e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Πανηγύρι Μπανάτου 2022: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου χοροστάτησε στον Εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, ευλαβουμένων την Παναγία, πραγματοποιήθηκε κατά το δειλινό της 14ης Αυγούστου 2022, ο πανηγυρικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεομήτορος στον περικαλλή, χρυσοξυλόγλυπτο και ανθοστόλιστο Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου, στο πλαίσιο του λαοφίλητου Πανηγυριού της κωμοπόλεως αυτής, κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων, στον καταπράσινο Κάμπο του Τζάντε.

Πατριαρχικός Εσπερινός Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 στην Τραπεζούντα [photos-video]

Στον Ρωμαιοκαθολικό ναό της Τραπεζούντας, ο οποίος παραχωρήθηκε στους ορθόδοξους πιστούς, σήμερα παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χοροστάτησε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν πέρυσι, το 2021) στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και οι δύο ιεράρχες του Θρόνου, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πατριάρχη αύριο στην Παναγία την Σουμελά: Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Πανέτοιμος ο διάκοσμος της Παναγούλας Βανάτου για τον Αρχιερατικό Εσπερινό και το Πανηγύρι 2022

Οι δημοσιευόμενες εδώ ενδεικτικές φωτογραφίες προσπαθούν να αποδώσουν τη μεγαλοπρέπεια του περίοπτου Ναού της Παναγούλας μας, εδώ στο Βανάτο της Ζακύνθου, όπως υπέροχα ανθοστολίστηκε από πολλούς κοπιάσαντες, Εκκλησιαστικούς Συμβούλους και πάμπολλους τηρητές των πατρικών παραδόσεών μας, εν όψει του Πανηγυριού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο θα αρχίσει απόψε το δειλινό, ώρα 8, με Αρχιερατικό Εσπερινό και τα Εγκώμια ενώπιον του Επιταφίου της Θεομήτορος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
      Όσοι πιστοί, προσέλθετε να τιμήσουμε από κοινού την "Θεοτόκον και Μητέρα του Φωτός"!!!

Πανηγύρι Μπανάτου 2022: Ο Μητροπολίτης Δωδώνης θα χοροστατήσει αύριο στη Θ. Λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κατά τήν ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἡμέρα κατά τήν ὁποία ἑορτάζει ὁ Ἱερός Ἐνοριακός Ναός

Π Α Ν Α Γ Ο Υ Λ Α Σ    Μ Π Α Ν Α Τ Ο Υ,
Προστάτιδος καί Πολιούχου τῆς περιοχῆς,
θά πραγματοποιηθεῖ μέ κάθε ἐκκλησιαστική ἐπισημότητα τό Πανηγύρι τοῦ Μπανάτου.

Κυριακή, 14.8.2022, στο Μπανάτο Ζακύνθου, με ανάμνηση της φονικής Σεισμοπυρκαγιάς του 1953

Πρωί Κυριακής Θ΄ Ματθαίου, 14ης Αυγούστου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, προεόρτια ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Κατ' αυτή την ημέρα, εξάλλου, αναθυμούμαστε οι Ζακυνθινοί την 12η Αυγούστου 1953, οπότε το νησί μας κατακρημνίστηκε και κατακάηκε υπό την σφοδρότατη οργή του Εγκέλαδου. 

Σήμερα, λοιπόν, 69η επέτειο από την αποφράδα εκείνη ημέρα, κατά την διάρκεια της Ευχαριστιακής Συνάξεώς μας, μνημονεύσαμε τους αδικοσκοτωμένους της Σεισμοπυρκαγιάς του 1953, προσευχόμενοι συνάμα υπέρ μακρύνσεως του φόβου και της κάθε απειλής Σεισμού. Ειδική Ακολουθία έχει ποιηθεί από ετών υπό π. Παναγιώτου Καποδίστρια, εγκριθείσα από τον Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αναπέμπεται στους Ναούς του νησιού κατ' έτος, την β΄ Κυριακή του Αυγούστου. 

Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη πλαισίωσε ιεροψαλτικώς καλλίφωνος Χορός Ιεροψαλτών: οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας (ο οποίος μάλιστα κήρυξε απ' άμβωνος τον θείο λόγο), Ιωάννης Καραβάνης, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης.