e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στο Φανάρι

Η Α. Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε το Σάββατο, 9 Ιουλίου 2022, επίσημη Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων, Εξοχ. κ. Gregory Weldon Meeks.

Ο Κιέβου Επιφάνιος στον Αρχιεπίσκοπο Canterbury J. Welby και το Αβαείο του Westminster

9 Ιουλίου 2022

Στις 7 Ιουλίου 2022, κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι στο παλάτι Lambeth, την επίσημη κατοικία του πνευματικού ηγέτη της Εκκλησίας της Αγγλίας και των Αγγλικανών ανά τον κόσμο. Τον επικεφαλής της OCU συνόδευε ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος.

40νθήμερο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Σασίμων Γενναδίου στο Φανάρι

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, 9 Ιουλίου 2022, στο τέλος της οποίας τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Σασίμων κυρού Γενναδίου.

Της Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Ο κοσμαγάπητος άγιος Παΐσιος θα τιμηθεί στο Βανάτο Ζακύνθου (Κυριακή, 10.7.2022)

Την ερχόμενη Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022, προεορτάζουμε σεμνοπρεπώς την ιερή μνήμη του λαοφιλέστατου Οσίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Παϊσίου του Αγιορείτου, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου εν Ζακύνθω (7.45-10.15 π.μ.). 

Η ταπείνωση των Αγίων

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Ο άγιος Παΐσιος (12 Ιουλίου) υπήρξε βαθιά ταπεινός άνθρωπος. Πλησίασε τον Θεό σε μέγιστο βαθμό. Μα όσο πιο καθαρά αντικρύζει ο άνθρωπος την τελειότητα του Θεού, τόσο πιο καλά βλέπει, σαν σε καθρέφτη, τον εαυτό του, τη δική του ατέλεια. Οδηγείται έτσι σε γνήσια ταπεινοφροσύνη. «Η γνώση του εαυτού μας, λέει ο άγιος Παΐσιος, γεννά την ταπείνωση. Γιατί όσο περισσότερο γνωρίζει ο άνθρωπος τον εαυτό του, τόσο περισσότερο ανοίγουν τα μάτια της ψυχής του και βλέπει καθαρότερα τη μεγάλη του αδυναμία». Βλέποντας ο άνθρωπος από τη μια τη δική του αθλιότητα και αχαριστία, και από την άλλη «τη μεγάλη αρχοντιά και την ευσπλαχνία του Θεού, συντρίβεται εσωτερικά, ταπεινώνεται πολύ και αγαπάει τον Θεό πολύ». 

Περί αυτοεκτίμησης και περί αυτογνωσίας

«Κύριε, οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς ἵνα μου ὑπὸ τὴν στέγην εἰσέλθῃς» (Ματθ. 8, 8) «Κύριε, δὲν εἶμαι ἄξιος νὰ σὲ δεχτῶ στὸ σπίτι μου»

             Αυτοεκτίμηση ή αυτογνωσία; Είναι δύο καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, οι οποίες, στις ημέρες μας, προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών. Όταν το επίπεδο αυτοεκτίμησης, πίστης δηλαδή στον εαυτό μας και τις ικανότητές μας, είναι χαμηλό, τότε ο άνθρωπος αισθάνεται ενοχές, δυσκολεύεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, έχει μια απαισιόδοξη διάθεση και κάνει επιλογές στις σχέσεις του, στις επαγγελματικές του προοπτικές και δραστηριότητες, που είναι συχνά είτε καταστροφικές είτε μειωτικές για τον ίδιο. Από την άλλη, όταν κάποιος αναζητεί την αυτογνωσία είναι ευάλωτος στον κίνδυνο ή να υπερεκτιμήσει τον εαυτό του ή να ποντάρει μόνο στα θετικά του, ενώ για τα αρνητικά του χαρακτήρα ή των ικανοτήτων του μπορεί να επιλέξει την οδό του «αργότερα» ή την οδό του «σε όποιον αρέσουμε». Δεν είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο ανθρώπων ισορροπημένων, που να μην απορρίπτουν τον εαυτό τους παρά τις όποιες αδυναμίες του, αλλά ούτε και να τον υπερεκτιμούν επειδή έχουν θετικά, με αποτέλεσμα να φτάνουν στην οίηση, στην υπεροψία.