e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Για ποια ζωή θέλω να ζήσω;

«Αυτά για τα οποία θέλεις να ζήσεις, μη διστάσεις για χάρη τους να πεθάνεις» (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος).

Συνάντηση Μητροπολίτου Σουηδίας με την Υπουργό Νίκη Κεραμέως

Το απόγευμα της Τρίτης προ των Βαΐων, 23 Απριλίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, παρέστη στην υπό της Ελληνικής Πρεσβείας Στοκχόλμης διοργανωθείσα ομιλία για την επιστολική ψήφο, στο Συνεδριακό Κέντρο ABF της Στοκχόλμης, με εισηγήτρια την Εξοχωτάτη Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκη Κεραμέως.

Συνάντηση Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Γερουσίας Gérard Larcher


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, είχε επίσημη συνάντηση, το απόγευμα της Τρίτης, 23 Απριλίου 2024, με τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Γαλλικής Γερουσίας κ. Gérard Larcher, ο οποίος Τον υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου της Γερουσίας με όλες τις αρμόζουσες τιμές.

Εκοιμήθη η Μάνα του Καλλερείου Ορφανοτροφείου Ηλιούπολης


Η μάνα του Καλλερείου ορφανοτροφείου, η Κωνσταντίνα (Ντίνα) Καψάλη που μεγάλωσε, ως υπεύθυνη του ιδρύματος, δεκάδες παιδιά, εκοιμήθη το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, ημέρα μνήμης του αγίου παιδομάρτυρος Γαβριήλ. 

Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Σύδνεϋ

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, στο Σύδνεϋ, στην Έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη, στην οποία προήδρευσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Το θέμα της Ιερατικής Συνάξεως ήταν: «Ο Πνευματικός εξομολογούμενος», και παρουσιάστηκε από τον λόγιο Ιερομόναχο π. Αντίπα, Γέροντα του Ιβηριτικού Κελλίου της Αγίας Άννης στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Εντεταλμένος Πατριαρχικός Επίτροπος στην αρτισύστατη Επισκοπή Ρουάντας


Κατόπιν της από 15η Φεβρουαρίου 2024 Πατριαρχικής εν Συνόδ Αποφάσεως περί της εκ της πνευματικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μπουρούντι αποσπάσεως του κράτους της Ρουάντας και της συστάσεως της Ιεράς Επισκοπής Ρουάντας ως ιδίας εκκλησιαστικής Επαρχίας του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξάνδρειας, εχούσης υπό την ποιμαντικήν και πνευματικήν δικαιοδοσίαν αυτής τα γεωγραφικά όρια του ως άνω κράτους, η ΑΘΜ ο Πάπας καί Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ως ο κατά την Πατριαρχικήν τάξιν Τοποτηρητής των στερουμένων Ποιμενάρχου Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών, ήχθην ει8ς την πάφασιν πως ρίση ως ντεταλμένον Πατριαρχικόν πίτροπον της Ιεράς Επισκοπής Ρουάντας, τον Θεοφιλέστατον Επαρχιούχον  Επίσκοπον Μπουκόμπα και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσόστομον διά την εξυπηρέτησιν των εν γένει αναγκών της ομόρου Ιεράς Επισκοπής Ρουάντας, έως της εκλογής και καταστάσεως του Ποιμενάρχου αυτής. 

Άγιος Νεομάρτυς Δούκας ο ράπτης εκ Μυτιλήνης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Το νέφος των Νεομαρτύρων λαμπρύνουν, ως νοητοί αστέρες, το νοητό στερέωμα της Εκκλησίας μας. Υπήρξαν, σε ηρωικό φρόνημα, εφάμιλλοι των Μαρτύρων της αρχαίας Εκκλησίας, εμμένοντας στην σώζουσα χριστιανική πίστη και στην αγία βιωτή, την οποία επαγγέλλεται το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Νεομάρτυς Δούκας ο Ράπτης από την Μυτιλήνη, ο οποίος γδάρθηκε ζωντανός από τους μουσουλμάνους Αγαρηνούς, επειδή αρνήθηκε τον εξισλαμισμό και καταφρόνησε την ακολασία που υπαγορεύει το Ισλάμ.

Αγία Ελισάβετ η θαυματουργή

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ,  Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι όσιες γυναίκες συναγωνίστηκαν επάξια στην άσκηση, στην αρετή και στην αγιότητα τους άνδρες οσίους. Τα συναξάρια της Εκκλησίας μας είναι γεμάτα από άγιες γυναίκες, οι οποίες αναδείχτηκαν σε ύψη αγιότητας και αξιώθηκαν να θαυματουργούν. Μια από αυτές είναι και η αγία Ελισάβετ η Θαυματουργός.

Άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος από τη Μαγνησία της Μ. Ασίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της οθωμανικής δουλείας ευσεβείς ορθόδοξοι πιστοί χρειάστηκε να ομολογήσουν την πίστη τους στο Χριστό, μαρτύρησαν, έχυσαν το αίμα τους για την αγάπη Του και αντάλλαξαν την επίγεια, πρόσκαιρη και φθαρτή ζωή με την αιώνια. Ένας από τους καλλινίκους Νεομάρτυρες είναι και ο άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος από τη Μαγνησία της Μ. Ασίας.