e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Πύργος Ηλείας: Αγρυπνία Αποδόσεως Πάσχα 2023 στον Ναό Αγ. Σπυρίδωνος


«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!! όλα μου κράζουν

και στη θλιμμένη μου καρδιά γαλήνης βάλσαμο σταλάζουν».

(Γ. Βερίτης)

Μέσα σε Αναστάσιμο και πανευφρόσυνο κλίμα, καθώς επίσης και με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη, τελέσθηκε εις τον Ιερό Ναό μας με τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου, η καθιερωμένη Αναστάσιμη Αγρυπνία για την Απόδοση της εορτής του Πάσχα, το βράδυ της Τρίτης 23 Μαΐου 2023. Των Ιερών ακολουθιών προέστη ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας και ο Αιδεσιμότατος π. Αυγερινός Τσουκαλάς, Εφημέριος Χαριάς. Τον Θείον Λόγον ανέπτυξε με θεολογική ενάργεια και γλαφυρότητα ο κ. Παναγιώτης Κουής Θεολόγος. Αρκετοί Ενορίτες μας προσήλθαν και βίωσαν για ακόμα μια φορά την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού, μέσα από τα Αναστάσιμα Τροπάρια, ψάλλοντας με στεντόρεια τη φωνή, τον Νικητήριο Παιάνα της Ζωής επί του Θανάτου το «Χριστός Ανέστη!». Τον πιο σημαντικό χαιρετισμό που μπορούμε να προσφέρουμε στην δύσκολη αυτή περίοδο που περνάει η χώρα μας και στον κόσμο γύρω μας που είναι γεμάτος απόγνωση, άγχος, κατάθλιψη, καθώς επίσης με προβλήματα και όλων των ειδών φόβους και αμφιβολίες για το αύριο, αντλώντας έτσι δύναμη αντιστάσεως στην σημερινή σήψη και παρακμή, λαμβάνοντας παράλληλα την πεποίθηση και την ελπίδα, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο στις καρδιές των πιστών με την εορτή του Πάσχα, ότι μετά την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση, καθώς επίσης και την βεβαιότητα ότι η δύναμη της αγάπης του Χριστού, έχει τον τελευταίο λόγο στην κρίσιμη και ζοφερή αυτή περίοδο για όλους μας. Θα πρέπει επίσης να ζούμε αδιαλείπτως και το «Αληθώς Ανέστη», ξεπερνώντας έτσι τις ποικίλες δυσκολίες της παρούσης ζωής, μένοντας κοντά στον εκ νεκρών Αναστάντα Κύριον!

Εορτάζοντας το Άγιον Πάσχα μετά από 39 ημέρες, δηλώνουμε ότι το Πάσχα, η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου μας αυτό το κορυφαίο και κοσμοσωτήριο γεγονός της ζωής του Χριστού, δεν βιώνεται σε μία μόνο ημέρα και σε λίγες μόνο ώρες. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να οικειοποιηθούμε όλα αυτά τα μεγάλα θαυμαστά και ένδοξα γεγονότα. Ο εορτασμός κάποιου γεγονότος της ζωής του Χριστού ή της Θεοτόκου, προξενεί ανείπωτη ευφροσύνη και χαρά μεγάλη σε κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα μάλιστα σε κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό που θέλει να ξαναγιορτάσει, αλλά και να ξαναχαρεί την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού! Πάσχα σημαίνει διάβαση-πέρασμα. Ο Χριστός Σταυρώθηκε και Αναστήθηκε, για να μας περάσει από την φθορά στην αφθαρσία, από την Γη στον Ουρανό και από το σκοτάδι στο Φως!. Η Ανάσταση είναι γεγονός καθημερινό πλέον. Αυτό πρέπει να το πιστέψουμε, να το καταλάβουμε, να το βιώσουμε. Τότε μόνο η ζωή μας και η ύπαρξή μας θα είναι μια διαρκής επιβεβαίωση της Ανάστασης. Τότε μόνο, η καρδιά και όχι τα χείλη, θα λέει: «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ». Μην ξεχνάμε διόλου ότι: Η Αναστάσιμη καρδιά, όλα τα συγχωρεί! Η Αναστάσιμη καρδιά, όλους τους αγκαλιάζει! Η Αναστάσιμη καρδιά, δεν ζηλεύει! Η Αναστάσιμη καρδιά, δεν κατακρίνει! Η Αναστάσιμη καρδιά, πάντα ελπίζει! Η Αναστάσιμη καρδιά, πάντα πιστεύει! Η Αναστάσιμη καρδιά, πάντα υπομένει! Η Αναστάσιμη καρδιά, είναι πάντα μέσα στο ΦΩΣ! Είθε η Χαρά της Αναστάσεως του Χριστού, να παραμένει μέσα μας ζωντανή και το Φως της Αναστάσεως, να λούζει την ψυχή μας καθημερινά και με υγεία κατ’ άμφω, έτσι ώστε συν Θεώ του χρόνου, να αξιωθούμε όλοι μαζί και χωρίς να λείψει κανείς, να ξαναζήσουμε αυτά τα ένδοξα και Κοσμοσωτήρια γεγονότα του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού μας!.
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ.








Δεν υπάρχουν σχόλια: