e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

226η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

7 Οκτωβρίου 2022, δηλαδή 226η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύ τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Μητροπολίτης Φιλομηλίου Ηλίας των αλβανικών κοινοτήτων ΗΠΑ

Εξεδήμησε προς Κύριον την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022, στο Λας Βέγκας, όπου ήταν η έδρα του, ο Τιτουλάριος Μητροπολίτης Φιλομηλίου κυρός Ηλίας (Κάτρε), σε ηλικία 85 ετών. Ο αείμνηστος ήταν ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον οποίον είχε ανατεθεί η αρχιερατική επιστασία των Αλβανόφωνων Κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κοίμηση του Μητροπολίτη Ηλία ήταν αιφνίδιος, καθότι μόλις την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στη Βοστώνη και συγκεκριμένα στην αλβανική κοινότητα της Αγίας Τριάδος, ενώ είχε επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή, αλλά και τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο και τίποτε δεν προμήνυε το μοιραίο. 

Ρόδος: 5ο Συνέδριο για την Ποιμαντική στην Υγεία - Συνεδρίες 7.10.2022 [video]

Καθ' όλη την Παρασκευή, 7η Οκτωβρίου 2022, πρωινές και απογευματινές ώρες, στη Ρόδο, έλαβαν χώραν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και συζητήσεις, στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΘΑΡΡΙ:

Ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος επισκέφτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Συνάντηση με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Κωνσταντινούπολη, είχε την 7η Οκτωβρίου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.  

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022, η Εξοχ. Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος κ. Ζωή (Ζέττα) Μακρή.

Την πατριαρχική ευχή έλαβε ο Μ. Πρωτοσύγκελλος για την ανάληψη διδακτικών καθηκόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


H Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τον Πρωτοσύγκελλό του, Πανοσιολ. κ. Θεόδωρο, ο οποίος, μετά την επιστροφή του από την Κρήτη όπου, παρουσία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ως Καθηγητού της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, στο γνωστικό αντικείμενο “Εκκλησιαστική Ιστορία του Νεωτέρου και Συγχρόνου Ελληνισμού”, υπέβαλε τα σέβη του και ζήτησε την σεπτή πατριαρχική ευχή και ευλογία για την διακονία του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
    Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Μ. Πρωτοσύγκελλο για την ανάληψη των καθηκόντων του, και του ευχήθηκε καλλίκαρπο ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. 

Τα Μικρά και τα Μεγάλα Μηνύματα των Εψηφισμένων Μητροπολιτών Ηλείας και Δράμας [photos]


Σήμερα, 7.10.2022, στο Συνοδικό Μέγαρο, κατά την 4η ημέρα Συνεδριών της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξελέγησαν οι νέου Μητροπολίτες Δράμας και Ηλείας, ήτοι ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος για την Ηλεία και ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης για την Δράμα. 

Ακολουθούν ενδεικτικά φωτο-στιγμιότυπα από τα Μικρά και Μεγάλα Μηνύματα των Εψηφισμένων: 

Το 163ο τεύχος του θεολογικού περιοδικού "Σύναξη"

Καί απέναντι καί δίπλα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Μητροπολίτης Ηλείας εξελέγη ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος

Σήμερα, 7.10.2022, στο Συνοδικό Μέγαρο, κατά την 4η ημέρα Συνεδριών της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Ηλείας. Επί συνόλου 74 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλογής έλαβε 69 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι᾽ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 74 ψηφισάντων έλαβαν:

Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης


Σήμερα, 7.10.2022, στο Συνοδικό Μέγαρο, κατά την 4η ημέρα Συνεδριών της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Δράμας. Επί συνόλου 74 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλογής έλαβε 68 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι᾽ εκλογής.