e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Οικολογικού ενδιαφέροντος η 1η εκδήλωση του β΄ κύκλου τού «Αληθώς»


Μετά τον επιτυχημένο περυσινό πρώτο κύκλο του Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», η μορφωτική προσπάθεια συνεχίζεται με τις δραστηριότητες του νέου ακαδημαϊκού έτους 2012-13.

Η πρώτη σύναξη για φέτος στοχεύει ξανά στην οικολογική ευαισθητοποίηση και πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012, παραμονή της εορτής της Αγίας Ζώνης, ώρα 7.45 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του εορτάζοντος μικρού παρεκκλησίου της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου περιλαμβάνοντας:

α) Αγιασμό, με το «Χέρι του Αγίου Διονυσίου», για την έναρξη των Συνάξεων. 

β) Δέηση υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία μάλιστα της Εκκλησιαστικής Ημέρας Περιβάλλοντος κάθε 1η Σεπτεμβρίου

γ) Ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια, με θέμα: «Ορθόδοξος Μοναχισμός και Φυσικό Περιβάλλον».

Η παρουσία των ενδιαφερόμενων θα είναι τιμή για τους συντελεστές του «ΑΛΗΘΩΣ», οι οποίοι Σας ευχαριστούν εκ των προτέρων όλους!

Τιμώντας απόψε στο Γαϊτάνι Ζακύνθου τη Μετακομιδή του Λειψάνου του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου από την Κρήτη στη Ζάκυνθο (1669)


Κάθε 29η Αυγούστου η Εκκλησία της Ζακύνθου εορτάζει την παρουσία ενός Κρητός Αγίου στα χώματά της: Του Οσίου Πατρός Ιωσήφ του Σαμάκου, του οποίου το χαριτόβρυτο και θαυματουργό Λείψανο υπάρχει από τα μέσα του 17ου αιώνα στην περιοχή του Γαϊτανίου Ζακύνθου. Το Λείψανο μετακόμισαν στο νησί μας οι πρόσφυγες Κρήτες και μάλιστα η Οικογένεια Μαντινειού, το 1669, αμέσως μετά την πτώση του Χάνδακα στους Οθωμανούς. Αρχικά φυλάχτηκε στον ναό των Ξεροβουνίων Γαϊτανίου και από τις αρχές του 20ού αιώνα στον κεντρικό ναό της Θείας Μεταμορφώσεως της κωμόπολης αυτής. 

Απόψε, σε κλίμα κατανυκτικό, εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, εκ προσώπου του απουσιάζοντος Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Πριν τον επίσημο Εσπερινό και σύμφωνα με την τοπική τυπική διάταξη, το Λείψανο λιτανεύτηκε τρις εντός του ναού και εναποτέθηκε στην "Θύρα" του για προσκύνηση από τους πιστούς. Σημειωτέον, το Λείψανο θα μείνει στον τόπο αυτόν όρθιο μέχρι το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής, οπότε θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευσή του στους δρόμους του Γαϊτανιού, επειδή η αυριανή μέρα της εορτής είναι απόλυτη νηστεία, εξαιτίας της Αποτομής της τιμίας Κεφαλής του αγίου Προδρόμου Ιωάννου. 

Αύριο το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία θα προστεί ο Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.


Φωτογραφίες: π. Παναγιώτης Καποδίστριας