e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Αρχιερατικός Εσπερινός της Θείας Μεταμορφώσεως στα πανηγυρίζοντα νησιά των Στροφάδων


Εσπέρας παραμονής της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 5.8.2022, στο μεγάλο νησί των Στροφάδων Νήσων, όπου η ιστορική έδρα της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, εψάλη Αρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή, καθότι η περιώνυμη αυτή Σταυροπηγιακή και Αυτοκρατορική Μονή είναι αφιερωμένη στην εν λόγω δεσποτική εορτή. 
     Χοροστάτησε ο παρεπιδημών στη Ζάκυνθο Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η Ακολουθία έγινε στο εκεί Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, δεδομένου ότι το Καστρομονάστηρο είναι υπό αποκατάστασιν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε το Γηροκομείο Βαλουκλή με τη φωτιά

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2022, το Γηροκομείο του Βαλουκλή, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από τη χθεσινή πυρκαγιά, και στη συνέχεια τους γηροκομούμενους, στους οποίους εξέφρασε το στοργικό ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας και σύσσωμης της Ομογένειας.

Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την πυρκαγιά στο Γηροκομείο του Βαλουκλή

Οδύνη ψυχής και πόνος καρδίας ήταν τα αισθήματα που κυρίευσαν όλους μας, κι εδώ στην πέμπτη ήπειρο, καθώς παρακολουθούσαμε τις πρώτες εικόνες από την καταστρεπτική πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε στο κτιριακό συγκρότημα του γηροκομείου και νοσοκομείου Βαλουκλή στην Πόλη. Την αγωνία μας για την τύχη των ηλικιωμένων, των ασθενών και του προσωπικού του φιλανθρωπικού ιδρύματος, γρήγορα τη διαδέχθηκε η ανακούφιση από την είδηση περί της έγκαιρης απομάκρυνσής τους. Και ύστερα, ήρθε σαν βάλσαμο η παρηγορητική και λυτρωτική διαβεβαίωση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου ότι «θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία».

Ο θείος γνόφος

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Το συγκλονιστικό γεγονός της Μεταμορφώσεως του Χριστού συσχετίζεται περισσότερο με τα διαδραματισθέντα στο όρος Σινά, όπου κατά την παράδοση του θείου Νόμου στον ισραηλιτικό λαό έλαβε χώρα μια ιδιαίτερα μεγαλόπρεπη θεοφάνεια. Πρωταρχικό ρόλο στα μεγάλα εκείνα γεγονότα διαδραμάτισε ο προφήτης Μωυσής, που αξιώθηκε να μετάσχει στη μοναδική θεοπτία. Κανένας προφήτης μετά από αυτόν δεν έφτασε στο μεγαλείο του. Ο Θεός καταδεχόταν να μιλάει μαζί του «ενώπιος ενωπίω». Έδωσε μάλιστα μαρτυρία γι’ αυτόν ότι τον λογαριάζει για τον πιο αγαπημένο του φίλο. «Οίδα σε παρά πάντας ανθρώπους» (βλ. και ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ, αρ. φ. 433, Αυγ. 2019).