e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Αυστραλία: Αγιασμός υδάτων 2023 στην Καμπέρα, το Jervis Bay και το Batemans Bay

  Καμπέρα

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και την καθοδήγηση του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Καμπέρας, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, στο Jervis Bay και στο Batemans Bay της Νέας Νοτίου Ουαλίας.

Π. Β. Πάσχου: "ΥΜΝΗΠΟΛΟΣ ΕΡΑΣΜΙΟΣ". Ο υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γεράσιμος Μοναχός Μικραγιαννανίτης


Π. Β. Πάσχου: "Υμνηπόλος εράσμιος". Ο υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γεράσιμος Μοναχός Μικραγιαννανίτης,  Περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ, Ξ΄ (1989) 336-385.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στην Εφορεία του Νοσοκομείου Βαλουκλή δωρεές για αποκατάσταση του πυρόπληκτου Γηροκομείου

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, δέχθηκε σήμερα, Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023, την υπό τόν Εντιμ. κ. Κωνσταντίνο Ιωαννίδη Εφορεία του Νοσοκομείου Βαλουκλή, στην οποία προσέφερε το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από δωρεές, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Γηροκομείο Βαλουκλή από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ιστορικό αυτό Ίδρυμα της Ομογένειας, τον περασμένο Αύγουστο.

Η χαρά που δεν θέλω να ζήσεις...

Μια ματιά να ρίξει κάποιος στο διαδίκτυο, κάτω από ειδήσεις, θα διαπιστώσει στους σχολιασμού μία άνευ προηγουμένου τοξικότητα. Δημόσια πρόσωπα δεν κρίνονται για τις πράξεις τους στο επίπεδο του ήθους, αλλά κατακρίνονται με χαρακτηρισμούς οι οποίοι πόρρω απέχουν από τους κανόνες ενός ευπρεπούς διαλόγου. Σαν να διαβάζεις φωνασκίες εφήβων, οι οποίοι εκτονώνουν το κρεσέντο των ορμονών τους. Και ο δημόσιος λόγος κανονικά έχει ως χαρακτηριστικό του την επωνυμία. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι'  αυτό που λέω και το δηλώνω με το όνομά μου. Αν θέλω να κρίνω, πρέπει να είμαι έτοιμος και να κριθώ. Εδώ όμως βρισκόμαστε στην αποθέωση της κρυψίνοιας. Ο κρίνων χρησιμοποιεί ψευδώνυμα.  Σαν να φοβάται όχι για την ακεραιότητά του, αλλά για την ποιότητα της σκέψης του. Γιατί είναι σκληρή η αλήθεια γι'  αυτόν που δεν έχει επιχειρήματα αλλά μόνο κραυγάζει.

«Ο πόλεμος θα οδηγήσει στη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», εκτιμά ο Ρώσος ιστορικός Αλεξάντερ Έτκιντ

Η Ρωσία μπαίνει σε μια εποχή τεράστιας αστάθειας, που θα οδηγήσει στην κατάρρευσή της, εκτιμά ο Ρώσος ιστορικός Αλεξάντερ Έτκιντ, παρομοιάζοντας τον Ρώσο πρόεδρο με χιονοστιβάδα σε καταστροφική τροχιά.

Ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας είναι μια κολοσσιαία, παταγώδης αποτυχία. Μια αποτυχία στρατιωτική και οικονομική, ένα σχέδιο που το Κρεμλίνο είχε βάλει μπρος από το 2014, με τη βεβαιότητα ότι η Δύση θα συνέχιζε άπραγη να παρακολουθεί την κατακτητική του μανία, λέει ο Ρώσος ιστορικός Αλεξάντερ Έτκιντ. Παρόλα αυτά, οι ηγέτες των δυτικών κρατών καθυστέρησαν σημαντικά να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, παραμένοντας επιλεκτικά τυφλοί στις προθέσεις του Ρώσου πρόεδρου. Εάν ήταν αφελείς, αυτό σίγουρα δεν δικαιολογείται από έλλειψη καλής πληροφόρησης – αυτήν σίγουρα την είχαν, λέει ο καθηγητής στο Central European University.

Βρυξέλλες: Επίσημα τα Εγκαίνια του «Ορθοδόξου Κέντρου Ambiorix» [photos]

Τὴν Τρίτη 10η Ἰανουαρίου 2023 ἐτελέσθηκαν στὶς Βρυξέλλες πανηγυρικὰ τὰ Ἐγκαίνια τοῦ «Ὀρθοδόξου Κέντρου Ambiorix», τὸ ὁποῖο εὑρίσκεται στὸ κτήριο, ποὺ προσέφερε ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Κύπρου στὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο Κωνσταντινουπόλεως καὶ πιὸ συγκεκριμένα στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Βελγίου.

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον αείμνηστο Βασιλέα Κωνσταντίνο

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς τον θάνατο του αειμνήστου Βασιλέως Κωνσταντίνου, με τον οποίο συνδεόταν με μακροχρόνια προσωπική φιλία, τέλεσε, σήμερα, Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού, περιστοιχούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς παρέδρους και κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Επιμνημόσυνη δέηση από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τον Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων

Την 11 Ιανουαρίου 2023, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ παρέστη συμπροσευχόμενος κατά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, μετά το πέρας της οποίας ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων κυρού Ειρηναίου.

Σμύρνη: Θεοφάνια 2023 και Χριστούγεννα με το ιουλιανό ημερολόγιο

Μὲ τὴν συμμετοχὴν πλήθους πιστῶν ἐκ μελῶν τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης ἀλλὰ καὶ πολυαρίθμων προσκυνητῶν ἐκ τοῦ Ἐξωτερικοῦ ἐλθόντων ἐπὶ τούτῳ εἰς Σμύρνην, ἑωρτάσθη ἡ μεγάλη ἑορτὴ τῶν Θεοφανείων εἰς τὴν πρωτεύουσαν τῆς Ἰωνίας, εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς, ὅπου ἐτελέσθησαν αἱ προβλεπόμεναι Ἱεραὶ Ἀκολουθίαι τῆς Δεσποτικῆς αὐτῆς Ἑορτῆς, τὴν Πέμπτην, 5ην Ἰανουαρίου ἐ.ἔ., καὶ τὴν ἑπομένην, 6ην ἰδίου.