e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: δύο εορτασμοί με κοινή σημασία


Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, συμπίπτει με την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Αυτοί οι δύο εορτασμοί έχουν κοινή σημασία.

Στον Σταυρό, ο Κύριός μας «ήταν περιφρονημένος απ’ τους ανθρώπους κι εγκαταλελειμμένος· άνθρωπος φορτωμένος θλίψεις, του πόνου σύντροφος, έτσι που να γυρίζουν απ’ αλλού οι άνθρωποι το πρόσωπό τους. Τον αγνοήσαμε σαν να ήταν ένα τίποτα, του δώσαμε την καταφρόνια μας, κι εκτίμηση ούτε μια στάλα». Επάνω στον Σταυρό, «Αυτός, φορτώθηκε τις θλίψεις μας κι υπέφερε τους πόνους τους δικούς μας. Εμείς νομίζαμε πως όλα όσα τον βρήκαν ήταν τραύματα, πληγές και ταπεινώσεις από το Θεό. Μα, ήταν αιτία οι αμαρτίες μας που αυτός πληγώθηκε, οι ανομίες μας που αυτός εξουθενώθηκε … αλλά στις πληγές του βρήκαμε τη ίασή μας (Ησαΐας 53:3-5)»Ο Χριστός ταυτίσθηκε με τα παθήματα των ανθρώπων  και τα έκανε δικά Του, δίδοντας ίαση διά της φιλανθρωπικής Του αγάπης.

Υψώνοντας τον Σταυρό την Τρίτη Κυριακή των Νηστειών, να θυμηθούμε και να προσευχηθούμε για όλους τους ανθρώπους που είναι φορτωμένοι με θλίψεις, που είναι πληγωμένοι από αρρώστιες και αδυναμίες. Να θυμηθούμε αυτούς που βιώνουν τον πόνο τους μέσα στη μοναξιά τους˙ που αισθάνονται περιφρονημένοι και εγκαταλελειμμένοι. Να θυμηθούμε ότι ο περισσότερος πληθυσμός του κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε μια σωστή θεραπευτική αγωγή και ιατρική νοσηλεία, λόγω τής διαρκώς αυξανόμενης εμπορευματοποίησης της Υγείας. Μαζί με αυτό, ας θυμηθούμε όλους αυτούς που ζουν στη φτώχεια και σε ανθυγιεινές καταστάσεις, που δεν έχουν κατάλληλα σπίτια, καθαρό πόσιμο νερό και θρεπτική διατροφή.

Υψώνοντας τον Σταυρό, να θυμηθούμε ότι ο Κύριος πληγώθηκε από τις δικές μας ανομίες˙ ότι με τον ίδιο τρόπο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις διάφορες θλίψεις και κακοπάθειες που βιώνει η ανθρωπότητα.

Ο Σταυρός είναι η ελπίδα μας! Γι’ αυτό, να θυμηθούμε ότι, όταν ο Χριστός σήκωσε στους ώμους Του τις ανομίες μας, μας έδειξε έναν νέο τρόπο ζωής και έναν νέο τρόπο να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον. Παρ’ όλο που συνεχίζουμε να Τον απορρίπτουμε, Αυτός συνεχίζει και μας αγαπάει, και διά της αγάπης Του θεραπεύει τις πληγές και τις ασθένειές μας.  Η ελπίδα μας στον Σταυρό εστιάζεται στη Σταύρωση που μας εισάγει στην Ανάσταση. Ο Εσταυρωμένος Χριστός μάς καλεί να σταυρωθούμε μαζί Του αναλαμβάνοντας τη φροντίδα των πονεμένων συνανθρώπων μας, και, με αυτό τον τρόπο, να γίνουμε εκφραστές του νέου τρόπου ζωής που μας έδειξε, μέσα από την κατανόηση και τη συμπόνια. Με αυτόν τον τρόπο, το φως της ελπίδας για τη ζωή θα αναζωπυρωθεί στις καρδιές μας και θα αναστηθούμε με τη χάρη του Θεού.

+ΣΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: