e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Έκκληση από Πρέβεζα: Η εκκλησία μας δυστυχώς κάηκε...

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ

Η εκκλησία μας δυστυχώς κάηκε.

Τη νύχτα της Παρασκευής 22 προς 23 Μαρτίου 2024, εντοπίστηκε εστία πυρός στο Άγιο Βήμα, οφειλόμενη μάλλον, κατά την πιθανότερη εικασία-εξήγηση, σε βραχυκύκλωμα στις παλιές καλωδιώσεις απαρχαιωμένου, άνω των 60 ετών, θερμοσίφωνα.

Καταστράφηκαν ολοσχερώς το βόρειο τμήμα του Ιερού, γεμάτο με ξύλινα ντουλάπια, η βόρεια ξύλινη πύλη του, καλύμματα και στολές της Αγίας Τραπέζης και της Προσκομιδής που σκεπάστηκαν και μαύρισαν από τη στάχτη και τα αποκαΐδια, καθώς και μοκέτες του Ιερού. Η σημαντικότερη όμως ζημία είναι το μαύρισμα (κάπνισμα) όλου του ναού, από το δάπεδο μέχρι την οροφή, από τον αποπνικτικό καπνό που κατέκλυσε για πολλές ώρες τον χώρο.

Ο Ναός μας έπαυσε να είναι προσβάσιμος και χρησιμοποιήσιμος. Επί ένα μήνα και πλέον οι ιερές ακολουθίες και Λειτουργίες της Σαρακοστής τελούνται στον, οπωσδήποτε περιορισμένο, χώρο του παρεκκλησίου του Αγίου Χρήστου.

Από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία του Ναού. Αναζητήθηκαν ειδικά συνεργεία και ανέλαβαν την πρώτη φάση των εργασιών αποκατάστασης. Επί τέσσερες εβδομάδες με απόλυτα εντατικούς ρυθμούς εργάστηκαν αλληλοδιαδόχως:

α) Συνεργείο γενικού καθαρισμού, που καθάρισε τα μη αγιογραφημένα μέρη του Ναού στο κεντρικό και τα παράπλευρα κλίτη και σε όλους τους βοηθητικούς χώρους του, το μαρμάρινο τέμπλο, τα ξύλινα στασίδια, τις καρέκλες, τους πολυελαίους και λοιπά φωτιστικά, τα αναλόγια, τα προσκυνητάρια και όλα τα υπόλοιπα πολλαπλά μικρά και μεγάλα αντικείμενα και έπιπλα που βρίσκονται εν χρήσει σε όλους τους χώρους του Ναού.

β) Συνεργείο βαψίματος, που έβαψε όλες τις μη αγιογραφημένες επιφάνειες του Ναού και όλων των βοηθητικών χώρων.

γ) Συνεργείο για την συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση τεράστιας σκαλωσιάς για τις ανωτέρω εργασίες, λόγω του μεγάλου ύψους του Ναού.

δ) Ξυλουργικό συνεργείο για την αποκατάσταση των καταστραφέντων ξυλουργικών του Ιερού Βήματος (οι εργασίες ευρίσκονται εν εξελίξει).

ε) Ειδικό συνεργείο-πλυντήριο για τον καθαρισμό των μοκετών του Ναού.

Η δεύτερη φάση των εργασιών αποκατάστασης περιλαμβάνει τον καθαρισμό των εικόνων. Θα είναι πολύ πιο χρονοβόρα από την πρώτη και πιο πολυδάπανη, δεδομένου ότι θα γίνει από ειδικά συνεργεία συντηρητών-αγιογράφων. Με τη φάση αυτή θα ασχοληθούμε μετά το Πάσχα.

Ήδη βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ευελπιστούμε, ότι από την προσεχή Κυριακή των Βαΐων θα επαναρχίσει, συν Θεώ, η λειτουργία του Ναού μας και, παρά τη μη αποκατάσταση ακόμα του Ιερού Βήματος, θα επανέλθουμε σ’ αυτόν για τις μεγάλες εορτές της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Η δαπάνη για την πρώτη φάση των εργασιών που έγιναν ή συνεχίζονται ακόμα, όπως και για τα διάφορα είδη που χρειάζονται αντικατάσταση (στολές Ιερού Βήματος, διάφορα ιερά σκεύη και αντικείμενα που δεν είναι πλέον χρησιμοποιήσιμα κ.λ.π.), υπολογίζεται ότι θα εγγίσει ή και θα ξεπεράσει τις 15.000 ευρώ.

Η δαπάνη για την δεύτερη φάση των εργασιών (συντήρηση-καθαρισμός εικόνων) υπολογίζεται ότι θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Οι δαπάνες αυτές ξεπερνούν σε πολλαπλό βαθμό τις οικονομικές δυνατότητες της ενορίας μας.

Και τώρα απευθυνόμαστε σε σας, αγαπητοί αδελφοί. Γνωρίζετε ίσως και από παλιότερες αναφορές μας, ότι η ενορία μας στερείται παντελώς οποιασδήποτε περιουσίας. Δεν διαθέτει απολύτως κανένα ακίνητο. Δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ από ενοίκια ή από κάποια εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας. Οι οικονομικές μας δυνατότητες ήταν πάντοτε και είναι μηδενικές. Στηρίζονται μόνο στο κεράκι που τυχόν θα ανάψει ο κάθε Χριστιανός που θα περάσει την πόρτα του ναού μας.

Γνωρίζουμε κι εμείς όμως ότι οι καιροί μας είναι πολύ δύσκολοι. Και ότι όλοι δοκιμάζεστε από τις συνέπειες των οικονομικών κρίσεων που μαστίζουν τη χώρα μας και τον κόσμο γενικότερα. Γι’ αυτό και δεν απαιτούμε τίποτε. Η ελπίδα μας επαφίεται στην καλή σας διάθεση. Αν εσείς θέλετε και νομίζετε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε κάτι καλοπροαίρετα για την κάλυψη των υπέρογκων δαπανών αποκατάστασης του Ναού μας, η (όποια) προσφορά σας θα είναι ευχαρίστως και ευγνωμόνως δεκτή. Και ο Θεός ας ευλογεί την κάθε αγαθή σας προαίρεση.

Ήδη αρκετοί Χριστιανοί εξεδήλωσαν την καλή τους πρόθεση και έσπευσαν από την πρώτη κιόλας στιγμή να προσφέρουν απλόχερα από το υστέρημά τους, πράγμα για το οποίο εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας και τους ευχαριστούμε θερμά.

Καλή Ανάσταση-Καλό Πάσχα με ειρήνη, υγεία και χαρά!

(Μπορείτε να δίνετε την προσφορά σας στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους Ιερείς, ή να την καταθέτετε στον Λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 448/009070-06 IBAN GR33 0110 4480 0000 4480 0907 006, με παράλληλη ενημέρωσή μας, για τη λήψη σχετικής απόδειξης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: