e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ο Μητροπολίτης Βελγίου χειροτόνησε νέο Πρεσβύτερο

Σήμερα Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2022 τελέσθηκε, εκ μεταθέσεως, η Θεία Λειτουργία για την πανήγυρι της Ενορίας των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου επισκόπου Τουρώνης (Tours) στον δήμο του St-Gilles Βρυξελλών, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου, συμπαραστουμένου από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, και του Παν. Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου συμπροσευχομένου, κατά την οποία τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Michael Lomax.

Μιμητές της αγάπης Του

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Ο Χριστός είπε να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, αν θέλουμε να είμαστε δικοί του. Δεν αρκείται σε ημίμετρα. Λίγο από εδώ και λίγο από εκεί. Θέλει ολόκληρη την καρδιά μας. Να τον αγαπάμε «εξ όλης της ψυχής» μας. Μπρος στο δικό του θέλημα να καταργούμε τα δικά μας θελήματα. Όπως ο αληθινά ερωτευμένος, που δεν ζει για τον εαυτό του, αλλά θέλει να κάνει μόνο ό,τι ευχαριστεί το αγαπώμενο πρόσωπο. Που ταυτίζει το θέλημά του με το δικό του. Αυτό είναι η αληθινή αγάπη. Για χάρη μιας τέτοιας αγάπης «εδώ υποδεικνύεται η ανάγκη να απογυμνωθούμε από όλα εκείνα που μας είναι πολύτιμα στον κόσμο αυτό» (αγ. Σωφρόνιος).

"ὡς ἀποθνήσκοντες καὶ ἰδοὺ ζῶμεν"

«Ὡς πλάνοι καὶ ἀληθεῖς, ὡς ἀγνοούμενοι καὶ ἐπιγινωσκόμενοι, ὡς ἀποθνήσκοντες καὶ ἰδοὺ ζῶμεν, ὡς παιδευόμενοι καὶ μὴ θανατούμενοι, ὡς λυπούμενοι ἀεὶ δὲ χαίροντες, ὡς πτωχοὶ πολλοὺς δὲ πλουτίζοντες, ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες» (Β’ Κορ. 6, 8-10)

«Σαν πλάνοι και όμως αληθινοί,  σαν να μας αγνοούν και όμως μας γνωρίζουν καλά, σαν να πεθαίνουμε και ιδού ζούμε, σαν να παιδευόμαστε και όμως δε θανατωνόμαστε,  σαν να λυπόμαστε, πάντα όμως χαιρόμαστε, σαν φτωχοί, πολλούς όμως πλουτίζουμε, σαν τίποτα να μην έχουμε και όμως τα πάντα κατέχουμε». 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εγκαινίασε το Καθολικό της Μονής Αγ. Ιωάννου του Βουνού Πέρθης [photos]

Επιμέλεια ρεπορτάζ: π. Π. Κ. - Νυχθημερόν | Φωτογραφίες: Ρουμπίνα Γεροβασίλη

Στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας βρίσκεται από την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, σήμερα μάλιστα, 1η Οκτωβρίου 2022, με κάθε επισημότητα και κατάνυξη, τέλεσε τα Εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Βουνού. Αφ'  εσπέρας εψάλη ο Εσπερινός των Εγκαινίων. Με τον προεστώτα των λειτουργικών - λατρευτικών συνάξεων, Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, συγχοροστάτησαν χθες στον Εσπερινό και συλλειτούργησαν σήμερα οι Θεοφ. Επίσκοποι Μελόης κ. Αιμιλιανός και Κυανέων κ. Ελπίδιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Πέρθης.

Προσφώνηση Μητροπολίτου Σουηδίας σε εκδήλωση χριστιανικών χορωδιών των Συροϊακωβιτικών ενοριών Σουηδίας

Καθεδρικός Ναός Αγίου Εφραίμ Södertälje Σάββατο, 1η Οκτωβρίου 2022

Σεβ. Αρχιεπίσκοπε της Συροϊακωβιτικής Κοινότητος Σουηδίας κ. Benjamin Atas, Αγαπητοί Πατέρες, Σεβαστά Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, Αγαπητοί Αδελφοί εν Κυρίω, Αγαπητά μας παιδιά,

Είμαι ευτυχής που σήμερα βρίσκομαι κοντά σας, στη σεμνή αυτή τελετή. Βαθιά συγκινημένος, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου στο Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο και πνευματικό σας πατέρα κ. Benjamin, καθώς μού δίνει την ευκαιρία, να βρεθώ κοντά σας και να απολαύσω, μαζί με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους, τους καρπούς των έργων σας και μάλιστα τη μορφή αυτή του πολιτισμού, όπως την εκφράζει η μουσική.

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας, Ρωμαιοκαθολικοί Επίσκοποι και Καθηγητές εξ Αυστρίας στη Χάλκη

Την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022, όμιλος Αυστριακών κληρικών και Καθηγητών, υπό την ηγεσία του Σεβ. Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου και του Καθηγητού του Πανεπιστημίου του Graz Ελλογ. κ. Γρηγορίου Λαρεντζάκη, αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Εορτή Παναγίας της Γοργοεπήκοου στον Πύργο Ηλείας


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος το πρωϊ του Σαββάτου 1η Οκτωβρίου 2022, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, τέλεσε την Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πύργου, για την Σύναξη της Παναγίας της «Γοργοεπήκοου», την οποία πρέπει να επικαλούμαστε τόσο για την ψυχική μας σωτηρία, όσο και για την ειρήνευση στην πολυτάραχη κοινωνία του σύγχρονου κόσμου, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. π. Αυγερινό Τσουκαλά, π. Παναγιώτη Κλουκίνα, π. Ρωμανό Καββαθά και τον οικείο Εφημέριο π. Νεκτάριο Συμεωνίδη.

Άγγελμα εορτής Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Βανάτο Ζακύνθου (2.10.2022)


Ανακοινώνεται στους φιλέορτους ότι την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης, στον Ναό Φανερωμένης Βανάτου, θα εκτεθεί για πρώτη φορά σε προσκύνηση Εικόνισμα των Αγίων, το οποίο μερίμνησαν να ιστορηθεί από αγιογραφικό οίκο της Αττικής και προσέφεραν στον Ναό οι Οικογένειες Διονυσίου και Ιωάννας Μούσουρα - Εμμανουήλ και Αικατερίνης Μπούκη, υπέρ υγείας τέκνων και εγγονών τους, υπέρ αναπαύσεως δε της μακαριστής μητέρας τους Ιουστίνης