e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Αυστραλίας Μακάριος: «Παντοδύναμος είναι αυτός που συνειδητοποιεί την αδυναμία του μπροστά στον Θεό»

«Παντοδύναμος είναι αυτός που συνειδητοποιεί την αδυναμία του μπροστά στον Θεό», τόνισε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, κατά την ομιλία που εκφώνησε στο τέλος του Εσπερινού επί τη εορτή του Αγίου Χριστοφόρου του Μεγαλομάρτυρος, ο οποίος τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 8 Μαΐου 2023, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό πλαισιούμενος από τους Θεοφ. Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, Μελόης κ. Αιμιλιανό, Σωζοπόλεως κ. Κυριακό, Κερασούντος κ. Ευμένιο και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, καθώς επίσης από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από πολλούς κληρικούς από όλη την Αυστραλία.

Η Ακολουθία είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς κατά το τρέχον διήμερο, μαζί με τη μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου, η τοπική Εκκλησία εορτάζει και την επέτειο της παμψηφεί εκλογής του Σεβ. κ. Μακαρίου, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας (9 Μαΐου 2019).

Κατά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε καταρχάς στον τιμώμενο Άγιο, τον Άγιο Χριστοφόρο, υπενθυμίζοντας στο εκκλησίασμα τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο έγινε η μεταστροφή του στον Χριστό. Πρόκειται για το γεγονός κατά το οποίο ένα μικρό παιδί παρουσιάστηκε ενώπιόν του και του ζήτησε να το περάσει στην απέναντι όχθη ενός ποταμού. Εκείνος, πρόθυμα ανταποκρίθηκε στηριζόμενος στις σωματικές του δυνάμεις, όμως με μεγάλο κόπο κατόρθωσε να περάσει απέναντι, σαν να κουβαλούσε τον κόσμο ολόκληρο. Εκεί αποκάλυψε ότι είχε σηκώσει στους ώμους του τον πλάσαντα τον κόσμο, δηλαδή τον Χριστό, και από το σημείο εκείνο, όπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, επήλθε η αλλαγή και η μεταμόρφωση στη ζωή του Αγίου. «Από τη στιγμή που συναντιέται κάποιος με τον Χριστό, αλλάζει η ζωή του», υπογράμμισε και επισήμανε ότι «έτσι καταξιώθηκε και ο Άγιος Χριστοφόρος να γίνει παντοδύναμος πνευματικά ενώ ήταν παντοδύναμος σωματικά».

Ο Σεβασμιώτατος επιπλέον μνημόνευσε τον αοίδιμο Μητροπολίτη Αυστραλίας κυρό Χριστοφόρο (Κνήτη), πρώτο Ποιμενάρχη της πέμπτης ηπείρου, ενώ αναφέρθηκε και στον Όσιο Ιερώνυμο τον Σιμωνοπετρίτη, η μνήμη του οποίου τιμάται επίσης στις 9 Μαΐου από την Εκκλησία μας.

Με την ευκαιρία αυτή, απηύθυνε τις πατρικές του ευχές, για τα ονομαστήριά τους, στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο κ. Χριστοφόρο, και στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Yellow Rock, Πανοσιλογιώτατο κ. Ιερώνυμο. Σε αμφότερους ευχήθηκε να έχουν έτη πολλά και ευλογημένα, για να συνεχίσουν να διακονούν με την ίδια αφοσίωση και εργατικότητα την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας.

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος έκανε ειδική μνεία στον μακαριστό Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος εκοιμήθη στις 9 Μαΐου 2019, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «με την παρουσία, το ήθος και τη διδασκαλία του, έδωσε ένα νέο χαρακτήρα στον αγιορείτικο μοναχισμό».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος μίλησε εμφανώς συγκινημένος για την επέτειο των τεσσάρων ετών από της εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυστραλίας, εκφράζοντας την αγωνία του να καθοδηγεί το καράβι της τοπικής Εκκλησίας «μόνο για τη δόξα του Χριστού και τη σωτηρία των ανθρώπων». «Πάντοτε λέω ότι θέλω στη ζωή μου να γίνεται το θέλημα του Θεού και όχι το δικό μου», υπογράμμισε. Και συνέχισε, έμπλεος συγκίνησης: «Καμιά φορά, ξεκινώ κάποια πράγματα, έχω κάποιες σκέψεις, έχω κάποιες ιδέες, αλλά πάντοτε λέω στον Χριστό: ”Εγώ ξεκινώ, αλλά αν Εσύ συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που κάνω δεν είναι για το συμφέρον της Εκκλησίας ή δεν είναι για τη σωτηρία των ανθρώπων, τότε να φέρεις χίλια εμπόδια και να μην γίνει αυτό που θέλω εγώ, αλλά να γίνει αυτό που θέλεις Εσύ”. Να εύχεστε λοιπόν να μας κατευθύνει όλους ο Θεός, ώστε να γίνεται το θέλημά Του στην Εκκλησία και στον κόσμο, και όχι το δικό μας θέλημα».

Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε όλους, Επισκόπους, κληρικούς και πιστούς, που ταξίδεψαν στο Σύδνεϋ από όλα τα μέρη της Αυστραλίας, για να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους και να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της τετάρτης επετείου από της εκλογής του.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: