e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης προς τον Κιέβου: "Προσευχόμαστε για τον λαό της Ουκρανίας, που υποφέρει από άδικη, διαβολική επιθετικότητα "


Επιμέλεια πληροφοριών από pomisna.info/uk/ : π. Παν. Καποδίστριας

Στις 31 Αυγούστου 2023, στο εν Φαναρίω Οικουμενικό Πατριαρχείο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνας Εμμανουήλ και ο Μητροπολίτης Μπίλα Τσέρκβα Ευστράτιος.

Μπροστά στις πύλες του Πατριαρχείου, τον Προκαθήμενο της OCU προϋπάντησαν συνάντησαν ο Μέγας Πρωτοσύγκελος Θεόδωρος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος. Ο Μακαριώτατος τέλεσε σύντομη προσευχή στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και στη συνέχεια πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πατριάρχη στον Πατριαρχικό Οίκο.

Εκ μέρους της OCU, ο Προκαθήμενος συνεχάρη θερμά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την πνευματική του υποστήριξη, για την καταδίκη της άδικης ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και για διάφορες συνδρομές προς την Εκκλησία και την Ουκρανία. Σε ανάμνηση της επίσκεψης, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος παρουσίασε μια συλλογή εγγράφων του Τοπικού Ενωτικού Συμβουλίου του 2018, το Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο της OCU για το 2023-24 σε νέο ύφος και με την θεομητορική εικόνα της Παρακλήσεως της Θεοτόκου. Ο Κιέβου μίλησε επίσης για τα τελευταία γεγονότα στη ζωή της Ουκρανικής Εκκλησίας, ειδικότερα, για τα αποτελέσματα του Τοπικού Συμβουλίου και παρέδωσε στον Πατριάρχη την επιστολή προς τον Παναγιώτατο που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο.

Μεγάλη χαρά εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την άφιξη του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Χαιρόμαστε για την επίσκεψή σας, Μακαριώτατε, προσευχόμαστε για εσάς, για την Εκκλησία, για τον λαό της Ουκρανίας, που υποφέρει από άδικη, διαβολική επιθετικότητα. Και προσευχόμαστε για νίκη και ειρήνη, για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ο διαβολικός πόλεμος. Στηρίζουμε το έργο και τις προσπάθειές σας. Ο Θεός να βοηθήσει!», τόνισε ο Παναγιώτατος Βαρθολομαίος.

Αργότερα, σε μια διμερή συνομιλία, οι επικεφαλής έθιξαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Προς τιμήν της επίσκεψης του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Επιφανίου, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέθεσε επίσημο γεύμα στην πατριαρχική τράπεζα, στην οποία παρέστησαν επίσης ιεράρχες, υπάλληλοι του Πατριαρχείου και προσκεκλημένοι που έφτασαν από την Ελλάδα - διπλωμάτες και κυβερνητικά στελέχη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επικοινωνία στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου, κατά την οποία οι Προκαθήμενοι εκφώνησαν συγχαρητήρια ομιλία.









photo: Nikos Papachristou / Ecumenical Patriarchate

Δεν υπάρχουν σχόλια: