e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Εκοιμήθη ο πολυσέβαστος Γέρων Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα Αγίου Όρους

Εξεδήμησε προς Κύριον στις 00:10 (βράδυ Τετάρτης) ο Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα Αγίου Όρους, μετά από πολυώδυνη ασθένεια. Σημειωτέον ότι τον τελευταίο καιρό δεν μπορούσε καν να ξαπλώσει και να κοιμηθεί, εξαιτίας των αφόρητων πόνων που τον ταλάνιζαν.

Σύμφωνα με διήγηση του π. Παλαμά Καλλιπετρίτη, σε ομιλία του της 25ης Μαρτίου '23, ο Γέρων Εφραίμ παρέμεινε περισσότερες από 70 ημέρες στην καρέκλα χωρίς να μπορεί να ξαπλώσει από τους πόνους και έχοντας κυρτώσει εντελώς, έτσι ώστε ούτε το κεφάλι του να μη μπορεί να σηκώσει. Πνευματικά τέκνα του μετέφεραν -για αγιασμό κι ενίσχυσή του- τα λείψανα του Αγίου Ιωσήφ και το μόνο που μπορούσε να ψιθυρίσει πολύ πολύ χαμηλόφωνα, πολύ ξεψυχισμένα ήταν: “ευχαριστώ”, “ευχαριστώ”, “ευγνωμονώ”, “ευγνωμονώ” …, πολλές φορές με όσο ελάχιστη δύναμη είχε. Τα χεράκια του δεν σηκώνονταν πλέον, δεν μπορούσε τα χέρια του να τα σηκώσει.

Κάποια στιγμή, έλεγε κάτι το οποίο δεν το καταλάβαιναν οι συνοδοί του, αυτοί που ήταν κοντά του, καθώς φιλοξενείτο σε ένα πλούσιο σπίτι μέχρι την εκδημία του για να του παρέχεται η σχετική αγωγή, ώστε να ανακουφίζεται λίγο από τους πόνους. Δεν καταλάβαιναν τι έλεγε. Να πιάσει στιλό στα χέρια του δεν είχε δύναμη και του έβαλαν στην αγκαλιά του ένα ηλεκτρονικό, ένα τάμπλετ για να χαράξει με το δάχτυλό του τι ήθελε να πει… και αυτός ο άνθρωπος που βρισκόταν σε τέτοια φρικτή και δεινή κατάσταση και σε τέτοιους πόνους και προσπαθούσε να πει και στους άλλους κάτι αλλά δεν γινόταν αντιληπτό, αυτό που έλεγε το έγραψε με τρεμάμενα χέρια. Κι έγραψε: “Χριστέ μου, σ’ αγαπώ”!

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει στον Άθωνα, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, το απόγευμα, στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε για καλό Παράδεισο στον μακαριστό άνθρωπο του Θεού!



Δεν υπάρχουν σχόλια: