e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Εορτή Αγ. Γεωργίου στη Λύδδα της Παλαιστίνης όπου ο τάφος του

Την Πέμπτη, 3 /16 Νοεμβρίου, εορτάστηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην πόλη Λύδδα η εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Κατά την εορτή αύτη η Εκκλησία και ιδίως των Ιεροσολύμων επιτελεί ανάμνηση του ότι το λείψανο του Αγίου Γεωργίου, μετά το μαρτύριό του στη Ρώμη, η μνήμη του οποίου εορτάζεται την 23η Απριλίου, συμφώνως προς οδηγία του ιδίου, μετεκομίσθη υπό του υπηρέτου του και ενταφιάσθηκε στη Λύδδα, πόλη καταγωγής της μητρός του.

Πάτρα: Πρώτος Εσπερινός για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Γερβασίου

Ρίγη συγκινήσεως πέρασαν τις καρδιές των Πατρινών, με το πανευφρόσυνο άκουσμα της αγιοκατατάξεως, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του π. Γερβασίου των Πατρών.

Η είδηση έφτασε από τη Βασιλεύουσα κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας. Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών εδόνησαν τον πατραϊκό αέρα και συνήγειραν σε προσευχή και ιερό ενθουσιασμό, των Πατρέων τα πλήθη.

Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης – Ένας νέος Άγιος


Με πολλή χαρά πληροφορηθήκαμε την επίσημη αγιοκατάταξη του Ιερομονάχου Αθανασίου Χαμακιώτη, ο οποίος έζησε σχεδόν 30 χρόνια στο Μαρούσι κι εφημέρευσε στον Ι.Ν. της Νερατζιώτισσας. Όπως έγραφε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος «κατέκτησε τις καρδιές των ευλαβών κατοίκων της πόλεως αυτής, οι οποίοι δεν πρόκειται να τον ξεχάσουν ποτέ». Για τον Άγιο Αθανάσιο έγραψε πριν λίγα χρόνια ένα βιβλίο ο Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος με τίτλο «Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης – Στα βήματα της Αγιότητας». Απ’ αυτό το βιβλίο μεταφέρουμε μερικά αποσπάσματα.

Συναξάριο του νέου Αγίου της Ορθοδοξίας, Γερβασίου των Πατρών (+1964)

Στην ταραγμένη εποχή του 20ού αιώνα, με τα συγκλονιστικά γεγονότα τόσο καθοριστικά για την ανθρώπινη ιστορία, ένα λαμπρό αστέρι πρόβαλε στο στερέωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ο π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος που υπήρξε μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικο-πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας της Πάτρας.

Ο π. Μιλτιάδης Χρυσαυγής για την αγιοκατάταξη του πρώτου πνευματικού του, Γέροντος Γερβασίου Παρασκευόπουλου

Η απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί της Αγιοκατατάξεως του Γέροντα Γερβασίου Παρασκευόπουλου προκάλεσε χαρμόσυνα αισθήματα σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαιτέρως δε σε όσους είχαν την ευλογία να γνωρίσουν και να συνδεθούν με αυτή τη μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα του περασμένου αιώνος.

Συναξάριο Οσίου Αθανασίου του νέου του εν Αμαρουσίω και Ροδοπόλει (†1967)

Αὐτός ὁ μακάριος καί νεοφανής φωστήρας τῆς Ἐκκλησίας καταγόταν ἀπό κάποιο χωριό τῆς Ἀχαΐας, τό ὁποῖο οἱ ὀρεινοί κάτοικοι τῆς Πελοποννήσου ὀνομάζουν Τουρλάδα. Γεννήθηκε τό 1891 ἀπό φτωχούς ἀλλά εὐσεβεστάτους γονεῖς, τόν Βασίλειο καί τήν Κωνσταντίνα Χαμακιώτη, λαβών κατά τό θεῖο βάπτισμα τό ὄνομα Γεώργιος.

Στο Φανάρι οι νέοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας, Φλωρίνης και νέοι Επίσκοποι

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησαν, σήμερα, Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023, οι Σεβ. Μητροπολίτες Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, καθώς και οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Σεραπίων και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος, και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Σκοπέλου κ. Νικηφόρος και Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.

Νέος Άγιος ο π. Αθανάσιος Χαμακιώτης

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος τοῦ Σεπτοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὑπό τήν προεδρία τῆς Αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Κυρίου Βαρθολομαίου, κατά τήν Συνεδρία τῆς 16ης Νοεμβρίου 2023, ἀποφάσισε τήν κατάταξη ἐν τῷ Ἁγιολογίῳ τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τοῦ Ἱερομονάχου Ἀθανασίου (Χαμακιώτου), ἱδρυτοῦ τοῦ Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου Παναγίας Φανερωμένης Ροδοπόλεως Ἀττικῆς καί ἐφημερίου ἐπί πολλά ἔτη τοῦ ἱστορικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Παναγίας Νεραντζιωτίσσης Ἀμαρουσίου.

Νέος Άγιος ο π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος των Πατρών


Ἡμέρα ἑόρτιος καί εὐφροσύνης ἀνάπλεως ξημέρωσε γιά τήν πόλη τῶν Πατρῶν. Εἲδηση χαρμόσυνος καί ἂγγελμα πανευφρόσυνο ἒφθασε ἀπό τήν Βασιλίδα τῶν πόλεων καί ὡς φεγγοβόλος ἀστραπή τόν οὐρανό διέσχισε καί τά ὦτα τῶν Πατρέων κατηύφρανε ἡ φωνή τοῦ Πατριάρχου τοῦ Γένους, τοῦ κλεινοῦ Βαρθολομαίου, ὃτι ὁ ἡγιασμένος πνευματικός πατήρ καί διδάσκαλος τῶν Πατρῶν, ὁ σημειοφόρος Γερβάσιος, κατετάγη ἐπισήμως, εἰς τάς δέλτους τῶν Ἁγίων τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.

Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι τέσσερις Ευαγγελιστές απολαμβάνουν ιδιαιτέρας τιμής στην Εκκλησία, διότι, μαζί με τους υπόλοιπους συγγραφείς των βιβλίων της Αγίας Γραφής, αποτέλεσαν τα όργανα του Αγίου Πνεύματος, για την καταγραφή της θείας αποκάλυψης, για τη σωτηρία του κόσμου. Ένας από αυτούς είναι ο άγιος ευαγγελιστής και απόστολος Ματθαίος.