e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Στιγμιότυπα από το ετήσιο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Χαρτάτα Ζακύνθου

 Απόψε, 19 Ιουλίου 2014, στα Χαρτάτα, με θέα τις Αλυκές Ζακύνθου 
Φωτορεπορτάζ: Σπύρος Νέγκας


Κατά τον Αναστάσιμο Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Για όλα είχε μεριμνήσει άψογα ο Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας - Ηγούμενος της Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Λαγκάδα.




Σημειωτέον ότι στη Ζάκυνθο ευάριθμες ενορίες μεταφέρουν τα πανηγύρια τους το καλοκαίρι, οπότε μπορούν να συμμετάσχουν όσοι από τους ενορίτες δεν ζουν μόνιμα στο νησί, αλλά είτε αλλού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Έτσι, εκ μεταφοράς π.χ. από τον Μάιο πανηγυρίζεται απόψε στα Χαρτάτα ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος! Μετά το λειτουργικό - λατρευτικό μέρος ακολουθεί λαϊκό γλέντι έως πρωίας στο πλάτωμα του Ναού!
































Στην ομιλία του ο π. Παναγιώτης, εξαιτίας της ειδικής αυτής αποψινής σύναξης για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, αναφερόμενος στη μορφή του, τόνισε μεταξύ πολλών άλλων: 
          "Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης υπήρχε και συνεχίζει να είναι ο διαχρονικός Θεολόγος της Αγάπης, δεδομένου ότι κηρύσσει τον Θεό, όχι απλώς ως έχοντος αγάπη, αλλά ως όντος η Αγάπη, μάλιστα δε η αυτοΑγάπη! 
          Και δεν θα ημπορούσε να γίνει διαφορετικά, δεδομένου ότι συναναστράφηκε τον μεγάλο Χορηγό της Αγάπης, τον Ιησού Χριστό, κατά τις κυριότερες στιγμές του επίγειου βίου του, αλλά και την Μητέρα της Αγάπης, την Θεομήτορα, έως την μακαρία Κοίμησή Της. Αυτός, λοιπόν, ο ηγαπημένος μαθητής κατέστη ο διαπρύσιος κήρυκας τού χρέους τής εφαρμοσμένης Αγάπης μεταξύ των συνανθρώπων. 
          Το παράγγελμά του αποτελεί σήμερα ανάγκη επιτακτική, σε μιαν ιδιαίτερη αυτιστική έως παράνοιας εποχή, κατά την οποίαν ο καθένας δεν μπορεί συνήθως να ανεχθεί όχι μονάχα τον διπλανό συνάνθρωπο, αλλά και... τη μύγα που περνά -κατά το κοινώς λεγόμενον-, έχοντας μάλλον οχυρωθεί στον αυτολαβύρινθο τής εωσφορικής λατρείας τού εαυτού του".




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

π, παναγιωτη στις αναρτησεις απο χειροτονιες του αειμνηστου παντελεημονος εμφανιζοταν ο διακονος νικηφορος μετεπειτα ητο εφημεριος στην αγια μαρκελλσ βοτανικου αρκετα χρονια δεν φαινεται στα διπτυχα παρακαλω ενημερωστε με περι τουτου π. χρηστος δομοκος

P. Kapodistrias είπε...

π. Χρήστο, ο π. Νικηφόρος έχει κοιμηθεί τον αιώνιο ύπνο πολλά χρόνια πριν, μπορεί και 15...