα χρήσης έτσι. Δεν μπορούμε όμως, ακόμη και σ’ αυτήν την επιλογή, να αντισταθούμε στην ροπή για αγάπη που ο Θεός μας έδωσε. Οι άνθρωποι πλαστήκαμε να είμαστε ελεύθεροι και να αγαπούμε. 

Εσπερινός Αποδόσεως Ευαγγελισμού και Γ΄ Χαιρετισμοί 2022 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 2022 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Αγίασμα Παναγίας των Βλαχερνών για την Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε σήμερα το απομεσήμερο, Παρασκευή, 25η Μαρτίου 2022, κατά παλαιά παράδοση, στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, στον Εσπερινό της Αποδόσεως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετά της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Λαμπρός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον αποκατεστημένο Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε στο Σύδνεϋ η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πλήθος πιστών προσήλθε με περισσή χαρά και συγκίνηση στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό, στο προάστιο Ρέντφερν, ο οποίος είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τη φωτιά που εκδηλώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου του παρελθόντος έτους, αλλά αποκαταστάθηκε και παραδόθηκε εγκαίρως για τον εορτασμό του σωτηρίου γεγονότος του Ευαγγελισμού.

Αυστραλίας Μακάριος: «Η πίστη μας στον Θεό, ζωογόνος πηγή δύναμης και ελευθερίας»

ΜΗΝΥΜΑ

Τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας κ.κ. Μακαρίου

μέ ἀφορμή τήν ἑορτή τῆς 25ης Μαρτίου


Θεοφιλέστατοι Ἀδελφοί καί ἀγαπητά μου παιδιά,

Στίς καρδιές μας ἀντηχοῦν σήμερα, χαρμόσυνα καί ἀφυπνιστικά, τά λόγια τοῦ Ἀρχαγγέλου πρός τήν Παρθένο Μαρία: «Οὐκ ἀδυνατήσει παρά τῷ Θεῷ πᾶν ῥῆμα».

Εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και εθνική επέτειος 1821 στο Βανάτο Ζακύνθου

Πρωί Παρασκευής, 25ης Μαρτίου 2022, τιμήθηκε δεόντως και καθηκόντως η πανεύφημη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η επέτειος της Επανάστασης των Ελλήνων του 1821 κατά των Οθωμανών, στον ανοιξιάτικο Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου. 
     Εκκλησιάστηκαν αντιπροσωπείες των σχολείων της περιοχής, ήτοι του 1ου Δημοτικού Κάμπου και του Γυμνασίου Βανάτου, παρόντος του Αντιδημάρχου Αρκαδίων κ. Δημητρίου Κάνδηλα, ο οποίος -ως γνωστόν- είναι και Πρωτοψάλτης της Ενορίας Βανάτου. 
     Κατά την καθιερωμένη Δοξολογία, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σημαιοφόρος του Γυμνασίου, αναφερθείς στο νόημα και τα μηνύματα της διπλής εορτής.
     Μετά την θεία Λειτουργία και την Δοξολογία επί τη εθνική επετείω ακολούθησε κατάθεση δάφνινων στεφανιών στο Ηρώο των Πεσόντων στην Πλατεία Λάμπρου Ζήβα.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Χρ. Δρογγίτης]

Του Ευαγγελισμού 2022 με Αρχιερατική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Πρωί εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με Δοξολογία επί τη 201η εθνική επετείω, 25η Μαρτίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, συμπροσευχομένου δε του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Γιαννόπουλος]

Πατριαρχική Χοροστασία στον πανηγυρίζοντα Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κ.Κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή 25Η Μαρτίου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Κοινότητος Βαφεοχωρίου. Τον Πατριάρχη προσεφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Βαρθολομαίος: Η Θεομήτωρ να τερματίσει τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία και να θέσει υπό την θείαν Σκέπην της τον ουκρανικό λαό

“Η ειρήνη σήμερα είναι βαθύτατα τραυματισμένη στη μαρτυρική Ουκρανική γη”, τόνισε σε ομιλία του στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Προπόδων Ταταούλων

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινο της παραμονής του Ευαγγελισμού, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Προπόδων Ταταούλων.

Η ιερότητα της ελευθερίας

Χαίρε, ω χαίρε Λευτεριά!

Δύο αιώνες πριν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν και έχυσαν το αίμα τους για να μπορούν να ζουν ελεύθεροι. Για να μπορούν ελεύθερα να λατρεύουν τον Θεό στον οποίο πιστεύουν και να μην υφίστανται καταπιέσεις και διακρίσεις.