e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Δικαίωμα στα ψίχουλα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου, 29 Ιανουαρίου 2023

(Ματθ. ιε΄ 21-28 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Μέσα από την σημερινή περικοπή, στην οποία περιγράφεται η θεραπεία της θυγατέρας της Χαναναίας, ο Κύριος δίνει μια ηχηρή απάντηση σε κάθε εθνοφυλετιστή, ανά τους αιώνες.

Οι Ιουδαίοι συμπατριώτες Του, πίστευαν ότι μόνο αυτούς θα έσωζε ο Θεός και ότι όλοι οι άλλοι λαοί ήταν κατώτεροι και προορισμένοι για την απώλεια. Το ίδιο πίστευαν, επηρεασμένοι από την ανατροφή και καταγωγή τους, και οι μαθητές Του. Γι’ αυτό και ενοχλήθηκαν σφόδρα, όταν μια Χαναναία φώναζε και εκλιπαρούσε τον Χριστό να θεραπεύσει την μοναχοκόρη της, την οποία είχε κυριεύσει το πνεύμα του Κακού. Γι’ αυτούς, ουδείς εδικαιούτο την θεία χάρη, πλην των Ισραηλιτών και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θεωρούσαν τις φωνές της δύστυχης γυναίκας, ηχορύπανση στα αυτιά τους.

Αντίθετα, η καρδιά του Κυρίου είχε πλημμυρίσει από συμπόνια για την μητέρα αυτή, αλλά και χαρά για τη θερμή πίστη της. Παρά ταύτα, προσποιήθηκε τον αδιάφορο, ψυχρό και προκατειλημμένο Ιουδαίο, έχοντας όμως το θείο θέλημα και τον σκοπό Του καθώς και την αμετάκλητη θέληση και απόφαση να βοηθήσει την δύστυχη γυναίκα, παρότι όλα αυτά, εκείνη την στιγμή, έμοιαζαν ανεξήγητα στους γύρω Του.

Γι’ αυτό φάνηκε στην αρχή να συμμερίζεται τις απόψεις των ομοεθνών Του και αναρωτήθηκε αν πρέπει να δίνει κανείς στα σκυλιά την τροφή που προορίζεται για τα παιδιά του. Ήθελε ν’ ακούσει την απάντηση της Χαναναίας, η οποία υπήρξε συγκινητική, καθώς η γυναίκα απάντησε πως και τα σκυλιά ακόμα έχουν δικαίωμα σε κάποια από τα ψίχουλα, που πέφτουν από το τραπέζι του κυρίου τους.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η Χαναναία δεν προσβλήθηκε, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε από εμάς, δεν θύμωσε, δεν απάντησε με αγένεια και εχθρότητα, η οποία θα ήταν ανθρωπίνως δικαιολογημένη. Αντίθετα, έδειξε την πίστη της, την ταπεινοφροσύνη και τον πλούτο της ψυχής της και για τούτο ανταμείφθηκε.

Τι άλλο -στα αλήθεια- χρειάζεται, για να πεισθούμε ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαιρέτως φυλής, καταγωγής, κοινωνικής θέσης, εθνότητας και φύλου, είναι άξιοι για την αγάπη του Θεού και την σωτηρία; Ο Θεός αγαπά και συμπονά όλα τα πλάσματά του και δεν υπεισέρχεται σε εθνοτικές ή άλλες διαφορές, ούτε σε μίση και αιματηρές διαμάχες, τα οποία συνιστούν αποτέλεσμα της πτώσης.

Αυτό ας γίνει παράδειγμα και σε πολλούς σύγχρονους ανθρώπους, κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς, τόσο εκλεκτούς και τέλειους πιστούς, ώστε περιφρονούν τους άλλους και τους θεωρούν κατώτερους. Ο εθνοφυλετισμός δεν έχει καμία θέση και σχέση, με το μήνυμα του Ευαγγελίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: