e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Πρέβεζα: Ονοματοδοσία πλατείας "Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του A΄" - Συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης

 

«Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του A΄» ονομάζεται πλέον η πλατεία του Αγίου Νεκταρίου στην Πρέβεζα. Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που φέρει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής ‘Ορφέας’, παρουσία του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, των τοπικών Αρχών, φορέων και των πολιτών που παραβρέθηκαν στην τελετή.





 

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας χαρακτήρισε ως ύψιστη τιμή για την Πρέβεζα την παρουσία του Πατριάρχη υπογραμμίζοντας ότι η πλατεία αυτή θα θυμίζει για πάντα τον δεσμό  του Οικουμενικού Πατριάρχη με την Πρέβεζα.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Αηδώνη ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση του Σώματος για την ονομασία της πλατείας του Αγίου Νεκταρίου.

 


 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την υποδοχή και αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για τη διατήρηση των θρησκευτικών μνημείων,  εκφράζοντας την ευχή η πλατεία να θυμίζει για πάντα στο λαό της Πρέβεζας την προσπάθεια για την διαφύλαξη της θρησκευτικής μας κληρονομιάς.

 




 

Στη συνέχεια, σε ανάμνηση της επίσκεψής του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος φύτεψε μια ελιά στον αύλειο χώρο του Ναού ως σύμβολο ευλογίας και ειρήνης.

 


 

Ακολούθησε μια ξεχωριστή συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης προς τιμήν του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, με την Χορωδία των Ψαλτών, τις Χορωδίες Αρμονία, Ηχοχρώματα και η παραδοσιακή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας να γεμίζουν όμορφες μελωδίες το Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Να σημειώσουμε οτι την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά.

 








 

Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος μεταξύ άλλων εξήρε τον αγώνα του Παναγιωτάτου και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Πατριαρχικού  Θρόνου. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη την εικόνα του Αγίου Νικολάου.

 



 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας Δημήτρης Σουμαλεύρης καλωσόρισε τον Πατριάρχη τονίζοντας μεταξύ άλλων τον αγώνα του Παναγιώτατου για τη διάδοση της Ορθοδοξίας και παράλληλα τον προσωπικό του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των προβλημάτων που σχετίζονται με αυτό.

Ο κ. Σουμαλεύρης εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα Εγκόλπιο στο οποίο απεικονίζεται η Υπεραγία Θεοτόκος κρατώντας στην αγκαλιά της το Θείο Βρέφος και το βιβλίο με την ιστορία του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας

 





 

Στην Αντιφώνησή του ο Οικουμενικό Πατριάρχης ευχαρίστησε για τα δώρα και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Απόστολο των εθνών Παύλο, αλλά και σε έναν εκ των σημαντικότερων υδροβιοτόπων της Ελλάδας, όπως είπε, τον Αμβρακικό Κόλπο, στις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές που βρίσκονται στην περιοχή μας αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για την ένταξη της Νικόπολης στην Unesco.

 

 

Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι αύριο, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει ως εξής:



Δεν υπάρχουν σχόλια: