e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Εορτή Αγίας Βαρβάρας - Μεθέορτα Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου (Παναγούλα Βανάτου, 4.12.2022)

Τελείται την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα μνήμης της Αγίας ενδόξου Μάρτυρος και Αθληφόρου ΒΑΡΒΑΡΑΣ, η καθιερωμένη εορτή προς τιμήν Της, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, όπου φυλάσσεται από αιώνος εκφραστικό Εικόνισμα της Αγίας, μέσα σε αγιογραμμένη καθέδρα. 

Ο Ζελένσκι με νομοσχέδιο κατά θρησκευτικών οργανώσεων που δρουν στην Ουκρανία κι εδρεύουν στη Ρωσία

Του ΚΩΣΤΑ ΟΝΙΣΕΝΚΟ

Ο Ζελένσκι δεν ήθελε να ασχοληθεί με τα θέματα της Εκκλησίας ακόμα και όταν ο πόλεμος είχε ξεσπάσει και πλήθος ανθρώπων με γνώση των πραγμάτων του έλεγαν ότι το Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία είναι παράρτημα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και τελεί εντεταλμένη υπηρεσία. Οι λόγοι για την απροθυμία αυτή του Ουκρανού προέδρου ήταν πολιτικοί και προσωπικοί. Πολιτικοί διότι καταλάβαινε πολύ καλά την επιρροή που έχει στην Ουκρανία η Ρωσική Εκκλησία -όποια και αν είναι η επίσημη ονομασία της. Και προσωπικοί διότι ο ίδιος είναι Εβραίος στο θρήσκευμα και δεν ήθελε να μπει σε έναν τέτοιο κυκεώνα αντιπαραθέσεων και να σκεπαστεί από τόνους επικοινωνιακής λάσπης. Εδώ νομίζω δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις.

Οι Chris Minns και Steve Kamper επισκέφθηκαν την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Την Έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στο Σύδνεϋ, επισκέφθηκαν την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως στο Κοινοβούλιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Chris Minns, και ο ομογενής Πολιτειακός Βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, σκιώδης Υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων, Περιουσίας και Πολυπολιτισμικότητας, κ. Steve Kamper.

Ο καθηρημένος πρώην Κλιν Λεωνίδας καθιερώνει σωρηδόν αντιμήνσια για την Αφρική

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η Ιερά Σύνοδος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της (22 Νοεμβρίου 2022), προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα διά σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.).

Νικολοβάρβαρα 2022 στο Μπανάτο της Ζακύνθου


Στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου συμπεριλαμβάνονται δύο γιορτές, τις οποίες τιμάμε εξαιρέτως και στην Ενορία του Βανάτου: Αυτήν της Αγίας Βαρβάρας και αυτήν του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για τα λεγόμενα Νικολοβάρβαρα