e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Επίσκεψη του νέου Γεν. Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσημη πενθήμερη επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποιεί ο νέος Γεν. Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) Αιδεσιμ. Δρ. Jerry Pillay, Καθηγητής Πανεπιστημίου, συνοδευόμενος από στελέχη του Οργανισμού. Είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του σε Εκκλησία-μέλος του Π.Σ.Ε. από την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Ιανουαρίου τ.ε..

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου με τον πρ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γεώργιο Παπανδρέου

Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με τον Εξοχ. κ. Γεώργιο Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023, το Φανάρι. 

Ο Πατριάρχης και ο πρώην Πρωθυπουργός είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επίκαιρα ζητήματα.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου /  Οικουμενικό Πατριαρχείο

Β΄ Χαιρετισμοί 2023 στη Φανερωμένη Βανάτου


Δειλινό Παρασκευής, 10ης Μαρτίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, εψάλη η Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την Παναγία. Τον λειτουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν άριστα από του ψαλτηρίου οι Ιεροψάλτες Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης. Ο κ. Ζούλας, έγκριτος θεολόγος της Ζακύνθου, ομίλησε πειστικά προς το εκκλησίασμα, με θεομητορική αναφορά του λόγου του.

Β΄ Χαιρετισμοί 2023 στον Άι Λευτέρη πόλεως Κερκύρας [video]


10.3.2023. Η Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, υπό του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, ψαλλούσης δε της πολυφωνικής Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Ναού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Φανάρι, 10.3.23: Πατριαρχική Χοροστασία κατά την Προηγιασμένη Λειτουργία [video]

Πρωί Παρασκευής Β΄ των Νηστειών, 10 Μαρτίου 2023, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τελέσθηκε η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του Παραθρονίου του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Χαίρε, της απάτης την πλάνην πατήσασα. Χαίρε, των ειδώλων τον δόλον ελέγξασα"

Χαρακτηριστικό του κόσμου, εξ αρχής που δημιουργήθηκε, είναι η κυριαρχία των ειδώλων, τα οποία οι άνθρωποι δημιουργήσαμε και δημιουργούμε. Τα είδωλα είναι υλικά ομοιώματα, τα οποία λειτουργούν ως πρότυπα ερμηνείας του κόσμου και των περιστάσεων της ζωής. Ό,τι δεν μπορούσε να ερμηνευθεί με τον νου, οι άνθρωποι το καθιστούσαν θεό ή θεά, κατασκεύαζαν ένα είδωλό του, για να το λατρεύουν, να εξιλεώνονται για τα δικά τους λάθη προσφέροντας θυσία, για να το επικαλούνται αποτρεπτικά ή ενισχυτικά στις περιστάσεις της ζωής τους, για να έχουν μία ελπίδα ότι εφόσον η σχέση "δούναι και λαβείν" πήγε καλά στην ζωή αυτή, θα συνέχιζαν  να υπάρχουν καλά σε μιαν άλλη ζωή. Η ειδωλολατρία είναι απλωμένη σε όλες τις θρησκείες. Κάποτε επεκτείνεται και στην ημιθέωση ανθρώπων που ξεχώρισαν για την δύναμη και τα έργα τους.