e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου με μέλη του ποιμνίου του με καταγωγή από τις σεισμόπληκτες περιοχές [video-photos]

Ο Παναγιώτατος έψαλε Τρισάγιο για τα θύματα

Μέσα σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 12 Φεβρουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, με μέλη του ποιμνίου του στην Πόλη, που έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές που επλήγησαν πριν λίγες ημέρες από τους δύο φονικούς σεισμούς.

Ο Παναγιώτατος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι πληγείσες περιοχές καθώς και ολόκληρη η Τουρκία, και εξέφρασε την πατρική συμπάθεια και συμπαράστασή του και της Μητρός Εκκλησίας προς τους παρισταμένους, καθώς και τα συλλυπητήριά του σ’ αυτούς που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα. Επίσης, μίλησε και για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν πολλές χώρες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και στη συμβολή της ΕΜΑΚ και των μελών των εθελοντικών οργανώσεων που από την πρώτη στιγμή βοηθούν στη διάσωση εγκλωβισμένων συνανθρώπων μας. Συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε την Ελλάδα, τις Αρχές της και τους απλούς πολίτες, που απέστειλαν και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό συνανθρώπους μας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Εξοχ. Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νικόλαος Δένδιας, χαρακτηρίζοντάς την ως εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαραστάσεως. “Αυτή την αμοιβαία αλληλεγγύη Έλληνες και Τούρκοι την έδειξαν και το 1999, που έγινε ο μεγάλος σεισμός εδώ και αργότερα στην Ελλάδα, οι δύο λαοί έδειξαν πόσο κοντά είναι ο ένας με τον άλλο”, τόνισε ο Πατριάρχης. Σε ό,τι αφορά τον πρόσφατο σεισμό ανέφερε ότι αμέσως απέστειλε Γράμμα και επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Μακ. Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη Ι’, στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η πληγείσα περιοχή, ενώ απέστειλε Γράμμα συμπαθείας και προς τον Εξοχ. Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan. Επίσης, πρόσθεσε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι Ρωμαίικες Κοινότητες της Πόλεως και της Ίμβρου συγκέντρωσαν ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία συνόδευσαν στην πληγείσα περιοχή οι Σεβ. Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, καθώς και ο Εντιμολ. Αρχών Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παντελεήμων Βίγκας και ο Εντιμ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, μαζί με στελέχη της Ομογενείας. 

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως μίλησαν, με προτροπή του Πατριάρχου, ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, και οι κύριοι Βίγκας και Παπαλιάρης, οι οποίοι μόλις είχαν επιστρέψει από τον τόπο της καταστροφής, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Αντιοχειανών που ζουν στην Πόλη, παράγοντες Κοινοτήτων της πληγείσας περιοχής καθώς και στελέχη της ΜΚΟ NEHNA που δραστηριοποιείται εκεί. Επίσης, παρέστη και μίλησε ο Εντιμ. κ. Μιλτιάδης Μπενάκης, στέλεχος της Ελληνικής εθελοντικής ομάδας διάσωσης ΕΠΟΜΕΑ Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους του βρέθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό πολιτών. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ίδιο και τους συναδέλφους του, και στο πρόσωπό του ευχαρίστησε όλες τις ομάδες διάσωσης με πρώτη την ΕΜΑΚ και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του. 

Παρέστησαν η Ευγεν. κ. Δανάη Βασιλάκη, Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής, και Κοινοτικοί παράγοντες της Ομογενείας. 

Στο τέλος, μέσα σε πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα, ο Παναγιώτατος έψαλε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων των σεισμών. Αναγνώστηκε επίσης σχετική προσευχή και στην αραβική γλώσσα. Πριν από την συνάντηση, ο Παναγιώτατος και οι πιστοί συμπροσευχήθηκαν κατά τον εσπερινό που τελέστηκε.

Κατά την αναχώρηση των πολυπληθών συμμετασχόντων, ο Παναγιώτατος διένειμε σ᾽ αυτούς από ένα ιερό ενθύμιο. 

Φωτό:  Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο




















Δεν υπάρχουν σχόλια: