e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Βανάτο Ζακύνθου: Επίσκεψη φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Επίσκεψη στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου και στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς" πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, 28 φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Καλαμάτα, υπό την αρχηγία του κ. Γιώργου Ανδρειωμένου, Καθηγητή Φιλολογίας του εν λόγω Πανεπιστημίου - Κοσμήτορα ΣΑΕΠΣ

Τον Καθηγητή και τους Φοιτητές δέχτηκε ο Εφημέριος και υπεύθυνος του "Αληθώς", π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Ο κ. Ανδρειωμένος, ομιλώντας προς τους φοιτητές αναφέρθηκε στην αρχαία (40χρονη ήδη) φιλία με τον π. Παναγιώτη και ότι επιθυμούσε να γνωρίσουν οι φοιτητές εκ του σύνεγγυς έναν ιερέα-ποιητή, εκφραστή και συνεχιστή τρόπον τινά της Επτανησιακής Σχολής, γόνιμο συνομιλητή και αλληλογράφο του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη. Αναφέρθηκε, εξάλλου, και στις δράσεις του Κέντρου "Αληθώς", μια των οποίων είχε παρακολουθήσει ο ίδιος σε παλαιότερη επίσκεψή του στο νησί και δη στο Βανάτο, η οποία τότε ήταν αφιερωμένη στον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Ο π. Παναγιώτης, ομιλώντας στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον κ. Καθηγητή, τόσο για την αρχαία φιλία, όσο και για τα καλά λόγια του, ομίλησε α) για την ιστορία του Ναού, αρχομένη από το 1510, β) για Ποίηση και ότι αυτή προκύπτει ως αναγκαιότητα ανάσας και όχι ως πολυτελής ενασχόληση, γ) για τις ιδιοτυπίες της ζακυνθινής εκκλησιαστικής μουσικής, αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής - αγιογραφίας δ) για τις δράσεις του Μορφωτικού Κέντρου "Αληθώς". Δώρισε μάλιστα σε όλους τους φιλοξενούμενους από τρία λογοτεχνικά βιβλία του, εκδόσεις του "Αληθώς".

Ακολούθως όλοι μετέβησαν στην παρακείμενη Ενοριακή Βιβλιοθήκη - έδρα του "Αληθώς", όπου ο π. Παναγιώτης ανέφερε ότι εκεί στεγάζονται όλες οι κατά καιρούς εικαστικές εκθέσεις του Κέντρου (ζωγραφικής - αγιογραφία- γλυπτικής - φωτογραφίας - χειροτεχνίας κλπ). Όλοι θαύμασαν δυο εκτιθέμενα έργα - δώρα της οικογενείας Ρουσέα: Την Δευτέρα Παρουσία του αγιογράφου-ζωγράφου Χρήστου Ρουσέα και το κολάζ της κόρης του, ζωγράφου Μαρίας Ρουσέα, για το ολοκαύτωμα του ναού της Αγίας Μαύρας Μαχαιράδου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εκεί και των σχετικών κερασμάτων, ο καλλιτέχνης Δημήτρης Παπαδάτος, συνενορίτης - ιεροψάλτης - τραγουδιστής, με το μπουζούκι του, έπαιξε, ενθουσιάζοντας τα παιδιά και καταχειροκροτούμενος, ορισμένα άσματα από την τοπική μουσική παράδοση και την έντεχνη παραγωγή.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με αναμνηστικές φωτογραφίες κι ευχαριστίες εκατέρωθεν.





































Δεν υπάρχουν σχόλια: