e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007

Απολογισμός συντήρησης έργων τέχνης του Μπανάτου μιας εικοσαετίας


Είναι πια κοινός τόπος στους κύκλους των Τεχνών, ότι, διασώζοντας θραύσματα του πολιτισμικού μας παρελθόντος, μπορούμε ν' ανασυνθέσουμε σιγά-σιγά σημαντικές στιγμές της Ιστορίας μας.

Θραύσματα Ιστορίας αποτελούν και οι Εικόνες των Ναών μας. Σπουδαίο έργο θεωρούμε, πέραν των καθημερινών λειτουργικών ή διοικητικών δραστηριοτήτων, το να συντηρηθεί όλο εκείνο το υλικό παλαιών, ξεθωριασμένων ή μισοκατεστραμμένων εικόνων, οι οποίες συνήθως συνωστίζονται σε υγρό τόπο, ελλείψει των κατάλληλων χώρων και μέσων φύλαξης και προστασίας τους. Με άλλα λόγια, θεωρούμε, ότι είναι προτιμότερο να σώσουμε σπουδαίες στιγμές της Τέχνης μας, παρά να επιχειρούμε νέες δημιουργίες, οικοδόμηση κτιρίων και όσα άλλα συνηθίζονται σήμερα στους ναούς μας, κάποτε μάλιστα δίχως γούστο και ψυχή.

Από εικοσαετίας, λοιπόν, με την ολόθυμη συναίνεση των κατά καιρούς Εκκλησιαστικών Συμβούλων μας, προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι είναι δυνατόν.

Απολογιστικά είμαστε σήμερα στη ευχάριστη θέση ν' αναφέρουμε ότι, κατά το μέχρι σήμερα διάστημα της εφημεριακής μας ευθύνης (1987-2007), έχουμε προβεί στη συντήρηση τριάντα επτά (37) έργων Τέχνης των Ναών Παναγούλας και Φανερωμένης Μπανάτου, ως εξής:

1. Στο Εργαστήριο του Μουσείου Ζακύνθου, δεκαέξι (16) έργα, ήτοι έξι (6) φορητές εικόνες, οκτώ (8) αγιογραφικούς πίνακες [εκ των οποίων οι τέσσερις (4) τεραστίων διαστάσεων] και δυο (2) Εσταυρωμένους.

2. Σε ιδιώτες Συντηρητές, τέσσερις (4) φορητές εικόνες.

3. Στο Εργαστήριο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, δια χειρών των Αδελφών Ανδρέα και Μάριου Θεοδόση, δεκαεπτά (17) έργα, ήτοι δεκαπέξι (16) φορητές εικόνες και έναν (1) Εσταυρωμένο.
Ήδη στο ίδιο Εργαστήριο αποκαθίστανται τρεις επιπλέον εικόνες και έπεται συνέχεια.
π. Π.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: